szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tim Harford oknyomozó közgazdász gondolatai arról, milyen technikával kelthetjük fel az emberek érdeklődését bizonyos témák iránt, ezzel is segítve a megértést.

Az, hogy miként kelthetjük fel mások érdeklődését, nem is új és nem is megoldhatatlan probléma. A regényírók, forgatókönyvírók és humoristák azóta foglalkoznak ezzel, amióta csak létezik a szakmájuk. Tudják, hogy érdekelnek minket a rejtélyek, azonosulunk a szimpatikus szereplőkkel, szeretjük, ha egy történetnek jó íve van, és imádjuk, ha megnevettetnek - idéz az Urbanlegends.hu oldal Tim Harford Adatdetektív című, új könyvéből.

A humor mint kommunikációs eszköz

©

Stephen Colbert komikus esti showműsorában 2011 márciusában azt járta körbe, milyen szerepet játszik a pénz az amerikai politikában. Elhatározta, hogy politikai akcióbizottságot (PAC) alakít, és pénzt gyűjt arra az esetre, ha netán elindulna az elnökválasztáson.

A következő hetekben Colbert elmagyaráztatta magának, mi is a PAC, a szuper PAC és a szociális jóléti szervezetek. Honnan, milyen összegig fogadhatnak el adományokat, milyen átláthatósági követelmények vonatkoznak rájuk, és mire költhetik az összegyűjtött pénzt?

Arra jutott, hogy az adománygyűjtő formák megfelelő kombinációjával gyakorlatilag bármekkora summát össze lehet szedni bármilyen célra, méghozzá minimális bejelentési kötelezettség mellett. Colbert később azt is megtanulta, hogyan oszlathatja fel az adománygyűjtő szervezeteit, és tarthatja meg a pénzt anélkül, hogy jelentenie kellene az adóhatóság felé.

Colbert azzal, hogy állandóan felhozta a témát, és – szerepet játszva – tanácsokat kért a választási szabályok kijátszásához, alaposabban feltárta a kampányfinanszírozás visszásságait, mint arról bármilyen újságíró álmodhatott volna. A komikus alaposan elmerült a részletekben, népes közönsége pedig követte, mert műsora szórakoztató volt.

Egy csapat kutató felmérte, hogyha valaki abban az időben heti egy napot nézte Colbertet, az annyi ismeretet szerzett a kampányfinanszírozásról, mintha például heti négy nap olvasta volna az újságokat, vagy öt évvel többet járt volna iskolába. A „Hogyan befolyásolja a politikát a pénz?” kérdés nem hangzik különösebben izgalmasan, az viszont, hogy „Ha elindulnék az elnökválasztáson, hogyan gyűjthetnék sok pénzt kevés megkötéssel és mindenféle vizsgálatot elkerülve?”, már sokkal csábítóbb.

Aki kíváncsi, az tanulni fog

Harford úgy véli: azoknak, akik a gondolatok közvetítésében utaznak, messzebb kell menniük a tények ellenőrzésénél és a statisztikai adatokkal való dobálózásnál. A tények értékes dolgok, az ellenőrzésük nem kevésbé. Ám ha azt akarjuk, hogy az emberek tényleg megértsék az összetett jelenségeket, fel kell keltenünk a kíváncsiságukat. Mert aki kíváncsi, az tanulni fog.

A fenti cikk Tim Harford Adatdetektív című könyvének szerkesztett részlete.

Honnan tudhatjuk, mikor hazudnak nekünk a számokkal? Hogyan szolgálja a tudományos adatokkal szembeni kétely a klímaváltozás-tagadókat? Tim Harford, az oknyomozó közgazdász új kötetében a félretájékoztatás és az összezavarás, a tényeket elferdítő kutatás és a téves motiváció labirintusába kalauzol bennünket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Mi kell ahhoz, hogy a jeopardys Watsonból jó orvos legyen?

A tévés vetélkedőben bizonyító, Watson néven elhíresült számítógép az orvostudományban egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Fejlesztéséhez többek között magasan képzett emberi tanítókra lenne szükség, akik hajlandók akár éveket a gép betanítására áldozni - mutat rá Hannah Fry matematikus Emberek és gépek című könyvében. Részlet.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Albert Einstein nem érezte úgy, hogy a tudomány és a vallás szükségképpen ellentmondana egymásnak. Élete során számtalanszor próbáltak kihúzni belőle egyszavas választ arra a kérdésre, hogy hisz-e Istenben, de ennél mindig szofisztikáltabb válaszokat adott.