Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"62854f1f-5a3a-499a-bfe6-983ae8282248","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Meg volt róla győződve, hogy igaza van. ","shortLead":"Meg volt róla győződve, hogy igaza van. ","id":"20250426_Radudaltak-a-motorosra-cserebe-megallitotta-forgalmat-az-Arpad-hidon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62854f1f-5a3a-499a-bfe6-983ae8282248.jpg","index":0,"item":"96e9a766-bd2a-4637-a876-f46c8b8f8e39","keywords":null,"link":"/cegauto/20250426_Radudaltak-a-motorosra-cserebe-megallitotta-forgalmat-az-Arpad-hidon","timestamp":"2025. április. 26. 08:23","title":"Rádudáltak a motorosra, cserébe megállította a forgalmat az Árpád hídon – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf9b4104-f815-405c-8625-a6145f04735f","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Korábban bizonytalan volt, hogy Kijev bombázása miatt el tud-e menni.","shortLead":"Korábban bizonytalan volt, hogy Kijev bombázása miatt el tud-e menni.","id":"20250426_Zelenszkij-is-megerkezett-Romaba-a-papa-temetesere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf9b4104-f815-405c-8625-a6145f04735f.jpg","index":0,"item":"96e98448-b2bf-468b-b95b-af002a30cbba","keywords":null,"link":"/elet/20250426_Zelenszkij-is-megerkezett-Romaba-a-papa-temetesere","timestamp":"2025. április. 26. 08:11","title":"Zelenszkij is megérkezett Rómába a pápa temetésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Még a legoptimistább mércével mérve is Trump miatt tartós károk érték Amerika intézményeit, szövetségeit és erkölcsi pozícióit. De ha útját állják a befektetők, a polgárok vagy a bíróságok, alighanem még nagyobb dühvel ront rá az intézményekre – írja az amerikai elnök első száz napját értékelve a brit lap.","shortLead":"Még a legoptimistább mércével mérve is Trump miatt tartós károk érték Amerika intézményeit, szövetségeit és erkölcsi...","id":"20250425_Economist-vezercikk-trump-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376.jpg","index":0,"item":"84e404d4-409c-4f3f-beef-05f8b78c3520","keywords":null,"link":"/360/20250425_Economist-vezercikk-trump-lapszemle","timestamp":"2025. április. 25. 07:30","title":"Economist-vezércikk: Trump forradalmár, de vajon sikert arat?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b8da513d-20c5-47fd-bcdf-b3cb3b3b4917","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A felcsúti benzinkúton fújta épp a sportkocsi kerekét, amikor lefotózták.","shortLead":"A felcsúti benzinkúton fújta épp a sportkocsi kerekét, amikor lefotózták.","id":"20250425_meszaros-morinc-fia-ferrari-felcsut-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b8da513d-20c5-47fd-bcdf-b3cb3b3b4917.jpg","index":0,"item":"b19b678c-1522-4991-b817-f070b3bb90da","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_meszaros-morinc-fia-ferrari-felcsut-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 08:51","title":"Mészáros Lőrinc fia is Ferrarit villantott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d12de094-f4dd-429d-95de-b985d43ffb93","c_author":"bankmonitor.hu","category":"gazdasag","description":"Az elmúlt időszakban nagy visszhangot kapott Zsiday Viktor véleménye, miszerint a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Habár a magyar nyugdíjhelyzet a következő évtizedekben jelentősen nehezebbé válik, a teljes összeomlás valószínűleg nem fog bekövetkezni.","shortLead":"Az elmúlt időszakban nagy visszhangot kapott Zsiday Viktor véleménye, miszerint a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon...","id":"20250425_Tenyleg-fenntarthatatlan-lenne-a-magyar-nyugdijrendszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d12de094-f4dd-429d-95de-b985d43ffb93.jpg","index":0,"item":"b41ae295-e236-47a4-b2ef-d298894fea23","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250425_Tenyleg-fenntarthatatlan-lenne-a-magyar-nyugdijrendszer","timestamp":"2025. április. 25. 05:26","title":"Tényleg fenntarthatatlan lenne a magyar nyugdíjrendszer?