szerző:
MTI

Az elmúlt években több próbálkozás is volt a legendás hely felélesztésére, most azonban tényleg kinyílt újra az egykori Kass-szálló földszintje.

Eredeti funkcióját felelevenítve, vendéglátóhelyként újra nyílt csütörtökön az egykori Kass-szálló, a régi Hungária, a szegedi belváros egyik meghatározó műemlékének földszintje – tájékoztatta Gálosi Gyula, az üzemeltető cég egyik tulajdonosa az MTI-t.

Csaknem négy évtizede, 1976 decemberében zárt be a szegedi Hungária szálloda, majd röviddel utána a bár is. Az elmúlt években több próbálkozás is volt a legendás hely felélesztésére, de a látogatók csupán néhány napra vagy hétre vehették birtokba az épületet – mondta a szakember, hozzátéve: a Quastor-csoport 1995-ben vásárolta meg az ingatlant, amelynek teljes körű felújításához befektetőtársakra vár.

Fiatal szegediek most azzal a céllal fogtak össze, hogy bérlőként hasznosítsák Szeged emblematikus építészeti remekét, lépésről lépésre megtöltsék az épületet annak egyik eredeti funkciójával, a vendéglátással.

Elsőként a földszinti nagyterem – egyelőre a jelenlegi "kopottas köntösben" – és az árnyas kerthelyiség várja a vendégeket, előbbiben a szurkolók mintegy húsz négyzetméteres kivetítőn követhetik a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit – közölte Gálosi Gyula.

A labdarúgó világbajnokság után – miközben a kerthelyiség tovább üzemel – elkezdődnek a felújítási munkálatok a nagyteremben, amely ezt követően nívós kulturális programoknak, koncerteknek, közösségi rendezvényeknek ad majd otthont. A harmadik ütemben pedig az éttermet is újranyitnák, így a szálló földszintje hosszú idő után ismét a szegedi bálok, társasági rendezvények helyszínéül szolgálhat – mondta a szakember.

Kass János szegedi vendéglős 1897-ben vásárolta meg az akkor még rendezetlen Tisza-parton található telket, ahol a következő évben megnyitotta kávéházát, többek között két hangversenyteremmel. 1914-ben Kass János a kor igényeinek maximálisan megfelelő, hatalmas szálloda kialakítását tervezte az akkor már a szegediek legkedveltebb szórakozóhelyének számító kávéházi rész fölött. A szálló 1916 őszén nyitott meg, a következő években az épület a város kulturális életének központja lett, olyan vendégek fordultak meg falai között rendszeresen, mint Ady Endre, Juhász Gyula, Bródy Sándor vagy Bartók Béla. Kass János 1928-as halála után fia vitte tovább a szállót, amely később új tulajdonoshoz került és 1934-ben kisebb felújítás után Hungáriaként nyitott újra.

A szállodát 1949-ben államosították, és bár a hatvanas évek elején még végeztek kisebb rekonstrukciós munkákat, 1965-ben statikai problémák jelentkeztek, az átfogó felújítás pedig nem történt meg. Az épület 1982-ben kapott műemléki védettséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Válaszolt a Klebelsberg Központ a siralmas állapotok miatt felmondó igazgatónak

Válaszolt a Klebelsberg Központ a siralmas állapotok miatt felmondó igazgatónak

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken