szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A Wall Street-i bankház szerdán felülbírálta nyersanyagpiaci ajánlását, amelyet a rövid távon vételről tartásra rontott.

A Wall Street-i bankház szerdán felülbírálta nyersanyagpiaci ajánlását, amelyet a rövid távon vételről tartásra rontott. A Goldman Sachs elemzői úgy vélik, az idei árupiaci rally megtorpanhat a második negyedévben az eddiginél gyengébb makroadatok hatására, és a piac rövid távon amúgy is túlvetté vált, így a réz, az olaj és a szója további felhalmozását nem javasolja. Az év egészét tekintve a bankház elemzői még mindig 10 százalékos hozamot remélnek az árupiacon - írta a Reuters.

Az arannyal kapcsolatban azonban továbbra is töretlen a Goldman Sachs bizalma. Elsősorban az alacsony amerikai állampapír-hozamok és a gyenge növekedési kilátások okán tartja vételre alkalmasnak a nemesfémet. A bankház Wall Street Journal által idézett ajánlásában felhívta a figyelmet arra is, hogy az arany 1700 dollár/uncia alatti árfolyama ahhoz képest nagyon is alacsony, hogy a Fed egy újabb nyíltpiaci ösztönzésre készül. A banknál úgy vélik, az arany elmúlt időszakban tapasztalt gyengeségének elsődleges oka a befektetők növekedésbe vetett túlzott hite volt.

A Goldman a következő negyedév végére 1785 dolláros, fél év múlva 1840 dolláros, egy éves távlatban pedig 1940 dolláros unciánkénti aranyárat prognosztizált. Az arany jegyzése szerdán 1664 dolláron állt meg, közel 1,5 százalékos lejtmenet után. Az év elején a kurzus 1800 dollár közelében is megfordult.

A WTI nyersolaj árfolyamának emelkedésében rövid távon megtorpanásra számít a Goldman Sachs, sőt, a gyenge amerikai makroadatok hatására egy nagyobb visszaesést sem tart kizártnak, ám hosszabb távon fenntartja vételi ajánlását az energiahordozóra, arra hivatkozva, hogy a WTI árfolyama közelíteni fog a 20 dollárral drágább Brent jegyzéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió