Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e2182fbb-8cdb-4547-b255-f47396e37ae6","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Vastag télikabát kellett annak, aki hajnalban a Bükk-fennsíknál járt.","shortLead":"Vastag télikabát kellett annak, aki hajnalban a Bükk-fennsíknál járt.","id":"20250610_A-nyari-idoszakok-eddigi-legalacsonyabb-homersekletet-mertek-hajnalban-a-Bukk-fennsikon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2182fbb-8cdb-4547-b255-f47396e37ae6.jpg","index":0,"item":"917b4508-6d9f-4812-b836-7089f9870d3c","keywords":null,"link":"/itthon/20250610_A-nyari-idoszakok-eddigi-legalacsonyabb-homersekletet-mertek-hajnalban-a-Bukk-fennsikon","timestamp":"2025. június. 10. 11:00","title":"Rekordhideget, –8 fokot mértek hajnalban a Bükkben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6905d2cc-fd0f-4ded-813e-f11d412578a9","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Robert Fico talált is egy olyan szankciós tervet, aminél vétózhat.","shortLead":"Robert Fico talált is egy olyan szankciós tervet, aminél vétózhat.","id":"20250608_robert-fico-oroszorszag-szankcio-szlovak-erdek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6905d2cc-fd0f-4ded-813e-f11d412578a9.jpg","index":0,"item":"5cfe3722-1d25-4aed-a724-95dbf1f4f01d","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250608_robert-fico-oroszorszag-szankcio-szlovak-erdek","timestamp":"2025. június. 08. 18:05","title":"Fico: Meg fogjuk vétózni az Oroszország elleni szankciókat, ha azok sértik a szlovák érdekeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"139d1d20-c601-4262-beca-37577158a00e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Hetekig benn kell maradnia a kórházban a volt külügyminiszternek.","shortLead":"Hetekig benn kell maradnia a kórházban a volt külügyminiszternek.","id":"20250610_Jeszenszky-Geza-rosszul-lett-hetfon-ismet-korhazba-kerult","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/139d1d20-c601-4262-beca-37577158a00e.jpg","index":0,"item":"09c5900d-e7b9-4051-973e-3778a93b8942","keywords":null,"link":"/elet/20250610_Jeszenszky-Geza-rosszul-lett-hetfon-ismet-korhazba-kerult","timestamp":"2025. június. 10. 07:33","title":"Jeszenszky Géza rosszul lett hétfőn, ismét kórházba került","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"66abcb03-0c94-41a1-a3d7-31d6a795fa26","c_author":"HVG","category":"360","description":"Mozaikokból összeálló családregényeket, mélyrehatoló önélet- és korrajzokat, újrafelfedezett életműveket, felkavaró történelmi olvasmányokat kínálnak a június 12. és 15. közötti ünnepi könyvhétre megjelenő kötetek szerzői. A bőséges választékból a HVG ismét szubjektív válogatással szolgál. Újabb kilenc könyvet ismertetünk.","shortLead":"Mozaikokból összeálló családregényeket, mélyrehatoló önélet- és korrajzokat, újrafelfedezett életműveket, felkavaró...","id":"20250608_hvg-96-unnepi-konyhet-hvgmustra-2-resz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/66abcb03-0c94-41a1-a3d7-31d6a795fa26.jpg","index":0,"item":"e2ac1fb4-897a-4eec-9799-acfec6dbc7f5","keywords":null,"link":"/360/20250608_hvg-96-unnepi-konyhet-hvgmustra-2-resz","timestamp":"2025. június. 08. 18:30","title":"„Kalandra fel, lépj be az 1984 világába, és döntsd meg a diktatúrát!” – könyvheti HVG-mustra, 2. rész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec23ad94-11cc-4412-aa5f-e69a4160fd2c","c_author":"HVG","category":"360","description":"Mozaikokból összeálló családregényeket, mélyrehatoló önélet- és korrajzokat, újrafelfedezett életműveket, felkavaró történelmi olvasmányokat kínálnak a június 12. és 15. közötti ünnepi könyvhétre megjelenő kötetek szerzői. A bőséges választékból a HVG ismét szubjektív válogatással szolgál. 27 könyvajánlónkból ez az utolsó kilenc.","shortLead":"Mozaikokból összeálló családregényeket, mélyrehatoló önélet- és korrajzokat, újrafelfedezett életműveket, felkavaró...","id":"20250609_hvg-96-unnepi-konyhet-hvgmustra-3-resz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec23ad94-11cc-4412-aa5f-e69a4160fd2c.jpg","index":0,"item":"99d28ac4-9efc-4c42-a301-eab1d4946dec","keywords":null,"link":"/360/20250609_hvg-96-unnepi-konyhet-hvgmustra-3-resz","timestamp":"2025. június. 