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76c38d89-f742-4091-b6d4-6d7c13352a7f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kissé megmosolyogtató a weboldalak általános módszere az életkor ellenőrzésére: a felhasználónak kell nyilatkoznia arról, hogy elmúlt ennyi vagy annyi éves. A Discord viszont egy olyan eljárást tesztel, amit elég nehéz lesz átverni.","shortLead":"Kissé megmosolyogtató a weboldalak általános módszere az életkor ellenőrzésére: a felhasználónak kell nyilatkoznia...","id":"20250426_discord-arcvizsgalat-korhatar-ellenorzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76c38d89-f742-4091-b6d4-6d7c13352a7f.jpg","index":0,"item":"5b7f4686-36d9-4c02-b274-2846a6a40d72","keywords":null,"link":"/tudomany/20250426_discord-arcvizsgalat-korhatar-ellenorzes","timestamp":"2025. április. 26. 16:03","title":"Nehéz lesz becsapni: arcvizsgálatot vet be a Discord az életkor ellenőrzésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6761691b-15e9-45cd-95e2-c2683df84660","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Továbbra is benne van a pakliban, hogy a Google-nek meg kell válnia a piacvezető böngészőjétől, de egy dolog biztos: vevőjelölt akad szép számmal. ","shortLead":"Továbbra is benne van a pakliban, hogy a Google-nek meg kell válnia a piacvezető böngészőjétől, de egy dolog biztos...","id":"20250425_google-chrome-bongeszo-eladasa-trosztellenes-per-perplexity-yahoo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6761691b-15e9-45cd-95e2-c2683df84660.jpg","index":0,"item":"78ca8298-d587-488a-aeb4-8c39dca9fe36","keywords":null,"link":"/tudomany/20250425_google-chrome-bongeszo-eladasa-trosztellenes-per-perplexity-yahoo","timestamp":"2025. április. 25. 09:03","title":"Az OpenAI után újabb két cég jelentkezett be, hogy megvenné a Chrome böngészőt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f410cc7-fa32-4a58-bd7c-08fdd02a037e","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Több száz épület dőlt romba.","shortLead":"Több száz épület dőlt romba.","id":"20250426_Nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-Ecuadort-sokan-megserultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f410cc7-fa32-4a58-bd7c-08fdd02a037e.jpg","index":0,"item":"38820b8b-0059-45b9-8a53-70b1d0a16f72","keywords":null,"link":"/vilag/20250426_Nagy-ereju-foldrenges-razta-meg-Ecuadort-sokan-megserultek","timestamp":"2025. április. 26. 14:59","title":"Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort, sokan megsérültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogyan alakul ki a hab az eszpresszó tetején? Miért kell tömöríteni a kávét a kosárban? Miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé? Szerkesztett részlet a HVG Könyvek által kiadott Kávészótár című könyvből.
Blend
A blendek, azaz kávékeverékek készítésének célja egyrészt az, hogy különböző ízjegyeket hozzanak össze; másrészt hogy elrejtsék a felhasznált kávék esetleges problémáit. A keveréssel a pörkölők elkerülhetik a kávékínálat szezonális ingadozásait, és biztosíthatják a termék folyamatos minőségét. Előnyeiről megoszlanak a vélemények, de még mindig a kávéforgalmazás egyik sikeres módszere amiatt, hogy lehetővé teszi egyedi termékek előállítását.
Crema
A crema – a vékony habréteg az eszpresszó tetején – hagyományosan mély, vöröses mogyorószínű, és több másodpercig megtart egy teáskanál cukrot. A crema a nyomás alatt történő kivonatolásnak a kávé CO2-tartalmára gyakorolt hatása. A kávé minőségéről nem árulkodik, de a frissességéről, valamint a pörkölés sötétségéről igen (a friss és sötétebb pörkölés sötétebb cremát eredményez).
Csatornaképződés
A kávéfőzés lényege, hogy a víz egyenletesen haladjon át az őrölt kávén, és minden részéből kivonja az ízeket. Csatornaképződés során nem tud egyenletesen áthaladni, hanem egy fő utat váj magának. Ez azért probléma, mert így a víz túl sok ízt old ki a kávé azon részeiből, amelyeken a leginkább áthalad, de máshonnan nem eleget. Ennek oka lehet többek között a rossz eloszlatás a kosárban, tömörítési probléma vagy épp a nem megfelelő őrlés.
Erősség
Az “erősség” nehezen értelmezhető kifejezés a kávé világában. Az elsődleges félreértést a koffein és az íz összefüggése okozza. Szinte lehetetlen megmondani, pontosan mennyi koffeint tartalmaz a kávé, és ebből mennyi kerül az italba. Egy másik zűrzavar oka az erősség és az extrakció viszonya. Ha több kávét használunk, akkor magasabb koffeintartalmú ital készíthető, de a méret becsapós lehet. Egy eszpresszó lehet intenzív és erős, de az adag mérete miatt valószínűleg nem tartalmaz annyi koffeint, mint egy nagy bögre gyengébb ízű filterkávé.
