Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"52ca9ef4-7a44-4afa-804c-12737d1c3dbb","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Az RB Leipzig labdarúgócsapatánál vasárnap megbízott vezetőedzőnek kinevezett Lőw Zsolt azt mondta: a fő cél az, hogy a szezon végén a Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyek valamelyikén végezzenek.","shortLead":"Az RB Leipzig labdarúgócsapatánál vasárnap megbízott vezetőedzőnek kinevezett Lőw Zsolt azt mondta: a fő cél az...","id":"20250330_low-zsolt-rb-leipzig-edzo-kinevezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52ca9ef4-7a44-4afa-804c-12737d1c3dbb.jpg","index":0,"item":"121bb3fd-4018-4fac-a43f-fd00c77b9518","keywords":null,"link":"/sport/20250330_low-zsolt-rb-leipzig-edzo-kinevezes","timestamp":"2025. március. 30. 21:17","title":"Lőw Zsolt a Bajnokok Ligájába vezetné az RB Leipziget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e248399-aef8-41e1-ac13-a8e5c79109dd","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Portré Lőw Zsoltról, a Red Bull Leipzig új vezetőedzőjéről, akinek juniorként még Véber György cipőjében kellett fociznia, mostanra viszont napjaink legsikeresebb magyar szakemberévé nőtte ki magát.","shortLead":"Portré Lőw Zsoltról, a Red Bull Leipzig új vezetőedzőjéről, akinek juniorként még Véber György cipőjében kellett...","id":"20250331_Low-Zsolt-Lipcse-RB-Leipzig-vezetoedzo-Bundesliga-portre-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e248399-aef8-41e1-ac13-a8e5c79109dd.jpg","index":0,"item":"e8f17b6d-411c-46d7-8d9f-23d9eb37748e","keywords":null,"link":"/sport/20250331_Low-Zsolt-Lipcse-RB-Leipzig-vezetoedzo-Bundesliga-portre-ebx","timestamp":"2025. március. 31. 17:57","title":"Távolodna a futballpályától a BL-győztes magyar sikeredző, de megkapta élete legnagyobb lehetőségét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3b6b0ccb-7ec3-4eb9-b45c-3861097f5b75","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Egy interjúban azt is elárulta, hogy hogyan sikerült csökkentenie a testzsírját.","shortLead":"Egy interjúban azt is elárulta, hogy hogyan sikerült csökkentenie a testzsírját.","id":"20250331_ralph-fiennes-odusszeusz-edzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3b6b0ccb-7ec3-4eb9-b45c-3861097f5b75.jpg","index":0,"item":"42c291b3-1217-439c-9dea-8ed23f8870b4","keywords":null,"link":"/elet/20250331_ralph-fiennes-odusszeusz-edzes","timestamp":"2025. március. 31. 16:16","title":"Ralph Fiennes 60 évesen gyúrta ki magát Odüsszeusz szerepéért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46687325-1846-4629-a130-1e52446560e9","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A prezentáció előtti lámpaláz természetes, jót tesz nekünk és a prezentációnknak. Baj akkor van, ha pánikközeli állapotig erősödik. Szerkesztett részlet Kaszás György prezentációs tréner és coach A prezentáció művészete című könyvéből.","shortLead":"A prezentáció előtti lámpaláz természetes, jót tesz nekünk és a prezentációnknak. Baj akkor van, ha pánikközeli...","id":"20250330_Hogyan-enyhitsuk-egy-eloadas-elotti-idegessegunket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46687325-1846-4629-a130-1e52446560e9.jpg","index":0,"item":"7475d37d-9323-42d8-80b0-8731437b1be7","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250330_Hogyan-enyhitsuk-egy-eloadas-elotti-idegessegunket","timestamp":"2025. március. 30. 19:15","title":"Hogyan enyhítsük egy előadás előtt az idegességünket?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b19bba4f-9fac-4426-9da7-03dbef2ad31d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Hogyan vált egy egyedülálló anya, Jenny konteóhívővé egy ártatlan iskolai incidens után? – többek között ezt meséli el Dan Ariely, a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan világhírű professzora Tévhit című könyvében. Szerkesztett részlet a kiadványból.","shortLead":"Hogyan vált egy egyedülálló anya, Jenny konteóhívővé egy ártatlan iskolai incidens után? – többek között ezt...","id":"20250329_Igy-lett-egy-szereto-anya-a-konteok-aldozata-Dan_Ariely-tevhit-konyv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b19bba4f-9fac-4426-9da7-03dbef2ad31d.jpg","index":0,"item":"58b689e5-9256-4f81-adc2-469734132cc6","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250329_Igy-lett-egy-szereto-anya-a-konteok-aldozata-Dan_Ariely-tevhit-konyv","timestamp":"2025. március. 