Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2324ca9a-0107-498d-8a68-eda9e7471998","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A gyorshajtókat is ellenőrizték, a rekorder a megengedett sebesség duplájával hajtott. ","shortLead":"A gyorshajtókat is ellenőrizték, a rekorder a megengedett sebesség duplájával hajtott. ","id":"20250226_6000-autost-szondaztattak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2324ca9a-0107-498d-8a68-eda9e7471998.jpg","index":0,"item":"57552317-7e3c-4473-b4c9-d4b9053df4ac","keywords":null,"link":"/cegauto/20250226_6000-autost-szondaztattak","timestamp":"2025. február. 26. 14:10","title":"Akció Pesten és Budán: közel 6000 autóst szondáztattak meg és több mint 30 piás sofőrt el is kaptak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6b7f8ea6-324b-4b5f-9d42-70ac28f3db29","c_author":"Mészáros Márton Balázs","category":"gazdasag","description":"Donald Trump azt az európai autóipart sújtaná 25 százalékos vámmal, amelynek Magyarország is fontos szereplője, hiszen az USA-ba közvetlenül és Németországon keresztül is termelnek a hazai gyárak.","shortLead":"Donald Trump azt az európai autóipart sújtaná 25 százalékos vámmal, amelynek Magyarország is fontos szereplője, hiszen...","id":"20250227_vamhaboru-donald-trump-magyarorszag-autoipar-export-bmw-mercedes-gyar-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6b7f8ea6-324b-4b5f-9d42-70ac28f3db29.jpg","index":0,"item":"e11cdea2-9b82-45f8-9c30-f07531692823","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250227_vamhaboru-donald-trump-magyarorszag-autoipar-export-bmw-mercedes-gyar-ebx","timestamp":"2025. február. 27. 18:51","title":"Magyarországba is belerúgott Trump a vámterveivel, de nem biztos, hogy az EU-nak érdemes visszaütni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7cc31edc-6ffb-4afb-902a-58bd5e7e0c16","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A hét közepi árváltozás most sem marad el. ","shortLead":"A hét közepi árváltozás most sem marad el. ","id":"20250226_Kisebb-mozgas-megint-jon-az-uzemanyagarakban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7cc31edc-6ffb-4afb-902a-58bd5e7e0c16.jpg","index":0,"item":"2cf98ab3-8698-46f8-824a-e303e3cc850b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250226_Kisebb-mozgas-megint-jon-az-uzemanyagarakban","timestamp":"2025. február. 26. 10:05","title":"Megint esnek az árak a kutaknál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d99ecaff-750a-42a9-899a-cde722381ea9","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250226_Marabu-Feknyuz-Igeretes-igeretek-Orbantol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d99ecaff-750a-42a9-899a-cde722381ea9.jpg","index":0,"item":"c86e2e9f-2896-4577-abfc-60db8444f96b","keywords":null,"link":"/itthon/20250226_Marabu-Feknyuz-Igeretes-igeretek-Orbantol","timestamp":"2025. február. 26. 13:10","title":"Marabu Féknyúz: Ígéretes ígéretek Orbántól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"abdcf1bb-4fc0-454b-836e-8750d6635e14","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"kkv","description":"Tényleg a jegybank által is sokat kritizált profitinfláció működik.","shortLead":"Tényleg a jegybank által is sokat kritizált profitinfláció működik.","id":"20250226_Profitinflacio-a-Magyar-Telekomal-ketszeresere-nott-a-nyereseg-rekord-osztalekfizetes-jon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/abdcf1bb-4fc0-454b-836e-8750d6635e14.jpg","index":0,"item":"8563ddce-87c2-4eaa-846a-7ec6b6d39abc","keywords":null,"link":"/kkv/20250226_Profitinflacio-a-Magyar-Telekomal-ketszeresere-nott-a-nyereseg-rekord-osztalekfizetes-jon","timestamp":"2025. február. 26. 12:46","title":"Bejött az inflációs díjemelés a Magyar Telekomnál: kétszeresére nőtt a nyereség, rekord-osztalékfizetés jön","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a47440cf-494e-4bad-a529-cf0a6d092252","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Elérhetnek-e a hatalomig pár éven belül a veszekedős nácik? Hogyan pozicionálja újra Németországot Friedrich Merz? És hogyan fog ez hatni Magyarországra? Gergely Mártonnal és Bábel Vilmossal Kacskovics Mihály Béla beszélgetett. ","shortLead":"Elérhetnek-e a hatalomig pár éven belül a veszekedős nácik? Hogyan pozicionálja újra Németországot Friedrich Merz? És...","id":"20250226_Fulke-podcast-merz-weidel-orban-trump-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a47440cf-494e-4bad-a529-cf0a6d092252.jpg","index":0,"item":"0752a6ff-b6f8-4cb9-8f2a-28b79694c514","keywords":null,"link":"/vilag/20250226_Fulke-podcast-merz-weidel-orban-trump-ebx","timestamp":"2025. február. 