Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ce57fd84-5e85-4eb6-bd86-c4a6f8eaa988","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Hivatalosan már tavaly év végére ígérték. ","shortLead":"Hivatalosan már tavaly év végére ígérték. ","id":"20241205_Dogde-elektromos-izomauto-reklam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ce57fd84-5e85-4eb6-bd86-c4a6f8eaa988.jpg","index":0,"item":"af56fabd-77e4-4cbd-8d48-aa4994eeb9e7","keywords":null,"link":"/cegauto/20241205_Dogde-elektromos-izomauto-reklam","timestamp":"2024. december. 05. 20:20","title":"Ez nem egy „önvezető alvódoboz”, ígéri a Dogde az elektromos izomautója reklámjában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"51489e9a-3238-48c1-b306-6aa97d06e2ac","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"Az idén 130 éve meghalt Kossuth Lajos sokáig nemzeti konszenzus által övezett pozitív megítélése mintha valamelyest megkopott volna az elmúlt évtizedek folyamán. Persze a kritikus vélemények mindig is megvoltak, már az 1848-as szabadságharc idején is, ám ezek sokáig nem tudták megrengetni a népszerűségét. Ebben a trendben a változás első, óvatos jeleit az 1960-as évektől lehet megfigyelni, és éppannyira voltak társadalmi, mint politikai okai. A Kossuth-kép változásairól Hermann Róberttel, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesével, egyetemi tanárral beszélgettünk.","shortLead":"Az idén 130 éve meghalt Kossuth Lajos sokáig nemzeti konszenzus által övezett pozitív megítélése mintha valamelyest...","id":"20241205_kossuth-lajos-megiteles-valtozas-1848-hermann-robert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/51489e9a-3238-48c1-b306-6aa97d06e2ac.jpg","index":0,"item":"73e1af77-428d-497b-9a53-968558cc173b","keywords":null,"link":"/360/20241205_kossuth-lajos-megiteles-valtozas-1848-hermann-robert","timestamp":"2024. december. 05. 20:00","title":"A magyarok Mózese és az államkasszával megszökő politikus – interjú Hermann Róbert történésszel a Kossuth-kép változásairól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f23ab485-93e5-4f73-b051-e9e41e3d58a9","c_author":"MTI","category":"kkv","description":"A bezárt salzburgi üzemben 127 éven át készült a zeneszerzőről elnevezett édesség.","shortLead":"A bezárt salzburgi üzemben 127 éven át készült a zeneszerzőről elnevezett édesség.","id":"20241206_ausztria-mondelez-mozart-golyo-gyartas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f23ab485-93e5-4f73-b051-e9e41e3d58a9.jpg","index":0,"item":"d7f7b46c-13df-402e-ae9e-46abea4de5af","keywords":null,"link":"/kkv/20241206_ausztria-mondelez-mozart-golyo-gyartas","timestamp":"2024. december. 06. 20:18","title":"Hamarosan már nem Ausztriában gyártják az eredeti Mozart-golyót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f07e9fb-8a7d-445a-9e3b-98afbb1eafef","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Károkról, illetve esetleges sérültekről egyelőre nincsenek értesülések.","shortLead":"Károkról, illetve esetleges sérültekről egyelőre nincsenek értesülések.","id":"20241205_Eros-foldrenges-razta-meg-Kalifornia-partvideket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f07e9fb-8a7d-445a-9e3b-98afbb1eafef.jpg","index":0,"item":"2c51a840-8de4-4134-a51b-dd4367883253","keywords":null,"link":"/vilag/20241205_Eros-foldrenges-razta-meg-Kalifornia-partvideket","timestamp":"2024. december. 05. 21:56","title":"Erős földrengés rázta meg Kalifornia partvidékét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ef7563d-7e63-4320-841a-428fa2f60dd6","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"A mentősök továbbra is teljes erőbedobással kutatnak túlélők után a romok alatt, több sérültet sikerült már kimenteni.","shortLead":"A mentősök továbbra is teljes erőbedobással kutatnak túlélők után a romok alatt, több sérültet sikerült már kimenteni.","id":"20241207_Halalos-aldozata-is-van-a-hagai-hazrobbanasnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ef7563d-7e63-4320-841a-428fa2f60dd6.jpg","index":0,"item":"3ae463a6-b012-491b-b401-1ffb06bada63","keywords":null,"link":"/vilag/20241207_Halalos-aldozata-is-van-a-hagai-hazrobbanasnak","timestamp":"2024. december. 