29. 19:15","title":"Így lett egy szerető anya a konteók áldozata – Egy iskolai incidens mindent megváltoztatott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"54aa65fa-476c-485e-94ee-9ac34c669b54","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy friss vizsgálat lehetséges kapcsolatot talált a tetoválásoknál használt tinta, valamint bizonyos rákos megbetegedések magasabb kockázata között.","shortLead":"Egy friss vizsgálat lehetséges kapcsolatot talált a tetoválásoknál használt tinta, valamint bizonyos rákos...","id":"20250330_tetovalas-rak-kockazata-ikerparok-vizsgalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54aa65fa-476c-485e-94ee-9ac34c669b54.jpg","index":0,"item":"f310e195-b13e-46d1-9885-080e3139630f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250330_tetovalas-rak-kockazata-ikerparok-vizsgalat","timestamp":"2025. március. 30. 10:03","title":"Ikerkutatás bizonyítja: a tetoválások növelhetik a rák kockázatát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0afe6b0e-4143-498d-ae61-275fc9358fb3","c_author":"Folk György (EUrologus)","category":"eurologus","description":"Európa vidéki térségei akár energiaszükségletük harmincszorosát is előállíthatnák – derül ki egy friss uniós riportból. A kiaknázatlan lehetőségek megvalósulását azonban technikai, környezeti és társadalmi akadályok is nehezítik. Adatalapú cikkünkből az is kiderül, hogy a magyar régióknak mekkora a megújulóenergia-termelési potenciálja.","shortLead":"Európa vidéki térségei akár energiaszükségletük harmincszorosát is előállíthatnák – derül ki egy friss uniós...","id":"20250331_napenergia-Europa-videki-regioiban-oriasi-lehetosegek-es-osszetett-kihivasok-kez-a-kezben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0afe6b0e-4143-498d-ae61-275fc9358fb3.jpg","index":0,"item":"8fada4e0-be3f-4a3f-8335-f8f4057a7624","keywords":null,"link":"/eurologus/20250331_napenergia-Europa-videki-regioiban-oriasi-lehetosegek-es-osszetett-kihivasok-kez-a-kezben","timestamp":"2025. március. 31. 18:09","title":"Óriási lehetőségeket tartogat a napenergia Európa vidéki régióiban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f639bc10-14cf-4520-b36d-4c4214d28efb","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A férfi lakásában 1400 adag kábítószert találtak, akár húsz év börtönt is kaphat.","shortLead":"A férfi lakásában 1400 adag kábítószert találtak, akár húsz év börtönt is kaphat.","id":"20250331_rendorseg-kabitoszer-drogdiler-bonyhad","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f639bc10-14cf-4520-b36d-4c4214d28efb.jpg","index":0,"item":"ecbd69d0-f231-47fc-9f6d-94f1409f35cc","keywords":null,"link":"/elet/20250331_rendorseg-kabitoszer-drogdiler-bonyhad","timestamp":"2025. március. 31. 08:16","title":"Bemindenezve vezetett, ez lett a veszte a bonyhádi drogdílernek – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogyan alakul ki a hab az eszpresszó tetején? Miért kell tömöríteni a kávét a kosárban? Miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé? Szerkesztett részlet a HVG Könyvek által kiadott Kávészótár című könyvből.
Blend
A blendek, azaz kávékeverékek készítésének célja egyrészt az, hogy különböző ízjegyeket hozzanak össze; másrészt hogy elrejtsék a felhasznált kávék esetleges problémáit. A keveréssel a pörkölők elkerülhetik a kávékínálat szezonális ingadozásait, és biztosíthatják a termék folyamatos minőségét. Előnyeiről megoszlanak a vélemények, de még mindig a kávéforgalmazás egyik sikeres módszere amiatt, hogy lehetővé teszi egyedi termékek előállítását.
Crema
A crema – a vékony habréteg az eszpresszó tetején – hagyományosan mély, vöröses mogyorószínű, és több másodpercig megtart egy teáskanál cukrot. A crema a nyomás alatt történő kivonatolásnak a kávé CO2-tartalmára gyakorolt hatása. A kávé minőségéről nem árulkodik, de a frissességéről, valamint a pörkölés sötétségéről igen (a friss és sötétebb pörkölés sötétebb cremát eredményez).
Csatornaképződés
A kávéfőzés lényege, hogy a víz egyenletesen haladjon át az őrölt kávén, és minden részéből kivonja az ízeket. Csatornaképződés során nem tud egyenletesen áthaladni, hanem egy fő utat váj magának. Ez azért probléma, mert így a víz túl sok ízt old ki a kávé azon részeiből, amelyeken a leginkább áthalad, de máshonnan nem eleget. Ennek oka lehet többek között a rossz eloszlatás a kosárban, tömörítési probléma vagy épp a nem megfelelő őrlés.
