Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"df082bc6-259d-4ea5-9195-293a4f83b616","c_author":"Matalin Dóra - Hamvay Péter ","category":"360","description":"Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.","shortLead":"Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat...","id":"20250502_sarkozi-akos-szatmari-ferenc-horvath-judit-fozelek-alapanyag-glutenmentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/df082bc6-259d-4ea5-9195-293a4f83b616.jpg","index":0,"item":"d4f19703-0264-438f-84b7-bb9ce191f9b2","keywords":null,"link":"/360/20250502_sarkozi-akos-szatmari-ferenc-horvath-judit-fozelek-alapanyag-glutenmentes","timestamp":"2025. május. 02. 19:30","title":"Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3063e17d-5892-4ea4-944a-553b691c44d1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Van, amikor a kicsi a jó: bejelentette a TSMC a legújabb, 1,4 nm-es folyamattechnológiáját. Az ezzel készülő áramkörök kerülhetnek majd az Apple új telefonjaiba és a Nvidia videokártyáiba.","shortLead":"Van, amikor a kicsi a jó: bejelentette a TSMC a legújabb, 1,4 nm-es folyamattechnológiáját. Az ezzel készülő áramkörök...","id":"20250501_tsmc-1-4-nm-chip-folyamattechnologia-iphone-nvidia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3063e17d-5892-4ea4-944a-553b691c44d1.jpg","index":0,"item":"3317b69c-6fa4-4ccf-b952-d96f9571d1d3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250501_tsmc-1-4-nm-chip-folyamattechnologia-iphone-nvidia","timestamp":"2025. május. 01. 14:03","title":"Nagy bejelentés a TSMC-től: ilyen áramkörök kerülhetnek majd az iPhone-okba és az Nvidia videokártyáiba","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"43b598d7-bf13-478f-a3f8-77ed16a0b8b8","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Fél évszázadon át keringett a Föld körül a Koszmosz-482-es űrhajó, de most utóléri a sorsa.","shortLead":"Fél évszázadon át keringett a Föld körül a Koszmosz-482-es űrhajó, de most utóléri a sorsa.","id":"20250502_Koszmosz-szovjet-urhajo-becsapodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/43b598d7-bf13-478f-a3f8-77ed16a0b8b8.jpg","index":0,"item":"6a8d11fe-47c2-4f79-a677-ec5ebc512c51","keywords":null,"link":"/tudomany/20250502_Koszmosz-szovjet-urhajo-becsapodas","timestamp":"2025. május. 02. 21:31","title":"A Vénuszra szánták az űrhajójukat a szovjetek, erre most a nyakunba potyoghat - fél évszázaddal később","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b01c95d1-5be5-499e-af67-4d7429f5d154","c_author":"Vass Péter","category":"360","description":"Felújított változatban került világszerte a mozikba a Pink Floyd öt évtizeddel ezelőtti pompeji koncertfilmje, a rock- és filmtörténet egyik legizgalmasabb és egyben felejthetetlen alkotása.","shortLead":"Felújított változatban került világszerte a mozikba a Pink Floyd öt évtizeddel ezelőtti pompeji koncertfilmje, a rock...","id":"20250502_hvg-pink_floyd-film-koncert_pompeji-veletlenek-osszjateka","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b01c95d1-5be5-499e-af67-4d7429f5d154.jpg","index":0,"item":"47d9092c-fe7a-4dcc-8ac4-f34c0ba89a7b","keywords":null,"link":"/360/20250502_hvg-pink_floyd-film-koncert_pompeji-veletlenek-osszjateka","timestamp":"2025. május. 02. 15:39","title":"Ez volt minden idők egyik legkülönlegesebb koncertje","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8fa6e332-a1c3-4299-85cb-b77181ab03da","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Miért jó most Magyarországon élni, és mik a legfőbb problémák az országban? Elmentünk több párt majálisára, hogy erről kérdezzük a résztvevőket. Az MSZP és több szakszervezet a Városligetben ünnepelt, a Mi Hazánk budán őrizte a magyar hagyományokat, Hadházyék a Kossuth téren tüntettek, a Momentum pedig a Karmelitába próbált feljutni. ","shortLead":"Miért jó most Magyarországon élni, és mik a legfőbb problémák az országban? Elmentünk több párt majálisára, hogy erről...","id":"20250502_Igy-majalisozunk-mi-videoriport-majus-elseje-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8fa6e332-a1c3-4299-85cb-b77181ab03da.jpg","index":0,"item":"0f040db0-5a68-462d-bc27-4ca9b79060e0","keywords":null,"link":"/itthon/20250502_Igy-majalisozunk-mi-videoriport-majus-elseje-ebx","timestamp":"2025. május. 