Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"821b2505-7eb1-4e03-9925-c6fa014cc5d4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Törölnie kellett a NASA-nak a júniusra ütemezett küldetést, mely élelmiszert és fogyóeszközöket is vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra. Az asztronauták azonban nem maradnak ellátmány nélkül.","shortLead":"Törölnie kellett a NASA-nak a júniusra ütemezett küldetést, mely élelmiszert és fogyóeszközöket is vitt volna...","id":"20250330_northrop-grumman-cygnus-teherurhajo-serules-iss-teherszallitmany-torles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/821b2505-7eb1-4e03-9925-c6fa014cc5d4.jpg","index":0,"item":"4b395e96-c19a-4e8c-98cc-3b2f1b99aeb4","keywords":null,"link":"/tudomany/20250330_northrop-grumman-cygnus-teherurhajo-serules-iss-teherszallitmany-torles","timestamp":"2025. március. 30. 14:20","title":"Már a Földön megsérült az űrhajó, nem indul el az élelmiszer a Nemzetközi Űrállomásra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76b5dc40-665e-451e-83e0-97dc00216173","c_author":"Domokos László","category":"360","description":"Az állam mohósága ellenére – illetve bizonyos értelemben éppen azért – dinamikusan emelkedik a tartós befektetési számlák száma, a rajtuk lévő vagyon értéke már a 6200 milliárd forintot közelíti.","shortLead":"Az állam mohósága ellenére – illetve bizonyos értelemben éppen azért – dinamikusan emelkedik a tartós befektetési...","id":"20250331_hvg-tartos-befektetesi-szamla-tbsz-szocho-szja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76b5dc40-665e-451e-83e0-97dc00216173.jpg","index":0,"item":"8eaa64aa-6661-46bb-9aec-b58ddb82bda6","keywords":null,"link":"/360/20250331_hvg-tartos-befektetesi-szamla-tbsz-szocho-szja","timestamp":"2025. március. 31. 13:10","title":"A kormány betartott nekik, mire számítsanak most a tartós befektetési számlások?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06337d88-2a06-47c2-82d8-2f07430e7c5b","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Vendégek két külön incidenst is jelentettek, amely során kártevőt találtak az ételben, úgyhogy soron kívüli nagytakarítást rendeltek el a vállalatnál.","shortLead":"Vendégek két külön incidenst is jelentettek, amely során kártevőt találtak az ételben, úgyhogy soron kívüli...","id":"20250330_Japan-gyorsetterem-leves-miso-patkany-kartevo-botrany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06337d88-2a06-47c2-82d8-2f07430e7c5b.jpg","index":0,"item":"3b02cbd7-6f7a-4501-8dad-8d00644c999a","keywords":null,"link":"/kkv/20250330_Japan-gyorsetterem-leves-miso-patkany-kartevo-botrany","timestamp":"2025. március. 30. 11:30","title":"Ideiglenesen bezár Japán egyik legnagyobb levesezőlánca, miután döglött patkányt találtak az ételben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"84165b00-0589-48c9-922a-2adcdc913c33","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"1925. március 30-án hunyt el korának egyik legnagyobb szellemi kapacitású embere, aki polihisztori tudását arra használta, hogy az okkultizmus és a tudomány párosításával az első világháború utáni, depressziós, kétségbeesett világnak megmutassa az utat a tökéletes élet: iskola, kultúra, gazdaság, medicina, demokrácia, politika felé. Filozófus, író, természettudós, pedagógus, képzőművész, zenetudós, építész, koreográfus, ékszertervező, látnok és vallási vezető – ez mind ő volt.","shortLead":"1925. március 30-án hunyt el korának egyik legnagyobb szellemi kapacitású embere, aki polihisztori tudását arra...","id":"20250330_A-tudomanyos-okkultizmus-profetaja-Rudolf-Steiner-1861-1925","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/84165b00-0589-48c9-922a-2adcdc913c33.jpg","index":0,"item":"f26628eb-9e29-45bb-bc00-ec4d3cb3a36f","keywords":null,"link":"/360/20250330_A-tudomanyos-okkultizmus-profetaja-Rudolf-Steiner-1861-1925","timestamp":"2025. március. 30. 