szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezentúl bárki szaunázhat Délegyházán, akinek a szauna kulcsán kívül van némi saját fája és egy csónakja, de legalább egy vízibiciklije. Szombaton avatták át a tóvidékéről ismert, Budapesttől 25 kilométerre fekvő település új közösségi szaunáját, mégpedig az Egyes tó közepén.

A tavi szauna a műfajra specializálódott cseh H3T Architekti munkája – Délegyháza így, mondhatni, egy kortárs építészeti különlegességgel is gazdagodott. A H3T a szaunákat közösségi térként értelmezi, amik a bennük zajló tevékenységgel értelmezik át a közegüket, jellemzően olyan helyszíneket, ahonnan a testi létezés, a szemlélődés mára kiszorult. Városi tereken, múzeumokban, hidakon és máshol elhelyezett szaunáik az emberi test felmutatásán túl építészetükben is tükröt tartanak a környezetük elé: radikálisan szembeállítják az építészet alapelemeit a modernizmus monumentalitásával és a wellness-építészet tökélyre fejlesztett jellegtelenségével egyaránt – írja a Home Garden építészeti és design portál. Tavaly a Műcsarnok bejáratánál pár napra már felállítottak egy közösségi szaunát, legújabb munkájuk azonban hosszú távon szolgálja majd a közjót.

©

További képekért kattintson!

A délegyházi szauna a falu központjában, a legkorábban kialakult Egyes tavon úszik egy ötször öt méteres platformon. A miniatűr épület archetipikus ház-formája egy gyerekrajz egyszerűségét idézi, léptékével kibillentve a szemlélőket és a használókat is megszokott nézőpontjaikból. A modellszerű megjelenést fokozza a szendvics szerkezetű falak egységes szürke szigetelő lakkozása és az ablakok önálló életet élő formái.

A belső térben a szauna mellett öltöző és a tetőtérben pihenő is található. A télen-nyáron használható közösségi épületet az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel közösen gondozza. A látogatók ingyenesen vehetik igénybe a szaunát, akár jégen, akár vízen - idén tavasztól vízibiciklin - érkeznek, a kemence fűtéséhez szükséges fát mindenki maga hozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!