Erősség
Az “erősség” nehezen értelmezhető kifejezés a kávé világában. Az elsődleges félreértést a koffein és az íz összefüggése okozza. Szinte lehetetlen megmondani, pontosan mennyi koffeint tartalmaz a kávé, és ebből mennyi kerül az italba. Egy másik zűrzavar oka az erősség és az extrakció viszonya. Ha több kávét használunk, akkor magasabb koffeintartalmú ital készíthető, de a méret becsapós lehet. Egy eszpresszó lehet intenzív és erős, de az adag mérete miatt valószínűleg nem tartalmaz annyi koffeint, mint egy nagy bögre gyengébb ízű filterkávé.
Fajták
A fogyasztásra termesztett kávé szinte teljes mennyisége két fajtából, a C. robustából és a C. arabicából származik. A kettő közül a robustát tekintik alsóbbrendűbbnek. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban terem, ellenálló a betegségekkel szemben, és cserjénként általában kétszer akkora termést lehet róla szüretelni, mint az arabicáról. Bármennyire is jó minőségű azonban egy robusta kávé, a legjobb arabicatételekkel nem tudja felvenni a versenyt. Gyakran találkozhatunk a robusta és az arabica keverékével, és bár sok variáns létezik, feltételezhetjük, hogy a robusta keserűbb, nehezebb italt eredményez, mérsékeltebb „fényességgel” és kevesebb gyümölcsös jeggyel.
Extrakció
Az extrakció jelentése: eltávolítani, kivonni valamit valamiből, általában külső behatással vagy erővel. Az extrakció elve valójában minden kávékészítési folyamat alapgondolata. Mivel a különböző vegyületek különböző sebességgel extrahálódnak, így ha kevesebbet vagy többet extrahálunk a kávéból, az különböző ízeket eredményez. Először az élesebb, savasabb, gyümölcsösebb ízek jelennek meg, majd utánuk a mélyebb, nehezebb, végül a fás, kesernyés jegyek. Egy jól kivonatolt csésze kávéban ezek egyensúlyban vannak.
Koffein
A koffein stimuláló jellege nélkül a kávé nem lenne az a világszerte fogyasztott ital, amivé mára lett. Egy-egy csésze kávé koffeintartalma eltérő lehet. Jelentősen befolyásolja a kávé származása, ahogy a faj is – az arabica általában feleannyi koffeint tartalmaz, mint a robusta. A magasabb területeken termesztett kávénak is alacsonyabb a koffeintartalma, mivel a növénynek kevesebb védekezésre van szüksége. Ami a koffeinmentes kávékat illeti: a koffeint mindig a zöld kávébabból, a pörkölés előtt vonják ki. A két legjelentősebb módszer a szabadalmaztatott svájci vizes eljárás és a CO₂-módszer.
Lefolyási sebesség
A lefolyási sebesség azt az időt jelenti, amíg a víz átfolyik a kávén, és a csészébe jut. A finomra őrölt kávén nehezebben halad át a víz, tehát lassabb a lefolyási sebesség. Ezzel szemben a durvább őrlésnél több hely marad az őrleményben, és a lefolyási sebesség felgyorsul. Bár nehéz szigorú és általános érvényű szabályokat felállítani, azt szokták mondani, hogy a tökéletes eszpresszó lefolyási sebessége 25 másodperc. De ez egyszerűen nem állja meg a helyét: a kávétól és az őrlőtől, valamint a recepttől függően, az optimális eredmény érdekében a lefolyási sebesség drámai mértékben változhat.
Kávészótár
HVG Könyvek
Nyomás
A kávéfőzés során a nyomás teszi lehetővé teszi azt, hogy finomabbra őröljük a kávét, és növeljük az extrakciós potenciált, hiszen van elegendő erő ahhoz, hogy a víz áthaladjon a finomra őrölt kávén. Nyomás nélkül a víz egyszerűen megakadna. Lenyűgöző összehasonlítani az azonos erősségű, de kissé eltérő nyomáson, mondjuk 7 és 9 baron készített italok ízét. A különbségek pontos okát nehéz kideríteni, mert egyszerre sok változó játszik szerepet.
Víz
A víz a kávé csendes és megfoghatatlan társa. Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a jó ízű vízből nem feltétlenül lesz jó ízű kávé. A bikarbonát-tartalom – amitől a márkás vizeket finomnak érezzük – arról is tehet, hogy a kávéból eltűnik a savasság és az édesség. A kulcs az, hogy a vízre oldószerként gondoljunk, és vegyük figyelembe, hogyan látja el ezt a feladatát. A kávé ízét érintő három legfontosabb összetevő a kalcium, a magnézium és a bikarbonát. A víz másik aspektusa a berendezésekre gyakorolt hatása: a kemény vízű területeken gyakori probléma a vízkő felhalmozódása, ami tönkreteszi az eszpresszógépek alkatrészeit.
A fenti cikk a Maxwell Colonna-Dashwood bajnok barista Kávészótár című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. A könyv megjelenését a Kotányi Hungária Kft. támogatta.