07. 16:54","title":"Halálos áldozata is van a hágai házrobbanásnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"411a4b98-bc4f-42ad-ab6e-da6b414d7fc9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A megválasztott amerikai elnök Párizsba utazik az ünnepségre, egyúttal tárgyalásokat is folytat.","shortLead":"A megválasztott amerikai elnök Párizsba utazik az ünnepségre, egyúttal tárgyalásokat is folytat.","id":"20241207_Trump-Macron-Notre-Dame-atadasa-europai-diplomacia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/411a4b98-bc4f-42ad-ab6e-da6b414d7fc9.jpg","index":0,"item":"d9f60dbd-6792-40c0-8c0c-d95c449f29b8","keywords":null,"link":"/vilag/20241207_Trump-Macron-Notre-Dame-atadasa-europai-diplomacia","timestamp":"2024. december. 07. 13:47","title":"Trump a Notre Dame átadásán tér vissza az európai diplomáciába","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24e33837-71c2-4d9e-ba72-2bfd473b458c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A TIME magazin idén is összeállította azt a 200-as listát, amely 2024 innovatív találmányait sorolja fel. Íme a társadalmat közvetlenül segítő újdonságok.","shortLead":"A TIME magazin idén is összeállította azt a 200-as listát, amely 2024 innovatív találmányait sorolja fel. Íme...","id":"20241207_time-200-legjobb-talalmanyok-malaria-vakcina-vizszuro-unicef-keretrendszer-telefon-elzaro-tok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24e33837-71c2-4d9e-ba72-2bfd473b458c.jpg","index":0,"item":"8336d465-cd11-4794-a459-a1a20ce4b904","keywords":null,"link":"/tudomany/20241207_time-200-legjobb-talalmanyok-malaria-vakcina-vizszuro-unicef-keretrendszer-telefon-elzaro-tok","timestamp":"2024. december. 07. 08:03","title":"2024 legjobb találmányai: szuperegyszerű vízszűrő és a kinyithatatlan telefontok, aminek igazából nagyon is van értelme","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"799c6559-672c-4026-86a2-75913f1ef4a5","c_author":"Gergely Zsófia","category":"itthon","description":"Bajszos fasznak nevezte az akkori államfőt, Áder Jánost, a Fideszt pedig ocsmány és fertőző járványnak – így robbant be az országos nyilvánosságba a kecskeméti gimnazista, Nagy Blanka pont hat évvel ezelőtt decemberben <strong>egy túlóratörvény elleni tüntetése</strong>n elmondott beszédével. A kormánypárti média azonnal össztűz alá vette: Trágárkának csúfolták, befotóztak a szoknyája alá, Bayer Zsolt ócska prolinak, míg Bencsik András útszéli ribancnak hívta. Az akkori ellenzéki pártok hiába álltak mellé, utólag már úgy érzi, csak használták, mint egy kabalafigurát. Megbánta a hírhedt beszédet, vagy újra elmondaná? Hogyan él, mit csinál most, érdeklik-e még a közéleti kérdések? Vajon visszatérne-e a politikai életbe Magyar Péter zászlója alatt? Még csak most tölti be a 25. évét, de továbbra is sarkos véleménye van például a magyar lombikprogramokról, a gyerekvédelemről és Menczer Tamás tragikomikus performanszáról. Hallgassa meg a Fülke Extrában Gergely Zsófia interjúját!","shortLead":"Bajszos fasznak nevezte az akkori államfőt, Áder Jánost, a Fideszt pedig ocsmány és fertőző járványnak – így robbant be...","id":"20241206_Mindenki-olyan-emberre-vagyott-mint-Magyar-Peter-Nagy-Blanka-visszater-a-Fulke-Extraban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/799c6559-672c-4026-86a2-75913f1ef4a5.jpg","index":0,"item":"ed9d083a-fe1d-4e9e-a6a0-61a58bd79c8c","keywords":null,"link":"/itthon/20241206_Mindenki-olyan-emberre-vagyott-mint-Magyar-Peter-Nagy-Blanka-visszater-a-Fulke-Extraban","timestamp":"2024. december. 06. 11:30","title":"„Mindenki olyan emberre vágyott, mint Magyar Péter” - Nagy Blanka visszatér a Fülke Extrában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha a kenyérsütéshez gluténmentes alapanyagokat használunk, a tésztára vonatkozó szabályok teljesen megváltoznak – mutat rá Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója. Részlet a Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvből.