02. 08:10","title":"Majálisozók arról, hogy miért jó (vagy nem) Magyarországon élni – videóriport","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e76b0cc8-b211-4ce7-b0dc-d5aeeaa4e12c","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Nem lesz magyar csapat a legrangosabb európai kupa végjátékában.","shortLead":"Nem lesz magyar csapat a legrangosabb európai kupa végjátékában.","id":"20250501_szeged-barcelona-ferfi-kezilabda-bajnokok-ligaja-negyeddonto-kieses","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e76b0cc8-b211-4ce7-b0dc-d5aeeaa4e12c.jpg","index":0,"item":"582d1267-bb1f-43ae-ac3a-81633971057b","keywords":null,"link":"/sport/20250501_szeged-barcelona-ferfi-kezilabda-bajnokok-ligaja-negyeddonto-kieses","timestamp":"2025. május. 01. 22:49","title":"Megverte a Szeged a BL-címvédőt, de ez sem volt elég a négyes döntőhöz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"883ef68a-44ea-4595-9b28-cbb1858f9c18","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kormányfő egy olyan miniszterét hívta reggel segítségért, akinek a portfóliójába tartozó területről végül egyáltalán nem beszélt a rádióban.","shortLead":"A kormányfő egy olyan miniszterét hívta reggel segítségért, akinek a portfóliójába tartozó területről végül egyáltalán...","id":"20250502_Orban-telefonos-segitseget-kert-a-radiointerju-elott---rejtely-hogy-miert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/883ef68a-44ea-4595-9b28-cbb1858f9c18.jpg","index":0,"item":"ca46dfbb-f37c-4351-a7e3-2dfc3900c4a5","keywords":null,"link":"/elet/20250502_Orban-telefonos-segitseget-kert-a-radiointerju-elott---rejtely-hogy-miert","timestamp":"2025. május. 02. 11:31","title":"Orbán telefonos segítséget kért a rádióinterjú előtt – furcsa, hogy kitől és rejtély, hogy miért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"03a59f94-dee9-4175-8088-61cc32f2e5f4","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Nemzeti Ellenállás Mozgalom petíciójának ötletére reagált. ","shortLead":"A Nemzeti Ellenállás Mozgalom petíciójának ötletére reagált. ","id":"20250501_Magyar-Peter-Orban-emberek-Tisza-Part-reven-avatkoznak-majd-be-a-valasztasokba","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/03a59f94-dee9-4175-8088-61cc32f2e5f4.jpg","index":0,"item":"0437e31e-9c84-4433-a90d-7659ff060547","keywords":null,"link":"/itthon/20250501_Magyar-Peter-Orban-emberek-Tisza-Part-reven-avatkoznak-majd-be-a-valasztasokba","timestamp":"2025. május. 01. 20:24","title":"Magyar Péter: Orbán jól látja, az emberek a Tisza Párt révén avatkoznak majd be a választásokba","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Milyen krumplit és milyen lisztet használjunk hozzá? Hogyan készítsük elő és főzzük ki a gombóckákat? - többek között ebben nyújt segítséget az alábbi recept, amelyet a Házi tészta készítése című kiadványból szemlézünk.
A gnocchi (ejtsd: nyokki) olaszul gombócokat jelent, a gnocco („csomó”) többes száma, ami a német Knot (fában lévő, szabálytalan alakú csomó) szóból ered. Lényegében ez majdnem minden olasz pasta őse. A kicsinyítő képzős gnochetti kisebb gombócokra utal.
Az első gnocchireceptek a 13. századból maradtak ránk, ennél azonban sokkal régebbi ételről van szó. Német nyelvterületen Knaidl vagy Knödel néven váltak népszerűvé, a kelet-európai zsidók a hagyományosan tyúkhúslevesben felszolgált maceszgombócként ismerik, az egykor Ausztriához tartozó olasz tartományban, Friuliban pedig a canederli a megfelelője.