13:30","title":"A tudományos okkultizmus prófétája – 100 éve halt meg Rudolf Steiner, a Waldorf-pedagógia atyja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"483537dd-c813-4fc2-840e-6e4b2d36e2ea","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A Tisza Párt elnöke szerint Gáspár Győző egy éve még velük akart egy színpadra állni.","shortLead":"A Tisza Párt elnöke szerint Gáspár Győző egy éve még velük akart egy színpadra állni.","id":"20250331_magyar-peter-gyozike-zebra-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/483537dd-c813-4fc2-840e-6e4b2d36e2ea.jpg","index":0,"item":"2712c5d6-6429-4f72-848b-071ad38937e5","keywords":null,"link":"/elet/20250331_magyar-peter-gyozike-zebra-ebx","timestamp":"2025. március. 31. 20:33","title":"Magyar Péter: Győzike tavaly még hozzánk jelentkezett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"554353f9-3e39-4777-9442-4ec0f05542ea","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Botrányos körülmények között történt vezetőváltás a sportszövetség élén.","shortLead":"Botrányos körülmények között történt vezetőváltás a sportszövetség élén.","id":"20250330_nagy-peter-doos-imre-tisztujito-kozgyules-elnokvalasztas-magyar-sulyemelo-szovetseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/554353f9-3e39-4777-9442-4ec0f05542ea.jpg","index":0,"item":"5b36daed-e317-449f-a04b-3fad01058417","keywords":null,"link":"/sport/20250330_nagy-peter-doos-imre-tisztujito-kozgyules-elnokvalasztas-magyar-sulyemelo-szovetseg","timestamp":"2025. március. 30. 17:38","title":"17 év után leváltották a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét, aki biztos volt a győzelmében, de készült B-tervvel is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8aa21e74-4620-4788-a8ef-d788d905f681","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A hibridek és elektromos autók átlagos életkora jótékonyan hat a statisztikákra.","shortLead":"A hibridek és elektromos autók átlagos életkora jótékonyan hat a statisztikákra.","id":"20250331_Iden-lassulhat-a-hazai-autopark-oregedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8aa21e74-4620-4788-a8ef-d788d905f681.jpg","index":0,"item":"0281bdc3-e68c-4af4-a77f-775798280baa","keywords":null,"link":"/cegauto/20250331_Iden-lassulhat-a-hazai-autopark-oregedese","timestamp":"2025. március. 31. 08:52","title":"Váratlan fordulat, lassulhat a magyar autópark elöregedése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f639bc10-14cf-4520-b36d-4c4214d28efb","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Horváth László kormánybiztos zéró toleranciát emleget.","shortLead":"Horváth László kormánybiztos zéró toleranciát emleget.","id":"20250331_drogtorveny-kabitoszer-horvath-laszlo-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f639bc10-14cf-4520-b36d-4c4214d28efb.jpg","index":0,"item":"91a71618-fa7a-4802-bd2a-9aad2c72e15b","keywords":null,"link":"/itthon/20250331_drogtorveny-kabitoszer-horvath-laszlo-ebx","timestamp":"2025. március. 31. 12:07","title":"Kedden jön az új drogtörvény, nem lesz különbség a normál és a szintetikus kábítószerek között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ez a kalács a kovász és a tangzhongtechnika miatt szuper puha, rendkívül foszlós, a belseje pedig már-már krémesen lágy. Részlet Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos című könyvéből.
A pihepuha kalácsnál kevés boldogítóbb kelt tészta létezik. Én, ha tehetném, ezt enném minden egyes reggelire, francia vajjal és málnavirágmézzel vastagon megkenve. Legnagyobb bánatomra azonban az ilyen gazdag péksütik meglehetősen kalóriadúsak, így inkább csak jeles ünnepek, elsősorban húsvét alkalmával kerül az asztalomra.
Ez a szépséges változat a kovász és a tangzhongtechnika miatt szuper puha, rendkívül foszlós, a belseje pedig már-már krémesen lágy. Nem mellesleg gond nélkül eltartható 4-5 napig. Ha véletlenül túl sokat sütöttél volna, vagy nem fogyott volna el időben (elméleti síkon beszélek természetesen), lefagyaszthatod, de a kissé már megszikkadt szeleteket felhasználhatod máglyarakás, mákos guba vagy bármilyen egyéb kenyérpuding készítéséhez.
Egy kalács annál látványosabb, minél izgalmasabban van megfonva. A neten rengeteg fonási technikát találsz, érdemes ezek közül megtanulni néhányat a drámai hatás kedvéért!