“Alapvető emberi jognak kellene lennie, hogy mindenki hozzájusson a jó kenyérhez. Akkor is, ha valaki glutén- vagy tejmentes étrendet követ, akár valamilyen allergia, akár személyes döntése miatt” – vallja Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója.
Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvében Horváth Judit leírja: a gasztrotrendeknek köszönhetően ma már a legtöbben megtalálják a nekik megfelelő pékárut. Azonban ha gluténmentes alapanyagokat használunk, a tésztára vonatkozó szabályok teljesen megváltoznak.
Az évek alatt szerzett tapasztalatai alapján azt állítja: a gluténmentes kenyér sütésekor a nagyon lyukacsos, laza szerkezetet csak az alábbiak használatával érhetjük el:
Jelentős mennyiségű útifűmaghéj vagy más zselésítő (pektin, len- vagy chiamag). Útifűmaghéjból kb. a liszt mennyiségének 10 százaléka szükséges, míg lenmag esetén ennek az 5-6-szorosa is lehet az arány.
Adalékanyagok, nem emészthető kémiai anyagok és/vagy kész, adalékanyagokat (xantán-, guargumi vagy metilcellulóz) tartalmazó lisztkeverékek.
Nagy mennyiségű, többszörösen finomított keményítő vagy növényi rost.
Élesztő vagy sütőpor.
Amennyiben valamilyen okból ezek nélkül szeretnénk természetes gluténmentes kovászos kenyereket készíteni, el kell fogadnunk az ehhez szükséges alapanyagok, gabonák és lisztek természetes adottságait és korlátait.
Nagyszüleink kenyere mentesen
HVG Könyvek / Nagyszüleink kenyere mentesen
Mi az egészséges és szép mentes kenyér titka?
Kötőanyagként használjunk útifűmaghéjat
A mentes kenyerekben lévő lisztek, illetve a különböző adalékok által létrehozott kötések vagy hálózatok kissé törékenyek. Ha megpróbáljuk a hagyományos kenyérsütés módszerét alkalmazni, és duplán vagy sokáig kelesztjük a tésztát, azt tapasztaljuk, hogy a kenyér összeeshet a sütőben, vagy rosszul kelhet.
Az útifűmaghéj lehetővé teszi a tészta pihentetését anélkül, hogy ez veszélyeztetné a vekni végső minőségét. A tésztát is rugalmasabbá teszi, könnyebb lesz gyúrni, formázni (ugyanakkor megváltoztatja a tészta színét).
Azt azonban tudnunk kell, hogy az útifűmaghéj magas nedvességigényű rost. Vagyis szerkezetpótló feladatát csak akkor tudja ellátni, ha megfelelően hidratálják, a magasabb folyadékbevitel miatt viszont hosszabb sütési idő szükséges.
Kényszer vagy lehetőség?
Az emberiség számára a táplálkozás nem csak a létfenntartás egyik alappillére – az ízletes ételek fontos örömforrást, gasztronómiai élményt is jelentenek. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre többen étkeznek gluténmentesen. Bármi miatt is dönt valaki a gluténmentes étkezés mellett, fontos, hogy az így készült fogások finomak legyenek, fogyasztásuk örömöt is okozzon. Judit egy nemes, nagyszerű dologra vállalkozott: nagyanyáink kenyérsütési hagyományaira építve különböző lisztekből és egyéb alapanyagokból készült, ízletes gluténmentes kenyerek és kenyérfélék széles kavalkádját vonultatja fel nekünk. Hogy a gluténmentes étkezés ne unalmas kényszer, hanem változatos gasztronómiai élmény lehessen.
