A mentes kovászműhely legjobb receptjeiből: Így készül a sütőtökös kenyér és a krumplilaska
Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítójának új könyve számos alternatív liszttel készült receptet közöl a vidéki cipótól a lángoson át a bagettig. Az alábbiakban az őszi-téli szezonra mutatunk két receptet a Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvből.
hvg.hu
“Alapvető emberi jognak kellene lennie, hogy mindenki hozzájusson a jó kenyérhez. Akkor is, ha valaki glutén- vagy tejmentes étrendet követ, akár valamilyen allergia, akár személyes döntése miatt” – idéztük korábbi cikkünkben Horváth Judit cukrászt, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítóját.
Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvében Horváth Judit leírja: a gasztrotrendeknek köszönhetően ma már a legtöbben megtalálják a nekik megfelelő pékárut. Azonban ha gluténmentes alapanyagokat használunk, a tésztára vonatkozó szabályok teljesen megváltoznak.
Az alábbiakban ebből a könyvből mutatunk be két receptet az őszi-téli szezonra.
A sütőtökös kenyér receptje
HOZZÁVALÓK:
250 g barna cukor vagy kókuszcukor 3 közepes tojás vagy lentojás 160 ml olaj 400 g sütőtök- vagy édesburgonya-püré 360 g kovász 150 g édes fehérrizs-liszt 150 g hajdinaliszt 100 g kukoricaliszt 15 g sütőpor 2 tk. fahéj vagy mézeskalácsfűszer ½ tk. só 100 g aszalt gyümölcs, felaprítva 100 g pirított dió
Kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral vagy befújunk formaelválasztó spray-vel. A cukrot, a tojást vagy lentojást, az olajat és a sütőtökpürét habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a kovászt, a sütőport, a fahéjat és a sót, és újra átkeverjük. Beleszitáljuk a liszteket, elkeverjük, majd végül beleforgatjuk a gyümölcsöt és a diót. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 60 percig, vagy amíg a beleszúrt fapálcika tisztán jön ki. Hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percig, ezután pedig rácsra helyezve teljesen kihűtjük.
Sütőtökös kenyér
HVG Könyvek / Kaunitz Tamás
A palóc laska (krumplilaska) receptje
HOZZÁVALÓK:
500 g főtt burgonya vagy édesburgonya, kb. 600 g nyers, tisztítatlan burgonyából 25 g arany lenmagliszt 225–230 g rizs- vagy hajdinaliszt 15 g só 150 g zsír
A burgonyát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk. Enyhén sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Rászórjuk a liszteket és a sót, hozzáadjuk a zsírt, és alaposan összegyúrjuk (közben, ha kell, adunk még hozzá lisztet). Körülbelül tíz darabra vágjuk attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb laskákat akarunk-e sütni. Egyenként kissé meggömbölygetjük a darabokat. Enyhén lisztezett gyúrólapon 2-3 milliméter vastagságúra, palacsintanagyságúra nyújtjuk.
Krumplilaska
HVG Könyvek / Kaunitz Tamás
A tűzhely közepesen forró lapján, serpenyőben oldalanként kb. 1,5 perc alatt megsütjük, majd kevés olvasztott zsírral megkenve egymásra rakosgatjuk. Az eredeti recept szerint apró kockákra vágott, sült füstölt szalonnával megkenve, háromszögre hajtva tálaljuk.
A kívül-belül gyönyörű könyv bemutatóján, a Csak a Mentes Fesztivál látványkonyhájában Horváth Judit arról is beszélt, hogy mit tanult és őrzött meg nagyszülei kenyérsütési hagyományaiból – miközben megmutatta, hogyan készül a krumpilaska. — HORVÁTH JUDIT: NAGYSZÜLEINK KENYERE MENTESEN – A MENTES KOVÁSZMŰHELY LEGJOBB RECEPTJEI Mi a kívül ropogós, belül foszlós mentes kenyér titka és, hogy lehet-e a gluténmentes péksütemény valódi kulináris élmény?
A Nagyszüleink kenyere mentesen bemutatóján Horváth Judittal Mautner Zsófia beszélgetett, miközben Judit elkészített egy krumplilaskát.
A fenti cikk Horváth Judit Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvének szerkesztett részlete. A kiadványban a szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés titkait, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A New York-i Közkönyvtár kiállítása bemutatja, hogyan vált egy nagyváros lapja nemzetközi tényezővé. A magazin egy évszázad alatt öt főszerkesztőt fogyasztott el, Adam Gopnik, a lap főmunkatársa néggyel is dolgozott.