Fonási technika
HVG Könyvek
Hozzávalók:
550 g finomliszt 230 g élénk édes kovász 200 g tej 100 g vaj 2 tojás 120 g cukor 4 g só 4 g élesztő 20 g tejpor 1 tojás+ 1 ek. víz a kenéshez
A tangzhonghoz a recept hozzávalóiból: 30 g liszt 150 g tej
Tangzhongtechnika és alaprecept
A tangzhong egy japán technika, ami nem több, mint a sütemény hozzávalóinak egy részéből készülő rántásállagú krém, melyet hozzáadunk a készülő tészta többi összetevőjéhez. Bár a tangzhong a hozzávalók egészének csak kis részét teszi ki, mégis radikálisan megváltoztatja a végtermék állagát, eltarthatósági idejét és élvezeti értékét.
Fontos, hogy a tangzhong hozzávalóit mindig a recept összetevőiből vedd el, és ne pluszban add hozzá! Mérd ki a recepthez szükséges liszt mennyiségének kb. 5%-át, és add hozzá a súlyának nagyjából ötszörösét, szintén a receptből elvett folyadék mennyiségéből.
A két hozzávalót tedd kislábasba, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon kezdd melegíteni. Nem az a cél, hogy a krém felforrjon, épp csak a megfelelő hőmérsékletig, azaz 65-67 ig °C-ig szabad hevíteni. Jó, ha ehhez van otthon egy maghőmérő, így biztonsággal kontrollálhatod a folyamatokat.
Ahogy a keverék eléri a kívánt hőfokot, érzed majd, hogy az állaga radikálisan megváltozik, ezért tangzhongot viszonylag nagy biztonsággal tudsz maghőmérő nélkül is csinálni. Onnan tudod, hogy elkészült, hogy a vizes lisztkeverék folyósból hirtelen tapétaragasztó- vagy pudingállagúvá sűrűsödik.
Ekkor azonnal húzd le a tűzről, és a lehető leggyorsabban tedd át egy másik edénybe, hogy ne főjön tovább a lábas aljának maradék hőjén! A tangzhongot akár azonnal is használhatod, de ügyelj arra, hogy 40 °C-nál ne legyen melegebb, amikor hozzáadod az élesztős vagy kovászos tésztához, hiszen ha túl forró, elpusztítja az élesztőgombákat.
A foszló húsvéti kalács receptje
HVG Könyvek
1. Készítsd el a tangzhongot. 2. Melegítsd a maradék tejet 40 °C körüli hőmérsékletre. Ügyelj arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 °C felett az élesztőgombák elpusztulnak. 3. Tégy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből és 1 teáskanállal a cukorból, majd morzsold bele az élesztőt, és keverd el alaposan a langyos tejjel. Tedd félre meleg helyre, és hagyd békén 20 percig, míg felfut. 4. Közben tedd a többi hozzávalót keverőtálba. A vaj legyen puha. Ha szeretnéd, tehetsz a tésztába kevés fahéjat vagy reszelt citromhéjat is. 5. Öntsd a tálba a felfuttatott élesztőt is, és dagaszd kb. 10 percig. Takard le, tedd félre meleg (kb. 24-27 °C-os) helyiségbe, és kb. 3-4 óra alatt keleszd a másfélszeresére. (A kelesztés sebessége nagyban függ a kovász állapotától és a konyha hőmérsékletétől!) 6. Borítsd a megkelt tésztát munkalapra, és gyúrd alaposan át. 7. Vágd a tésztát ketté, majd mindkét adagot 3, 4, 6 vagy 8 egyenlő darabra, attól függően, hány ágú fonatot szeretnél. (Ha szabályosságra törekszel, használj mérleget, így a fonat minden ága egyforma súlyú, tehát egyforma vastagságú is lesz!) 8. Sodorj a tésztából a végeinél kissé elvékonyodó rudakat, majd fond meg. 9. Tedd a fonatokat sütőpapírral bélelt sütőlapra, takard le, és 3-4 óra alatt keleszd ismét a másfélszeresére. 10. Közben melegítsd a sütőt 200 °C -osra, légkeverés módban. 11. Kend át a kalácsot a felvert tojás és víz keverékével. 12. Tedd a tepsit a sütőbe, a hőmérsékletet azonnal vedd le 170 °C-ra, és süsd kb. 25 perc alatt aranybarnára. Ha nagyon barnulna, takard le alufóliával. 13. Fogyasztás előtt várd meg, míg langyosra hűl.
A fenti cikk Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos - Különleges kelt tészták és péksütemények minden alkalomra című könyvének szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.