szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A babka talán a kalácsok királynője: szép, puha és finom, megállja a helyét desszertként, péksüteményként, sőt reggeli fogásként is. Íme a kalács gluténmentes változatának receptje a Fenséges mentes sütemények című könyvből.

Hozzávalók a tésztához:

• 350 g rizsliszt
• 150 g édes rizsliszt
• 25 g útifűmaghéj
• 2 tojás
• 100 g cukor
• 1 narancs héja
• 30 g élesztő
• ½ ek. vaníliakivonat
• 120 g növényi tej
• 100 g olvasztott margarin

Mentes babka
HVG Könyvek / Fenséges mentes sütemények

Hozzávalók a diós töltelékhez:

• 150 g darált dió
• 150 g porcukor
• 50 ml forró víz

Hozzávalók a cukorsziruphoz:

• 100 ml víz
• 100 g cukor

Fenséges mentes sütemények
HVG Könyvek

A babka elkészítésének receptje:

  1. A puha zsiradék kivételével mindent a robotgépbe vagy tálba teszünk, és alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük. Ezután kicsit magasabb fokozatra kapcsoljuk, és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától (ugyanígy járunk el akkor is, ha kézzel dolgozunk). Az olvasztott margarint kis adagokban elkezdjük a tésztához adni, és csak akkor teszünk hozzá újabbat, ha a tészta már felvette az előző mennyiséget. Kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk, és néhány órára vagy egész éjszakára a hűtőbe helyezzük.
  2. A töltelék elkészítéséhez a darált diót a porcukorral homogén állagúra keverjük, és annyi forró vízzel elegyítjük, hogy jól kenhető krémet kapjunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen vékony téglalapot nyújtunk belőle (minél vékonyabb a tészta, annál nagyobb lesz a vágási felület és a rétegek száma a kész süteményben). Egyenletesen megkenjük a diókrémmel. Feltekerjük, majd a tekercset hosszában kettévágjuk.
  3. A két tekercsfélét egymás köré tekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérformába tesszük. Hagyjuk további fél órát kelni, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
  4. Amikor kész, a cukorsziruphoz 5‒10 percig forraljuk a vizet a cukorral, és meglocsoljuk vele a kalácsokat. Melegen és kihűlve is tálalhatjuk.

A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Hogyan készült? – FENSÉGES MENTES SÜTEMÉNYEK ǀ Egri Katalin és Horváth Judit

Mentesen is fenségesen? A Fenséges mentes sütemények című kötet több mint 100 receptje bizonyítja, hogy lehetséges: azoknak sem kell lemondaniuk a desszertek élvezetéről, akik glutén- vagy tejérzékenyek, netán a tojást is nélkülözniük kell. A videóban közreműködnek a szerzők: * Horváth Judit, aki a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, mentes főzőtanfolyamokat tart és képzett cukrász.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!