szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár hete 7,2, most 3,1 milliárd forinttal hozott létre céget a jegybank alapítványa, a Vízház lehet a célpont.

Az után, hogy – amint azt kiderítettük – augusztus végén egy céget hozott létre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy alapítványa, hogy megvásárolja és üzemeltesse, hasznosítsa a budapesti Vörösmarty téren levő patinás ingatlant, a Kasselik-házat, most újabb, alighanem hasonló céllal létrejött céget alapított az egyik jegybanki alapítvány.

Az e heti HVG fedezte fel, hogy Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. néven, 3,1 milliárd forint alaptőkével egy hete, szeptember 18-án hozták létre a céget, a jegybank által alapított Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány a tulajdonos. A cég székhelye Budán, a Döbrentei utca 2. szám alatt van, főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele.

A cég vezérkarában ott van – ahogyan a nemrég alapított másik cégben, a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben is – Nagy Róza, az MNB főigazgatója. Rajta kívül még Lay Csaba neve lehet ismerős a Kasselik-Ház Zrt.-ből. Igazgatósági tagok ezen két személy mellett a Vízház Zrt.-ben Vajda Zita, Vörös József, Csuhaj-Varju Imre és Nagy Róbert.

De a járt úton maradnak másik tekintetben is: az új cég háromtagú felügyelőbizottságának (fb) összeállításánál az alapítványoknál már jól bevált receptet alkalmazták: Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója, Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató, valamint Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának első embere kapott helyet a testületben. Könyvvizsgálója pedig a Magyar Szakértői Holding Könyvvizsgáló, Pénzügyi és Vezetési Tanácsadó Kft. lett, melyet Kalina alapított Matukovics Gáborral 1997 januárjában, még K&M Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. A cég 2002-ben nevet váltott, s Kalina 2006. október végén kiszállt belőle. A kft. ma egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Matukovics felel majd személyesen a Vízház Zrt. könyvvizsgálatáért – ahogyan a Kasselik-Ház könyvvizsgálatáért is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!