szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gasztroajándékok nemcsak tárgyak, hanem a szeretet és odafigyelés kifejezői is. Egy házi készítésű finomság vagy egy különleges fűszer, szirup mind arról tanúskodik, hogy törődünk másokkal. Részlet Romics Bea Gasztroajándékok című könyvéből.

A mézeskalácskeksz receptje

Karácsony környékén mindenki a puha mézeskalácsot keresi, de ez az omlós, ropogós keksz sütinyomdához és figurás kiszúróhoz is remek, mert megtartja az alakját. Így mindenféle személyre szabott formát is készíthetünk ajándékként.

Mézeskalácskeksz
HVG Könyvek / Gasztroajándékok / Romics Bea

Hozzávalók 2 nagy tepsihez:

  • 200 g liszt
  • 1 tk. mézeskalácsfűszerkeverék
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 80 g porcukor
  • 20 g vaj (felolvasztva)
  • 40 g méz
  • 1 tojás + 1 a tetejére

A mézeskalácskeksz elkészítésének menete:

Szitáld tálba a lisztet, add hozzá a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát. Mérd hozzá a vajat, a mézet, és egy tojással együtt gyúrd össze. Eleinte száraznak tűnik, de a keverés melegétől hamar összeáll majd. Csomagold fóliába, és 1 órára tedd a hűtőbe.

Utána gyúrd át, amíg zsírfényű nem lesz, nyújtsd ki 3-4 mm vékonyra, szúrd ki a választott formákat. A tetejét kend meg felvert tojással, és helyezd a 200 °C-ra előmelegített sütőbe 5-6 percre.

Amikor kiveszed a sütőből, még puha, de ahogy hűl, finom ropogós lesz.

Minden mézeskalács puha, ha nem sütöd túl, és nem nyújtod nagyon vékonyra. És ennek az ellentéte is igaz: ha túlsütöd, száraz lesz, akármennyi méz vagy térfogatnövelő van benne.

A mézeskalácsszirup receptje

Karácsony táján mindig meglepem anyut egy üveg házi mézeskalácsos kávéízesítővel. Tulajdonképpen nem is mézeskalács-, hanem inkább gyömbéreskeksz-ízű szirupról van szó. A sok cukortól jól érvényesül a gyömbér kissé csípős, fanyar, erőteljes íze. Kávés karácsonyimádóknak kötelező, akár az utolsó percben is elkészíthető ajándék.

Mézeskalácsszirup
HVG Könyvek / Gasztroajándékok / Romics Bea

Hozzávalók 2 kisebb üveg mézecskalácssziruphoz:

  • 500 ml víz
  • 80 g kristálycukor
  • 80 g barna cukor
  • 2 fahéjrúd
  • 5 cm friss gyömbér (hámozva, szeletelve)
  • 2 csillagánizs
  • ½ rúd vanília
  • 10 szem szegfűszeg
  • 6 szem szegfűbors

Minden hozzávalót tégy egy lábosba, forrald fel, és közepes hőfokon főzd 20 percet. Közben alkalmanként kevergesd meg.

Kicsit hagyd hűlni, majd teaszűrőn keresztül öntsd üvegekbe. Zárd le az üvegeket, és már kész is vagy.

A fenti cikk a Gasztroajándékok című könyv szerkesztett részlete. A szerző, Romics Bea közel 10 éve indította útjára a Szotyi Creations blogot, ekkor kezdett el recepteket fejleszteni és ételfotózással foglalkozni. A hobbiból szenvedély, majd hivatás lett. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!