26. 17:55","title":"Orbán a liberális demokráciák mumusa, de Merz kancellárral nem lesz könnyű dolga – A német választásról a Fülkében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"def03125-e475-45fb-a7bc-263fbaa4a9e6","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szám a 2020-as szigorítás óta évről évre növekszik, ezért a kormány ismét változtatna a rendszeren.","shortLead":"A szám a 2020-as szigorítás óta évről évre növekszik, ezért a kormány ismét változtatna a rendszeren.","id":"20250226_oktatasi-hivatal-iskolahalasztas-ovoda","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/def03125-e475-45fb-a7bc-263fbaa4a9e6.jpg","index":0,"item":"ecac1583-f3ba-4f71-bcab-3d4714db7762","keywords":null,"link":"/itthon/20250226_oktatasi-hivatal-iskolahalasztas-ovoda","timestamp":"2025. február. 26. 06:34","title":"Idén 24 ezren kértek iskolahalasztást a gyermeküknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed4886d2-aa1b-438a-8c65-dfc360b6c0c6","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Tennivalóink listázása egyszerre tehermentesítheti a memóriánkat és szolgálhat önmotiváló eszközként, ugyanakkor ha átláthatatlanná vagy nehezen teljesíthetővé válik, akkor több stresszt okozhat számunkra, mint amennyi előnnyel jár.","shortLead":"Tennivalóink listázása egyszerre tehermentesítheti a memóriánkat és szolgálhat önmotiváló eszközként, ugyanakkor ha...","id":"20250226_teendok-listaja-stressz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed4886d2-aa1b-438a-8c65-dfc360b6c0c6.jpg","index":0,"item":"265de1fe-b94f-4490-ab64-b7ee43a5a7d2","keywords":null,"link":"/elet/20250226_teendok-listaja-stressz","timestamp":"2025. február. 26. 05:31","title":"Így nyom agyon minket a teendőink listája, de a jó hír az, hogy tehetünk ellene","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogyan alakul ki a hab az eszpresszó tetején? Miért kell tömöríteni a kávét a kosárban? Miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé? Szerkesztett részlet a HVG Könyvek által kiadott Kávészótár című könyvből.
Blend
A blendek, azaz kávékeverékek készítésének célja egyrészt az, hogy különböző ízjegyeket hozzanak össze; másrészt hogy elrejtsék a felhasznált kávék esetleges problémáit. A keveréssel a pörkölők elkerülhetik a kávékínálat szezonális ingadozásait, és biztosíthatják a termék folyamatos minőségét. Előnyeiről megoszlanak a vélemények, de még mindig a kávéforgalmazás egyik sikeres módszere amiatt, hogy lehetővé teszi egyedi termékek előállítását.
Crema
A crema – a vékony habréteg az eszpresszó tetején – hagyományosan mély, vöröses mogyorószínű, és több másodpercig megtart egy teáskanál cukrot. A crema a nyomás alatt történő kivonatolásnak a kávé CO2-tartalmára gyakorolt hatása. A kávé minőségéről nem árulkodik, de a frissességéről, valamint a pörkölés sötétségéről igen (a friss és sötétebb pörkölés sötétebb cremát eredményez).
Csatornaképződés
A kávéfőzés lényege, hogy a víz egyenletesen haladjon át az őrölt kávén, és minden részéből kivonja az ízeket. Csatornaképződés során nem tud egyenletesen áthaladni, hanem egy fő utat váj magának. Ez azért probléma, mert így a víz túl sok ízt old ki a kávé azon részeiből, amelyeken a leginkább áthalad, de máshonnan nem eleget. Ennek oka lehet többek között a rossz eloszlatás a kosárban, tömörítési probléma vagy épp a nem megfelelő őrlés.
Erősség
Az “erősség” nehezen értelmezhető kifejezés a kávé világában. Az elsődleges félreértést a koffein és az íz összefüggése okozza. Szinte lehetetlen megmondani, pontosan mennyi koffeint tartalmaz a kávé, és ebből mennyi kerül az italba. Egy másik zűrzavar oka az erősség és az extrakció viszonya. Ha több kávét használunk, akkor magasabb koffeintartalmú ital készíthető, de a méret becsapós lehet. Egy eszpresszó lehet intenzív és erős, de az adag mérete miatt valószínűleg nem tartalmaz annyi koffeint, mint egy nagy bögre gyengébb ízű filterkávé.
