szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Székesfehérváron vannak olyan helyszínek, ingatlanok, amelyek alkalmasak lehetnek a Honvédelmi Minisztérium befogadására – ezt nyilatkozta Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselője péntek este az MTI-nek. Szerinte 55 kilométer nem távolság, és lehet, hogy a tárcának a költözés után is lennének részei Budapesten.

Az államtitkár azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a jövőben ne Budapest, hanem Székesfehérvár, az ősi koronázóváros, a nemzet történelmi fővárosa legyen a HM székhelye.

A városvezetés és a székesfehérváriak már a lehetőségnek is örülnek, megtiszteltetésnek érzik azt – állította. Hozzátette: Székesfehérvár erős régióközpont, amelynek már most is nagy vonzereje van, és azt tovább erősítené a HM itteni működése.

Vargha Tamás kifejtette, Székesfehérvár alapításától fogva katonaváros, a török elleni harc fontos végvára volt, jelenleg is itt található a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága. Székesfehérváron nagy hagyománya van a katonaéletnek – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta: a városvezetéssel együtt megmutatják Hende Csabának, valamint Benkő Tibornak, a Honvéd Vezérkar Főnökének az alkalmasnak vélt helyszíneket. A következő napok, hetek, hónapok feladata lesz, hogy megvizsgálják a különböző lehetőségeket. A költözés határidejét a kormányfő 2016. március 15-ben jelölte meg. Vargha Tamás kitért arra, hogy a HM-nek Budapesten is több épülete van. Az államtitkár valószínűnek tartja, hogy ha valóban Székesfehérváron lesz a HM központja, a tárcának továbbra is lesznek részei a fővárosban.

Vargha Tamás megjegyezte, hogy Székesfehérvár és Budapest közötti 55 kilométer szerinte "nem távolság".

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere jelezte, hogy a minisztérium költözéséhez megfelelő körülmények kellenek, ezért jövő kedden rendkívüli közgyűlésen vitatják meg a képviselők a kérdést. A városvezető reményét fejezte ki, hogy pártállástól függetlenül mindenki támogatja a törekvéseket.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kormány első, péntek délután tartott ülése után azt mondta: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. A miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!