szerző:
hvg.hu

Pár hete 7,2, most 3,1 milliárd forinttal hozott létre céget a jegybank alapítványa, a Vízház lehet a célpont.

Az után, hogy – amint azt kiderítettük – augusztus végén egy céget hozott létre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy alapítványa, hogy megvásárolja és üzemeltesse, hasznosítsa a budapesti Vörösmarty téren levő patinás ingatlant, a Kasselik-házat, most újabb, alighanem hasonló céllal létrejött céget alapított az egyik jegybanki alapítvány.

Az e heti HVG fedezte fel, hogy Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. néven, 3,1 milliárd forint alaptőkével egy hete, szeptember 18-án hozták létre a céget, a jegybank által alapított Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány a tulajdonos. A cég székhelye Budán, a Döbrentei utca 2. szám alatt van, főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele.

A cég vezérkarában ott van – ahogyan a nemrég alapított másik cégben, a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben is – Nagy Róza, az MNB főigazgatója. Rajta kívül még Lay Csaba neve lehet ismerős a Kasselik-Ház Zrt.-ből. Igazgatósági tagok ezen két személy mellett a Vízház Zrt.-ben Vajda Zita, Vörös József, Csuhaj-Varju Imre és Nagy Róbert.

De a járt úton maradnak másik tekintetben is: az új cég háromtagú felügyelőbizottságának (fb) összeállításánál az alapítványoknál már jól bevált receptet alkalmazták: Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója, Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató, valamint Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának első embere kapott helyet a testületben. Könyvvizsgálója pedig a Magyar Szakértői Holding Könyvvizsgáló, Pénzügyi és Vezetési Tanácsadó Kft. lett, melyet Kalina alapított Matukovics Gáborral 1997 januárjában, még K&M Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. A cég 2002-ben nevet váltott, s Kalina 2006. október végén kiszállt belőle. A kft. ma egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Matukovics felel majd személyesen a Vízház Zrt. könyvvizsgálatáért – ahogyan a Kasselik-Ház könyvvizsgálatáért is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba