szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismeri valaki a dán Bøgedal sörmárkát? Nem meglepő, ha nem, egy kis, vidéki családi sörfőzdében készül, teljes egészében kézműves eljárással. Olyannyira, hogy a főzde maga a készítők otthona, azaz a sörfőzők ugyanabban a házban élnek, ahol készítik az egyébként nagyon menő kézisört.

A 2004 óta kapható dán Bøgedal sör Casper Vorting és Gitte Holmboe 1840-ben épült, Vejle Ådal közeli birtokán készül, ráérősen, Skandináviában egyedüliként kizárólag a gravitációra hagyatkozva: a sör pumpák nélkül, természetesen folyik szintről szintre, egyik hordóból a másikba – írja a háztáji dizájn blog. A cefrézés nyílt tűzön történik, a hőmérsékletet a főzés további fázisaiban sem szabályozzák, a teljesen természetesen kialakuló sör végül nem is szorul szűrésre.

Sörfőzőék így laknak az egykori istállóban
Háztájidizajn

Még az egy recept alapján készült főzetek sem sikerülnek mindig egyformán, az évente palackozott durván 30 000 üveg címkéjén ezért jellemzően a főzet számát tüntetik fel (amellett a komló típusát, az alkoholtartalmat és a palackozás időpontját). A világon egyedül a Bøgedal-nél készül még Goodbeer, a hagyományos, nagyon erős és tömény dán sörfajta, Nordisk néven, 1849-es recept alapján.

További képeket itt nézegethet a sörfőző otthonról.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!