09. 18:30","title":"„Az írás tíz százalékban ihlet, a maradék kilencven izzadság” – könyvheti HVG-mustra, 3. rész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"79f96b9a-24e3-4a2a-8060-a7ad1ad62bdd","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Tavaly is így szavaztak a Grosswiese Zrt. részvényesei, csak azt nem tudni, hogy miért. ","shortLead":"Tavaly is így szavaztak a Grosswiese Zrt. részvényesei, csak azt nem tudni, hogy miért. ","id":"20250610_lazar-janos-batida-vadaszhaz-osztalek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/79f96b9a-24e3-4a2a-8060-a7ad1ad62bdd.jpg","index":0,"item":"08b0f563-c095-4f77-bd99-6ccecdefce08","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250610_lazar-janos-batida-vadaszhaz-osztalek","timestamp":"2025. június. 10. 11:28","title":"Hiába az érdeklődés, nem derül ki, miért csak Lázár János kap osztalékot a batidai vadászkastélyt tulajdonló cégből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0fa856f2-43de-424e-8c87-830cabb2b629","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A klíma- és emberjogi aktivista Párizson keresztül térhez vissza Svédországba.","shortLead":"A klíma- és emberjogi aktivista Párizson keresztül térhez vissza Svédországba.","id":"20250610_greta-thunberg-freedom-flotilla-izrael-franciaorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0fa856f2-43de-424e-8c87-830cabb2b629.jpg","index":0,"item":"56aeba99-aa20-402b-878e-3d83a6ce15a0","keywords":null,"link":"/elet/20250610_greta-thunberg-freedom-flotilla-izrael-franciaorszag","timestamp":"2025. június. 10. 10:50","title":"Egy Franciaországba tartó repülőjárattal hagyta el Izraelt Greta Thunberg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cab319fd-7f64-4a80-b746-d8ece4af25ef","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Tisza elnöke szerint a miniszterelnök a CPAC-kel és a franciaországi látogatásával épp azzal a szuverenitással megy szembe, amelynek védelméről megállás nélkül harsog a propaganda.","shortLead":"A Tisza elnöke szerint a miniszterelnök a CPAC-kel és a franciaországi látogatásával épp azzal a szuverenitással megy...","id":"20250610_Magyar-Peter-Orban-Viktor-Parizs-szuverenitas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cab319fd-7f64-4a80-b746-d8ece4af25ef.jpg","index":0,"item":"ed065465-d03d-4386-89bb-c57c493347b9","keywords":null,"link":"/itthon/20250610_Magyar-Peter-Orban-Viktor-Parizs-szuverenitas-ebx","timestamp":"2025. június. 10. 11:15","title":"Magyar Péter: Orbán Párizsban feladta a magyar szuverenitást, fordított esetben napokig ezt harsogná a propaganda","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogyan alakul ki a hab az eszpresszó tetején? Miért kell tömöríteni a kávét a kosárban? Miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé? Szerkesztett részlet a HVG Könyvek által kiadott Kávészótár című könyvből.
Blend
A blendek, azaz kávékeverékek készítésének célja egyrészt az, hogy különböző ízjegyeket hozzanak össze; másrészt hogy elrejtsék a felhasznált kávék esetleges problémáit. A keveréssel a pörkölők elkerülhetik a kávékínálat szezonális ingadozásait, és biztosíthatják a termék folyamatos minőségét. Előnyeiről megoszlanak a vélemények, de még mindig a kávéforgalmazás egyik sikeres módszere amiatt, hogy lehetővé teszi egyedi termékek előállítását.
Crema
A crema – a vékony habréteg az eszpresszó tetején – hagyományosan mély, vöröses mogyorószínű, és több másodpercig megtart egy teáskanál cukrot. A crema a nyomás alatt történő kivonatolásnak a kávé CO2-tartalmára gyakorolt hatása. A kávé minőségéről nem árulkodik, de a frissességéről, valamint a pörkölés sötétségéről igen (a friss és sötétebb pörkölés sötétebb cremát eredményez).
Csatornaképződés
A kávéfőzés lényege, hogy a víz egyenletesen haladjon át az őrölt kávén, és minden részéből kivonja az ízeket. Csatornaképződés során nem tud egyenletesen áthaladni, hanem egy fő utat váj magának. Ez azért probléma, mert így a víz túl sok ízt old ki a kávé azon részeiből, amelyeken a leginkább áthalad, de máshonnan nem eleget. Ennek oka lehet többek között a rossz eloszlatás a kosárban, tömörítési probléma vagy épp a nem megfelelő őrlés.