Fajták
A fogyasztásra termesztett kávé szinte teljes mennyisége két fajtából, a C. robustából és a C. arabicából származik. A kettő közül a robustát tekintik alsóbbrendűbbnek. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban terem, ellenálló a betegségekkel szemben, és cserjénként általában kétszer akkora termést lehet róla szüretelni, mint az arabicáról. Bármennyire is jó minőségű azonban egy robusta kávé, a legjobb arabicatételekkel nem tudja felvenni a versenyt. Gyakran találkozhatunk a robusta és az arabica keverékével, és bár sok variáns létezik, feltételezhetjük, hogy a robusta keserűbb, nehezebb italt eredményez, mérsékeltebb „fényességgel” és kevesebb gyümölcsös jeggyel.
Extrakció
Az extrakció jelentése: eltávolítani, kivonni valamit valamiből, általában külső behatással vagy erővel. Az extrakció elve valójában minden kávékészítési folyamat alapgondolata. Mivel a különböző vegyületek különböző sebességgel extrahálódnak, így ha kevesebbet vagy többet extrahálunk a kávéból, az különböző ízeket eredményez. Először az élesebb, savasabb, gyümölcsösebb ízek jelennek meg, majd utánuk a mélyebb, nehezebb, végül a fás, kesernyés jegyek. Egy jól kivonatolt csésze kávéban ezek egyensúlyban vannak.
Koffein
A koffein stimuláló jellege nélkül a kávé nem lenne az a világszerte fogyasztott ital, amivé mára lett. Egy-egy csésze kávé koffeintartalma eltérő lehet. Jelentősen befolyásolja a kávé származása, ahogy a faj is – az arabica általában feleannyi koffeint tartalmaz, mint a robusta. A magasabb területeken termesztett kávénak is alacsonyabb a koffeintartalma, mivel a növénynek kevesebb védekezésre van szüksége. Ami a koffeinmentes kávékat illeti: a koffeint mindig a zöld kávébabból, a pörkölés előtt vonják ki. A két legjelentősebb módszer a szabadalmaztatott svájci vizes eljárás és a CO₂-módszer.
Lefolyási sebesség
A lefolyási sebesség azt az időt jelenti, amíg a víz átfolyik a kávén, és a csészébe jut. A finomra őrölt kávén nehezebben halad át a víz, tehát lassabb a lefolyási sebesség. Ezzel szemben a durvább őrlésnél több hely marad az őrleményben, és a lefolyási sebesség felgyorsul. Bár nehéz szigorú és általános érvényű szabályokat felállítani, azt szokták mondani, hogy a tökéletes eszpresszó lefolyási sebessége 25 másodperc. De ez egyszerűen nem állja meg a helyét: a kávétól és az őrlőtől, valamint a recepttől függően, az optimális eredmény érdekében a lefolyási sebesség drámai mértékben változhat.
Kávészótár
HVG Könyvek
Nyomás
A kávéfőzés során a nyomás teszi lehetővé teszi azt, hogy finomabbra őröljük a kávét, és növeljük az extrakciós potenciált, hiszen van elegendő erő ahhoz, hogy a víz áthaladjon a finomra őrölt kávén. Nyomás nélkül a víz egyszerűen megakadna. Lenyűgöző összehasonlítani az azonos erősségű, de kissé eltérő nyomáson, mondjuk 7 és 9 baron készített italok ízét. A különbségek pontos okát nehéz kideríteni, mert egyszerre sok változó játszik szerepet.
Víz
A víz a kávé csendes és megfoghatatlan társa. Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a jó ízű vízből nem feltétlenül lesz jó ízű kávé. A bikarbonát-tartalom – amitől a márkás vizeket finomnak érezzük – arról is tehet, hogy a kávéból eltűnik a savasság és az édesség. A kulcs az, hogy a vízre oldószerként gondoljunk, és vegyük figyelembe, hogyan látja el ezt a feladatát. A kávé ízét érintő három legfontosabb összetevő a kalcium, a magnézium és a bikarbonát. A víz másik aspektusa a berendezésekre gyakorolt hatása: a kemény vízű területeken gyakori probléma a vízkő felhalmozódása, ami tönkreteszi az eszpresszógépek alkatrészeit.
A fenti cikk a Maxwell Colonna-Dashwood bajnok barista Kávészótár című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. A könyv megjelenését a Kotányi Hungária Kft. támogatta.