Tech + tudomány hírek
Tech + tudomány hírek
Tartalomjegyzék
ÉDESEBBEK AZ ÉTELEK

Kockázatok és mellékhatások

Édesebbé vált az életünk, pontosabban ételeink és italaink változtak cukrosabbá az elmúlt évtizedben – állapították meg az ausztrál Deakin Egyetem kutatói. A világ különböző tájairól származó értékesítési adatok felhasználásával vizsgálták a csomagolt ételekben és italokban lévő hozzáadott cukor és mesterséges édesítőszerek mennyiségét 2007 és 2019 között. Kiderült, hogy ez idő alatt az italokban lévő édesítőszerek egy főre jutó mennyisége 36 százalékkal, a csomagolt élelmiszerek hozzáadottcukor-tartalma pedig 9 százalékkal nőtt. Azt is kimutatták, hogy nagy a különbség e tekintetben a gazdagabb és a szegényebb országok között. A magas jövedelmű országokban a csomagolt élelmiszerek és italok piaca telítetté vált, így a nagy élelmiszer- és italgyártó vállalatok a közepesen fejlett országokban terjeszkednek, miközben a gazdagabb országokban már kevésbé édes, egészségesebb termékeket kínálnak. A magas cukorbevitel egészségkárosító hatásainak csökkentése érdekében számos kormány hozott intézkedéseket, például adók kivetését. Az ilyen lépések azonban arra ösztönözhetik a gyártókat, hogy a cukrot részben vagy teljesen mesterséges édesítőszerekkel helyettesítsék. Ez azért gond, mert ezek fogyasztása a legújabb tudományos álláspont szerint összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel, és megzavarhatja a bélmikrobmát. A gyermekekre ez hosszabb távon is hatással lehet, mert nekik még csak most van kialakulóban az egész életen át tartó ízpreferencjuk.