Kalács helyett babka? Íme a diós csoda gluténmentes receptje húsvétra!
A babka talán a kalácsok királynője: szép, puha és finom, megállja a helyét desszertként, péksüteményként, sőt reggeli fogásként is. Íme a kalács gluténmentes változatának receptje a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
hvg.hu
Hozzávalók a tésztához:
• 350 g rizsliszt • 150 g édes rizsliszt • 25 g útifűmaghéj • 2 tojás • 100 g cukor • 1 narancs héja • 30 g élesztő • ½ ek. vaníliakivonat • 120 g növényi tej • 100 g olvasztott margarin
Mentes babka
HVG Könyvek / Fenséges mentes sütemények
Hozzávalók a diós töltelékhez:
• 150 g darált dió • 150 g porcukor • 50 ml forró víz
Hozzávalók a cukorsziruphoz:
• 100 ml víz • 100 g cukor
Fenséges mentes sütemények
HVG Könyvek
A babka elkészítésének receptje:
A puha zsiradék kivételével mindent a robotgépbe vagy tálba teszünk, és alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük. Ezután kicsit magasabb fokozatra kapcsoljuk, és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától (ugyanígy járunk el akkor is, ha kézzel dolgozunk). Az olvasztott margarint kis adagokban elkezdjük a tésztához adni, és csak akkor teszünk hozzá újabbat, ha a tészta már felvette az előző mennyiséget. Kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk, és néhány órára vagy egész éjszakára a hűtőbe helyezzük.
A töltelék elkészítéséhez a darált diót a porcukorral homogén állagúra keverjük, és annyi forró vízzel elegyítjük, hogy jól kenhető krémet kapjunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen vékony téglalapot nyújtunk belőle (minél vékonyabb a tészta, annál nagyobb lesz a vágási felület és a rétegek száma a kész süteményben). Egyenletesen megkenjük a diókrémmel. Feltekerjük, majd a tekercset hosszában kettévágjuk.
A két tekercsfélét egymás köré tekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérformába tesszük. Hagyjuk további fél órát kelni, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Amikor kész, a cukorsziruphoz 5‒10 percig forraljuk a vizet a cukorral, és meglocsoljuk vele a kalácsokat. Melegen és kihűlve is tálalhatjuk.
Mentesen is fenségesen? A Fenséges mentes sütemények című kötet több mint 100 receptje bizonyítja, hogy lehetséges: azoknak sem kell lemondaniuk a desszertek élvezetéről, akik glutén- vagy tejérzékenyek, netán a tojást is nélkülözniük kell. A videóban közreműködnek a szerzők: * Horváth Judit, aki a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója, mentes főzőtanfolyamokat tart és képzett cukrász.
Élhetnek-e együtt valaha az izraeliek és a palesztinok? Mit gondol egy izraeli katona arról, akik nem akarják a gázai háborút? Földes András izraeli videóriportja erre is rákérdez, és azt is megmutatja, hogy milyen háború zajlik maguk az izraeliek között.