szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legismertebb Túró Rudi ízesített változatainak címkéjén az összetevők között túró helyett tejalapú rögös készítmény szerepel, a gyártó azonban cáfolja, hogy ez azt jelentené: kispórolták az alapanyagot az édességből.

Nincs túró a legismertebb magyar Túró Rudiban – a Termékkritikus nevű TikTok-oldal videója alapján a hvg.hu is közölte azt a hírt, hogy a Pöttyös márkanevű édesség ízesített változatainak összetevői között nem szerepel a névadó alapanyag. Igaz, ami szerepel, az sem áll távol tőle: „tejalapú rögös készítmény” – olvasható a címkén.

A videóból azonban az is kiderül, hogy a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) eljárást folytat az ügyben, miután egy évvel ezelőtt a hatóság vizsgálatot folytatott a túró rudiknál, és jelölésbeli hiányosságok miatt több termék gyártóját meg is büntette.

A FrieslandCampina a hvg.hu-nak is reagált az ügyben, mint írták, „Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.”

Márpedig a jogszabályi követelmények igen szigorúak, szigorúbbak annál, hogy mindent túrónak lehessen nevezni. A követelményeket a Magyar Élelmiszerkönyv szabja meg, amely az étkezési tehéntúrót így definiálja: „tehéntejből tejsavbaktérium-kultúra, esetleg alvasztóenzim hozzáadásával készített savas vagy vegyes alvasztású, rögös állományú, kelvirágszerű friss sajt”. Ugyanakkor azt is meghatározza, miből mennyit tartalmazhat, mekkora szárazanyag- és zsírtartalom az elvárt, és egyáltalán, mikor mi kerülhet bele.

Ami a Pöttyös termékeket illeti, a gyártó ezt írta: ezeknél a „zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezek adják az értékesített volument mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tejalapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény”.

Néhány éve jártunk a FrieslandCampina mátészalkai túrórudi-üzemében, akkor azt is megtudtuk, hogyan készül a rögös alapanyag és abból az édesség.

Lelepleztük a Túró Rudi nagy titkát

A termék őse nem magyar találmány ugyan, mégis a legnépszerűbb hazai édesség a Túró Rudi, amelynek legnagyobb gyártójánál jártunk. A FrieslandCampina Hungária mátészalkai üzemében azt is megtudtuk, valóban más-e a receptúra, mint gyerekkorunkban. Repkednek a számok a FrieslandCampina mátészalkai üzemében, ott, ahol lassan ötven éve készül a magyarok kedvenc édessége, a Pöttyös Túró Rudi.

A cég most a TikTok-videó egy másik állítását is cáfolta. Mint fogalmaztak, a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás, a Nébih tavalyi vizsgálatában pedig a Pöttyös termékeket minősítették a legjobbnak, így az sem igaz, hogy a társaság ellen 800 ezer forintos bírságot szabtak ki.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Csányi – Czeglédi – Tóta W. Élet+Stílus

És evett már rántott kovászos uborkát?

Mi igen. Összeszedtük az elmúlt évek nagy rántott receptötleteit, és megvalósítottuk, hogy önnek már ne kelljen. Tanulság: nem kell mindent panírozni.