HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?

Gyors, mégis ízletes hétköznapi vacsorára vágyik vagy épp ünnepi alkalomra varázsolna feledhetetlen ízeket az asztalra? Mindegyik alkalomhoz jó fogás a csirke. A Csupa csirke című könyv 65 csirkés receptet mutat be a különböző nemzetek konyhájából. Íme egy recept a könyvből.

Amikor csirkemellet vásárolunk kijevi csirkéhez, keressük a lehető legnagyobb és legpufókabb darabokat – ez kell ahhoz, hogy a fokhagymás vaj a közepén maradjon. Ha egész csirkét darabolunk, csontozzuk ki a mellet.

Kezdjük a fokhagymás vaj összekeverésével, hogy bekészíthessük a hűtőbe, ahol megkeményedik. Keverjük össze a vajat, a fokhagymát, a petrezselymet és a citromlevet egy tálban, sózzuk és borsozzuk. A vajat porciózzuk két lapos, vékony, körülbelül 2,5 cm széles és 5 cm hosszú darabra, hogy a csirkemell vágásába illeszkedjen. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe, hogy megkeményedjen, amíg elkészítjük a csirkét.

Vágjuk le a kis mellfilérészt (ami a nagyobb húsrészhez kapcsolódik, és amit könnyedén le tudunk választani róla). A csirkemellet tegyük deszkára, nyomjuk le, hogy kissé lelapítsuk, és óvatosan vágjuk át a közepét elölről hátrafelé, úgy, hogy az egyik oldalon zseb keletkezzen. Ne vágjuk végig; a bemetszés körülbelül a háromnegyedéig érjen.

Vegyük ki a fokhagymás vajat a hűtőből, és tegyünk egy-egy darabot mindegyik mell belsejébe. Fogjuk a kisebb csirkemellfilét, amit leválasztottunk a nagyról, és először az egyik végét nyomjuk be a vágás szélénél, majd a másik végét dugjuk be a vágás másik végébe, így tömjük be a rést.

Keverjük össze a tárkonyt a liszttel. Minden megtöltött csirkemellet hempergessünk meg a fűszerezett lisztben, mártsuk meg a tojásban, majd nagyon alaposan borítsuk be zsemlemorzsával. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre, hogy megdermedjen. 30 perc elteltével vegyük ki a melleket a hűtőből, és ismételjük meg a panírozást: először liszt, majd tojás, végül zsemlemorzsa következzen.

Melegítsük fel a napraforgóolajat vastag falú serpenyőben vagy fritőzben. Akkor jó, ha a beledobott kenyérkocka 30 másodperc alatt megpirul. Óvatosan tegyük bele a csirkemelleket a forró olajba, és süssük 20 percig, a sütési idő felénél egyszer megfordítva, amíg átsülnek.

Itassuk le róluk az olajat konyhai papírtörlőn, majd locsoljuk meg negyed citrom levével, és kínáljuk salátalevelekkel és főtt burgonyával.

Hozzávalók 2 személyre a csirkéhez:

HVG Könyvek
- 2 nagy bőr nélküli csirkemellfilé

- 1 tk. frissen aprított tárkony
- 40 g sima fehér liszt
- 3 felvert tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- 300 ml napraforgóolaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás vajhoz:

- 50 g puha vaj
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 2 nagy csipetnyi friss petrezselyemlevél, apróra vágva
- frissen facsart citromlé (kb. 1/4 citromból, a többit tegyük el a tálaláshoz)
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors

A fenti cikk a Csupa csirke című könyv szerkesztett részlete. A kiadványt itt vásárolhatja meg kedvezménnyel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!