HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?

Mit tehetünk, ha nem eszünk tojást, esetleg tojásallergiánk van, vagy éppen elfelejtettük megvásárolni a boltban? Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.

Számos oka lehet annak, miért kívánjuk helyettesíteni a tojást. A tojásallergia például a nyolc leggyakoribb ételallergia egyike. A legtöbb tojásallergiás gyermek szervezete idővel tolerálhatja a tojást, de egyesek egész életükben érzékenyek maradnak. Mások az étkezési preferenciák, például a veganizmus miatt kerülik a tojást.

Ha úgy döntünk, hogy bármilyen okból nem használunk tojást, igazából nem vagyunk olyan nagy bajban: sok összetevőt használhatunk a sütéshez helyettesítésére. A sütés során a tojás különböző kémiai reakciók által befolyásolja a pékáruk, sütemények szerkezetét, színét, ízét és állagát.

Nedvesség: A tojás folyékony része felszívódik a többi összetevőbe, így nedvességet ad a végeredményhez. A tojás helyettesítésekor ez a nedvesség származhat olyan egyszerű forrásból, mint például a víz.

Kötőanyag: A tojás állagának köszönhetően segít összetartani az összetevőket, megakadályozva a pékáruk, sütemények szétesését. A tojás pótlásakor a kötés számos különböző forrásból származhat (például almaszósz vagy lenmag).

Kelesztés: A tojás apró levegőzsebeket zár be az élelmiszerek szerkezetében, melyek aztán kitágulnak melegítés közben. Ennek köszönhető a sütemények megnövekedett térfogata, valamint a könnyű, levegős textúra.

Megjelenés: A tojások hőhatásra aranybarnák lesznek, így a pékáruk, sütemények mélyebb, gazdagabb színt kapnak.

Így helyettesíthetjük a tojásokat

1. Lentojás

Az egyik legnépszerűbb lehetőség a tojás helyettesítésére. A lenmag kiváló ómega-3-zsírsav- és -fehérjeforrás. Egy tojás lentojással történő helyettesítéséhez összekeverünk 1 evőkanál őrölt lenmagot 2,5–3 evőkanál vízzel, és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Ügyeljünk arra, hogy a lentojás a könnyebb, piskóta jellegű tésztát nehézzé és sűrűbbé teheti, míg ideális palacsintában, gofriban, muffinban, kenyérben és kevert süteményekben.

2. Chiatojás

Nem annyira népszerű, mint a lentojás, de szinte ugyanúgy használható, és tápanyagtartalma nagyon hasonló előnyökkel szolgál. A lenmaghoz képest a chia több magnéziumot, foszfort és szelént tartalmaz adagonként. Egy tojás chiatojással való helyettesítéséhez összekeverünk 1 evőkanál chiamagot 2½ evőkanál vízzel, és állni hagyjuk körülbelül 5 percig. A lentojáshoz hasonlóan palacsintában, gofriban, muffinban, kenyérben és tömörebb jellegű süteményekben a legjobb.

3. Banántojás

A banán nagyszerű tojáshelyettesítőként, persze csak ha szeretjük az ízét. Használatával a készterméknek enyhe banáníze lesz. A banán kiváló kálium-, B6- és C-vitamin-forrás. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó ugyanolyan jól beválnak, és kevésbé változtatják meg az alapízt. Egy tojás fél közepes méretű, pépesített banánnak felel meg. Süteményekben, muffinokban, brownie-kban és gyors kenyérben, péksüteményekben használható a legjobban.

4. Almatojás

Az alma az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs. Sütéshez és tojáshelyettesítéshez cukrozatlan almaszósz vagy almaecet formájában használhatjuk. Remekül beválik például pogácsákban. Almaszószt legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha a hámozott, kicsumázott almát a sütőben 180 °C-on addig sütjük, amíg elsül a leve, majd pürésítjük. 30-35 g almaszósz egy tojásnak felel meg süteményeinkben.

5. Tofutojás

HVG Könyvek

A tofu nagyszerű választás, mert semleges ízű és magas a fehérjetartalma (persze csak akkor használhatjuk, ha nincs szójaallergiánk). Sütéshez a selymes tofu a legjobb, mivel magasabb a víztartalma. A sütés során tojáshelyettesítőként egy tojás negyed csésze selymes tofunak felel meg. Legjobb gyors kenyérhez és süteményekhez használni.

A tojásmentes sütés eltér a szokásostól. A tojás helyettesítése lehetséges, de nem egyszerű. Gyakran több módszert kell egy receptben használnunk a megfelelő eredményért, például tápiókalisztet és/vagy almaszószt.

A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!