Hozzávalók a tésztához:
• 350 g rizsliszt
• 150 g édes rizsliszt
• 25 g útifűmaghéj
• 2 tojás
• 100 g cukor
• 1 narancs héja
• 30 g élesztő
• ½ ek. vaníliakivonat
• 120 g növényi tej
• 100 g olvasztott margarin

Hozzávalók a diós töltelékhez:
• 150 g darált dió
• 150 g porcukor
• 50 ml forró víz
Hozzávalók a cukorsziruphoz:
• 100 ml víz
• 100 g cukor

A babka elkészítésének receptje:
- A puha zsiradék kivételével mindent a robotgépbe vagy tálba teszünk, és alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük. Ezután kicsit magasabb fokozatra kapcsoljuk, és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától (ugyanígy járunk el akkor is, ha kézzel dolgozunk). Az olvasztott margarint kis adagokban elkezdjük a tésztához adni, és csak akkor teszünk hozzá újabbat, ha a tészta már felvette az előző mennyiséget. Kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk, és néhány órára vagy egész éjszakára a hűtőbe helyezzük.
- A töltelék elkészítéséhez a darált diót a porcukorral homogén állagúra keverjük, és annyi forró vízzel elegyítjük, hogy jól kenhető krémet kapjunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen vékony téglalapot nyújtunk belőle (minél vékonyabb a tészta, annál nagyobb lesz a vágási felület és a rétegek száma a kész süteményben). Egyenletesen megkenjük a diókrémmel. Feltekerjük, majd a tekercset hosszában kettévágjuk.
- A két tekercsfélét egymás köré tekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérformába tesszük. Hagyjuk további fél órát kelni, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
- Amikor kész, a cukorsziruphoz 5‒10 percig forraljuk a vizet a cukorral, és meglocsoljuk vele a kalácsokat. Melegen és kihűlve is tálalhatjuk.
A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.