Erősség
Az “erősség” nehezen értelmezhető kifejezés a kávé világában. Az elsődleges félreértést a koffein és az íz összefüggése okozza. Szinte lehetetlen megmondani, pontosan mennyi koffeint tartalmaz a kávé, és ebből mennyi kerül az italba. Egy másik zűrzavar oka az erősség és az extrakció viszonya. Ha több kávét használunk, akkor magasabb koffeintartalmú ital készíthető, de a méret becsapós lehet. Egy eszpresszó lehet intenzív és erős, de az adag mérete miatt valószínűleg nem tartalmaz annyi koffeint, mint egy nagy bögre gyengébb ízű filterkávé.
Fajták
A fogyasztásra termesztett kávé szinte teljes mennyisége két fajtából, a C. robustából és a C. arabicából származik. A kettő közül a robustát tekintik alsóbbrendűbbnek. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban terem, ellenálló a betegségekkel szemben, és cserjénként általában kétszer akkora termést lehet róla szüretelni, mint az arabicáról. Bármennyire is jó minőségű azonban egy robusta kávé, a legjobb arabicatételekkel nem tudja felvenni a versenyt. Gyakran találkozhatunk a robusta és az arabica keverékével, és bár sok variáns létezik, feltételezhetjük, hogy a robusta keserűbb, nehezebb italt eredményez, mérsékeltebb „fényességgel” és kevesebb gyümölcsös jeggyel.
Extrakció
Az extrakció jelentése: eltávolítani, kivonni valamit valamiből, általában külső behatással vagy erővel. Az extrakció elve valójában minden kávékészítési folyamat alapgondolata. Mivel a különböző vegyületek különböző sebességgel extrahálódnak, így ha kevesebbet vagy többet extrahálunk a kávéból, az különböző ízeket eredményez. Először az élesebb, savasabb, gyümölcsösebb ízek jelennek meg, majd utánuk a mélyebb, nehezebb, végül a fás, kesernyés jegyek. Egy jól kivonatolt csésze kávéban ezek egyensúlyban vannak.
Koffein
A koffein stimuláló jellege nélkül a kávé nem lenne az a világszerte fogyasztott ital, amivé mára lett. Egy-egy csésze kávé koffeintartalma eltérő lehet. Jelentősen befolyásolja a kávé származása, ahogy a faj is – az arabica általában feleannyi koffeint tartalmaz, mint a robusta. A magasabb területeken termesztett kávénak is alacsonyabb a koffeintartalma, mivel a növénynek kevesebb védekezésre van szüksége. Ami a koffeinmentes kávékat illeti: a koffeint mindig a zöld kávébabból, a pörkölés előtt vonják ki. A két legjelentősebb módszer a szabadalmaztatott svájci vizes eljárás és a CO₂-módszer.
Lefolyási sebesség
A lefolyási sebesség azt az időt jelenti, amíg a víz átfolyik a kávén, és a csészébe jut. A finomra őrölt kávén nehezebben halad át a víz, tehát lassabb a lefolyási sebesség. Ezzel szemben a durvább őrlésnél több hely marad az őrleményben, és a lefolyási sebesség felgyorsul. Bár nehéz szigorú és általános érvényű szabályokat felállítani, azt szokták mondani, hogy a tökéletes eszpresszó lefolyási sebessége 25 másodperc. De ez egyszerűen nem állja meg a helyét: a kávétól és az őrlőtől, valamint a recepttől függően, az optimális eredmény érdekében a lefolyási sebesség drámai mértékben változhat.
Kávészótár
HVG Könyvek
Nyomás
A kávéfőzés során a nyomás teszi lehetővé teszi azt, hogy finomabbra őröljük a kávét, és növeljük az extrakciós potenciált, hiszen van elegendő erő ahhoz, hogy a víz áthaladjon a finomra őrölt kávén. Nyomás nélkül a víz egyszerűen megakadna. Lenyűgöző összehasonlítani az azonos erősségű, de kissé eltérő nyomáson, mondjuk 7 és 9 baron készített italok ízét. A különbségek pontos okát nehéz kideríteni, mert egyszerre sok változó játszik szerepet.
Víz
A víz a kávé csendes és megfoghatatlan társa. Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a jó ízű vízből nem feltétlenül lesz jó ízű kávé. A bikarbonát-tartalom – amitől a márkás vizeket finomnak érezzük – arról is tehet, hogy a kávéból eltűnik a savasság és az édesség. A kulcs az, hogy a vízre oldószerként gondoljunk, és vegyük figyelembe, hogyan látja el ezt a feladatát. A kávé ízét érintő három legfontosabb összetevő a kalcium, a magnézium és a bikarbonát. A víz másik aspektusa a berendezésekre gyakorolt hatása: a kemény vízű területeken gyakori probléma a vízkő felhalmozódása, ami tönkreteszi az eszpresszógépek alkatrészeit.
A fenti cikk a Maxwell Colonna-Dashwood bajnok barista Kávészótár című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. A könyv megjelenését a Kotányi Hungária Kft. támogatta.