szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előrejelzések szerint továbbra sem várható lényegesebb változás az összerogyott lakáshitelezésben, a piac viszont enélkül nemhogy pörögni nem tud, de talpra állni sem. Mi lesz?

Bár a válság kitörése óta a lakáshitelek megítélése sokat romlott a lakosság körében, vitathatatlan, hogy szükség van rájuk. A legtöbb család nem rendelkezik elegendő erőforráshoz ahhoz, hogy lakásvásárlását önerőből valósítsa meg, így rákényszerülnek a hitelek felvételére – írja a Lakásfókusz ingatlanos blog. A számok azt is jól tükrözik, hogy szoros összefüggés van a kihelyezett hitelek mennyisége és a lakásépítések és lakáseladások száma között. Ebből adódóan egy hatékony és fenntartható lakáshitelezés mind a lakosság, mind a gazdaság érdekeit szolgálná, hiszen az építőipar felpörgése jó hatással lenne többek között a foglalkoztatásra is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy vissza kell térni a 2008 előtti gyakorlathoz, amikor sokan erejükön felül adósodtak el, a bakok pedig túl sok, később behajthatatlanná váló kölcsönt folyósítottak.

A változásokból adódóan a folyósított hitelek összege a korábbi évek értékének töredékére esett vissza, és nagy részét állami támogatás nélküli forinthitelek adták. 2012-ben mindössze 69 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek, amelyből ráadásul 12 ezer korábbi lakáshitelek kiváltására szolgált. Az elmúlt 12 évben csak 2010-ben volt ennél alacsonyabb szám. Az igényelt összegekre is érvényes ez, tavaly mindössze 200 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki szemben a 2008-as, 950 milliárdos értékkel.

Az elmúlt 12 évben folyamatosan változott, hogy a lakáshitelek milyen célra lettek felhasználva.  Ennek ellenére elmondható, hogy szinte mindig a használt lakások vásárlása volt a legnépszerűbb, az építkezés és az új lakás vársárlás aránya csak akkor nőtt meg kis mértékben, amikor az erre adott szocpol összegei megemelkedtek (2003-2004).

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!