Fajták
A fogyasztásra termesztett kávé szinte teljes mennyisége két fajtából, a C. robustából és a C. arabicából származik. A kettő közül a robustát tekintik alsóbbrendűbbnek. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban terem, ellenálló a betegségekkel szemben, és cserjénként általában kétszer akkora termést lehet róla szüretelni, mint az arabicáról. Bármennyire is jó minőségű azonban egy robusta kávé, a legjobb arabicatételekkel nem tudja felvenni a versenyt. Gyakran találkozhatunk a robusta és az arabica keverékével, és bár sok variáns létezik, feltételezhetjük, hogy a robusta keserűbb, nehezebb italt eredményez, mérsékeltebb „fényességgel” és kevesebb gyümölcsös jeggyel.
Extrakció
Az extrakció jelentése: eltávolítani, kivonni valamit valamiből, általában külső behatással vagy erővel. Az extrakció elve valójában minden kávékészítési folyamat alapgondolata. Mivel a különböző vegyületek különböző sebességgel extrahálódnak, így ha kevesebbet vagy többet extrahálunk a kávéból, az különböző ízeket eredményez. Először az élesebb, savasabb, gyümölcsösebb ízek jelennek meg, majd utánuk a mélyebb, nehezebb, végül a fás, kesernyés jegyek. Egy jól kivonatolt csésze kávéban ezek egyensúlyban vannak.
Koffein
A koffein stimuláló jellege nélkül a kávé nem lenne az a világszerte fogyasztott ital, amivé mára lett. Egy-egy csésze kávé koffeintartalma eltérő lehet. Jelentősen befolyásolja a kávé származása, ahogy a faj is – az arabica általában feleannyi koffeint tartalmaz, mint a robusta. A magasabb területeken termesztett kávénak is alacsonyabb a koffeintartalma, mivel a növénynek kevesebb védekezésre van szüksége. Ami a koffeinmentes kávékat illeti: a koffeint mindig a zöld kávébabból, a pörkölés előtt vonják ki. A két legjelentősebb módszer a szabadalmaztatott svájci vizes eljárás és a CO₂-módszer.
Lefolyási sebesség
A lefolyási sebesség azt az időt jelenti, amíg a víz átfolyik a kávén, és a csészébe jut. A finomra őrölt kávén nehezebben halad át a víz, tehát lassabb a lefolyási sebesség. Ezzel szemben a durvább őrlésnél több hely marad az őrleményben, és a lefolyási sebesség felgyorsul. Bár nehéz szigorú és általános érvényű szabályokat felállítani, azt szokták mondani, hogy a tökéletes eszpresszó lefolyási sebessége 25 másodperc. De ez egyszerűen nem állja meg a helyét: a kávétól és az őrlőtől, valamint a recepttől függően, az optimális eredmény érdekében a lefolyási sebesség drámai mértékben változhat.
Kávészótár
HVG Könyvek
Nyomás
A kávéfőzés során a nyomás teszi lehetővé teszi azt, hogy finomabbra őröljük a kávét, és növeljük az extrakciós potenciált, hiszen van elegendő erő ahhoz, hogy a víz áthaladjon a finomra őrölt kávén. Nyomás nélkül a víz egyszerűen megakadna. Lenyűgöző összehasonlítani az azonos erősségű, de kissé eltérő nyomáson, mondjuk 7 és 9 baron készített italok ízét. A különbségek pontos okát nehéz kideríteni, mert egyszerre sok változó játszik szerepet.
Víz
A víz a kávé csendes és megfoghatatlan társa. Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy a jó ízű vízből nem feltétlenül lesz jó ízű kávé. A bikarbonát-tartalom – amitől a márkás vizeket finomnak érezzük – arról is tehet, hogy a kávéból eltűnik a savasság és az édesség. A kulcs az, hogy a vízre oldószerként gondoljunk, és vegyük figyelembe, hogyan látja el ezt a feladatát. A kávé ízét érintő három legfontosabb összetevő a kalcium, a magnézium és a bikarbonát. A víz másik aspektusa a berendezésekre gyakorolt hatása: a kemény vízű területeken gyakori probléma a vízkő felhalmozódása, ami tönkreteszi az eszpresszógépek alkatrészeit.
A fenti cikk a Maxwell Colonna-Dashwood bajnok barista Kávészótár című könyvének szerkesztett részlete. A kiadvány nélkülözhetetlen útmutató a tökéletes ital elkészítéséhez szükséges kifejezések és technikák, eszközök és fajták szédítő sokaságához. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. A könyv megjelenését a Kotányi Hungária Kft. támogatta.