Glutén hiányában csak hosszas keveréstől elegyednek megfelelően a tésztában a kenyér nyújthatóvá tételéhez használt kötőanyagok, mint amilyen a psyllium héjpor. Miután a kötőanyagot víz éri, ragacsossá válik, egyfajta zselévé sűrűsödik. Így a kenyeret összetartó egyenletes rosthálózat létrehozásához addig kell kevernünk a tésztát, amíg a kötőanyagok megfelelően hidratálódnak, és ezáltal aktiválódnak, valamint egyenletesen oszlanak el a tésztában.
Pihentessük a tésztát
Hagyományos sütéskor a kenyértésztát megkelesztik, majd megformázzák és másodszor is kelesztik. Glutén nélkül azonban nem alakul ki az a szerkezet, ami a tésztába zárja az élesztő tevékenységének hatására keletkezett gázokat, így a kenyérbélzet sűrű lesz. Hasznos, ha a tésztát kelesztőanyag nélkül vagy kis mennyiségű kelesztővel félretesszük pihenni.
Ez a technika az úgynevezett autolízis, amikor is a lisztet és a vizet összekeverjük, majd pihentetjük, mielőtt hozzáadnánk a többi hozzávalót. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a liszt és a kötőanyagok teljesen hidratálódjanak. Így az erjedés lassabban megy végbe, ami jobb ízfejlődést tesz lehetővé, valamint előnyösen hat a kenyér bélzetének szerkezetére és állagára.
Használjunk megfelelő sütőformát
A gluténmentes kenyér jobb lesz, ha magas oldalú és megfelelő méretű tepsiben sütjük, mivel a mentes tészta lazább, és hiányzik belőle a hagyományos kenyértészta rugalmassága és szilárdsága. A nem megfelelő formában a tészta magasra kel, a sütőforma pereme fölött emelkedik. Így összeeshet a sütőben, mert nincs stabil szerkezete, a hő hatására táguló gázok szétrepesztik, a tészta leereszt, a cipó pedig sűrű lesz.
Mindennek elkerülésére hagyjuk, hogy a tészta a forma pereme fölé emelkedjen, de ne engedjük, hogy léggömbszerűen kiemelkedjen a sütőformából. A túl széles, nagy sütőformák sem felelnek meg a célra. Ha a forma túl széles, akkor a tészta oldalirányba kel, és nem emelkedik fel.
Nagyszüleink kenyere mentesen
HVG Könyvek
Válasszunk megfelelő sütési időt és módot
A gluténmentes kenyér sütése sokkal tovább tart, mint egy normál cipóé, az alulsütés eredménye ezért általában a ragadós bélzet. A gluténmentes kenyértészta alapvetően több nedvességet igényel, aminek eltávozásához hosszabb idő szükséges. Ennek ellenére, ha rövid ideig is, de biztosítsunk gőzt a sütéskor (vaslábos használatával, vagy a tésztára fordított fémtállal).
A gluténmentes kenyereknél a gőz kiengedése érdekében szükséges a hosszabb és alacsonyabb hőfokon történő sütés. A gőz használatával magasabb hőmérsékleten süthetünk néhány percig (10-15), mielőtt beállítanánk a szokásos hőmérsékletet.
A gluténmentes kenyeret sütés után hagyjuk alaposan kihűlni
A kenyér hűlés közben gyakorlatilag tovább sül, így a legjobb, ha csak akkor vágjuk fel, amikor teljesen kihűlt. A hűlés több órát is igénybe vesz.
A fenti cikk Horváth Judit Nagyszüleink kenyere mentesen című könyyvének szerkesztett részlete. A kiadványban a szerző a receptek mellett megosztja a mentes sütés minden titkát, az alapanyagismerettől kezdve a kovászolásig, a kelesztésig és a sütésig, sőt a tárolásra és a maradék felhasználására is remek ötleteket ad. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.