Közel 400 ezer hektáron okozott kárt az aszály

A kukorica és a napraforgótermést is jelentős aszálykár érte, Nagy István agrárminiszter 390 ezer hektáros területet emlegetett csütörtöki beszédében.

  • hvg.hu/MTI hvg.hu/MTI
Közel 400 ezer hektáron okozott kárt az aszály

Szeptember elejére az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a 37. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján. A kukoricatermést 235 ezer hektáron, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály. A dél-alföldi 160 ezer hektáros bejelentés jól mutatja a régió különös sérülékenységét – olvasható az MTI közleményében.

Az érintett gazdákat egy 35 milliárd forintos kárenyhítési alap segíti, amely állami, termelői és uniós forrásból áll össze. A gazdák idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást, melyhez díjtámogatás kapcsolódik.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a víz kulcskérdés a mezőgazdaság számára, ezért új pályázatokkal fogják támogatni a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését. Eddig több mint 1200 öntözési projektet támogattak, összesen 177 milliárdos forint összegben.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora beszédében azt mondta, hogy az év végéig kidolgoznak egy aszálystratégiát, mely útmutatót jelenthet a gazdálkodók és a döntéshozók számára.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.