Alapanyagok:
A sárga húsú burgonyák, mint például a Yukon gold, gyönyörű színt adnak a gnocchinak. A vastagabb héjú, nagyobb burgonyák húsa sűrűbb, ezekhez kevesebb lisztet kell adni. A Russets (sütni való) burgonyából kiadósabb gnocchi készíthető, ami a formáját is jobban megtartja, íze azonban nem olyan vajas, mint a sárga színűeké. Az újburgonya vagy a viaszos fajták, például a piros héjú Red Bliss nem alkalmasak gnocchi készítésére.
Egyesek a tojás nélküli gnocchit kedvelik, amellyel ugyan nehezebb bánni, viszont könnyebb lesz maga a tészta. Ehhez a recepthez mindössze egy sárgája kell, ami pont elég, hogy összefogja a tésztát. A 00-s liszttől extra selymes és könnyű lesz a gnocchi, a metélőhagymától pedig pikáns, hagymás ízű, és tetszetős, zöld pöttyös.
Hozzávalók 450 g tésztához, 4–6 személyre:
- 450 g nagy, sárga burgonya - 1 tojássárgája - 2 ek. (6 g) apróra vágott metélőhagyma (elhagyható) - 1 tk. finomított tengeri só - őrölt fehér bors, ízlés szerint - 115 g fehérítetlen, általános liszt vagy 00-s liszt (ha 00-s lisztet használunk, növeljük a mennyiséget 140 grammra), plusz egy kevés a nyújtáshoz
A krumplis gnocchi elkészítése:
1. Főzzük meg héjában a burgonyát. Sós vízben, nagyjából 40 percig főzzük, amíg puha lesz, de nem pépes. (Ne hámozzuk meg főzés előtt, mert akkor túl sok vizet vesz fel.) Csepegtessük le alaposan, és hagyjuk annyira kihűlni, hogy kézbe tudjuk venni. Ekkor hámozzuk meg, és még melegen nyomjuk át. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. (A hideg burgonyához kevesebb lisztet kell adni, hogy elég tömör legyen a massza, és ne essen szét főzés közben.)
2. Nagy tálban vagy fa munkafelületen dolgozzuk össze a burgonyát, tojássárgáját, metélőhagymát, sót és fehér borsot.
3. A krumpliból képezzünk gyűrűt, és öntsük a lisztet a közepébe. Ujjbegyeinkkel óvatosan nyomkodva, csipkedve dolgozzuk bele a lisztet a krumpliba. Viszonylag tömör masszát kell kapnunk, ami nem tapad az ujjainkhoz.
4. Addig gyúrjuk, amíg éppen csak összeáll, mintha süteményhez készítenénk tésztát. Az a cél, hogy a lehető legkevesebb lisztet kelljen hozzáadnunk, a glutén csak a massza egyben tartásához szükséges. Ha durván bánunk vele, a gnocchik kemények, ragacsosak lesznek.
TIPP: Mielőtt megformázzuk az összes gnocchit, érdemes kipróbálni, nem esik-e szét főzés közben. Dobjunk bele néhányat sós, forró vízbe, és ha szétesnek (ez általában a főzési idő végén következik be), óvatosan dolgozzunk bele a masszába kb. 30 g lisztet.
5. Vékonyan lisztezzük be a munkafelületet, és óvatos mozdulatokkal sodorjuk a tésztát vastag hurka formájúvá.
6. Tésztavágóval vagy sima pengéjű késsel osszuk a tésztát 6 részre.
8. Az a cél, hogy mutatóujjunknak megfelelő vastagságú, viszonylag egyenletes átmérőjű kígyókat kapjunk.
9. Lisztezzük be, majd sodorjuk egyformára a kígyókat.
10. Vágjuk fel 1-2 cm hosszú, párna formájú darabkákra.
A krumplis gnocchi főzése:
HVG Könyvek
11. Forraljunk sós vizet széles, lapos lábosban. Dobjuk bele a gnocchikat, és vegyük lejjebb a hőfokot, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon. Várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére, majd főzzük még tovább 2-3 percig, amíg teljesen átfőnek, de még kemények maradnak.
12. Szűrőlapáttal vagy kiszedőkanállal emeljük ki a gnocchikat. Túl törékenyek, ezért tésztaszűrő nem is alkalmas a lecsöpögtetésükre.
13. Óvatosan forgassunk bele olvasztott vajat és reszelt sajtot, vagy pedig friss paradicsomot, összevágott bazsalikomot és mozzarellakockákat. Azonnal tálaljuk.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar pszichés állatotáról, „náci házmesterek és a kommunista besúgók” tempójáról, az MNB-alapítványokról és a NER-es luxizásáról is beszélt.