szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra eladják a pécsi szellemházat, így az önkormányzat ismét ringbe szállhat annak megszerzésért. Csak akkor vásárolható meg a torony, ha az új tulajdonos le is bontja azt – írja a PécsMa.hu.

A Győri Ítélőtábla februárban mondta ki, hogy nem volt jogszerű a ház értékesítése a La Torre 2008 Kft. felszámolásakor. A bíróság szerint a Nemzeti Reorganizációs NKft.-nek nem zárt eljárásban kellett volna eladnia a házat, valamint a folyamatba be kellett volna vonni a környezetvédelmi hatóságot is.

Most új értékesítési felhívást tesznek közzé, már az új feltételekkel – olvasható a hírportálon.

Nagy László felszámoló elmondta: a magasházat ezúttal nyílt eljárásban hirdetik meg, és azzal a kitétellel, hogy az új tulajdonosnak a jogerős bontási határozatnak megfelelően el kell tüntetnie az épületet.

A felszámolóbiztos szerint az új kiírásban igen komoly bankgaranciát kérnek, ami biztosítékot jelent arra, hogy valóban elvégezzék a munkát. Azt viszont nem tudta megmondani, mekkora összeget írtak elő. Korábbi nyilatkozatok szerint egymilliárd forintról is szó lehet, mivel ennyivel számoltak korábban a bontással kapcsolatban.

Az önkormányzat tehát újra megvásárolhatja a házat, és a korábban kiírt közbeszerzés alapján végre tényleg elindulhat a bontás.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, hogy megvan a pénz a bontásra. Amint jogerősen a városé lesz az épület, a közbeszerzési eljárást is véglegesen lezárhatják,és  eredményt hirdetnek. Új eljárás nem lesz – ígérte.

A házra egyébként a spanyol Share-Capital jegyzett be 2,26 milliárd forintos jelzálogot azért, mert meghitelezte a Grupo Miltonnak a vásárlást. A spanyolok ezért is fordultak még tavaly év végén a bírósághoz, hogy megtámadják a pécsi önkormányzat vagyonszerzését – írják a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!