szerző:
hvg.hu

A lelkesedés óriási volt, egyelőre mégsem tűnik igazi sikertörténetnek a csok. Az ingatlanközvetítő szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy a várakozásokhoz képest lassan zajlik a támogatás odaítélése és kifizetése, ami miatt viszont a kivitelezők kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe.

A használt lakások piacán alig érezni a hatását, de az újépítésű ingatlanoknál is elmaradt a roham – összegezte Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatban kialakult helyzetet. A lelkesedés hiányánál azonban vannak nagyobb gondok is.

A Balla Ingatlanirodák saját felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelüknek csak 16,6 százaléka veszi vagy venné igénybe a csokot új építésű ingatlan megvásárlása esetén. Aki igénybe veszi, azok közül a legtöbben (7 százalék) két gyerekre igényeltek vagy igényelnének támogatást, míg egy gyermekre 5,7 százalék. A legkisebb arányban azok élnek a csok lehetőségével, akiknek három gyermekük van, az ő arányuk 3,9 százalék. Ők azok, akik a 10+10 milliós támogatással élhetnek. Az ingatlanos szakemberek gyakorlati tapasztalatai is azt mutatják, hogy erre a 10+10-es megoldásra mérsékelt az igény. A vevők inkább a használt csok iránt érdeklődnek nagyobb számban.

A szeptemberi államtitkári tájékoztató szerint egyébként az év első hét hónapjában, azaz

augusztusig 14 240 igénylést nyújtottak be csokra, összesen 38,3 milliárd forint értékben.

Ez nem kicsi összeg, a várakozásoktól azonban, úgy tűnik, elmarad. Igaz a felfutást a kormány 2017-re prognosztizálja.

Elképzelhető, hogy a kissé visszafogott érdeklődéssel és persze az adódó problémák korrigálásának szándékával magyarázhatók azok a néhány hete bejelentett változtatások is, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a még nem elkészült társasházi lakásokra is igényelhető már a támogatás, azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék.

Ez eddig valóban problémát jelentett: a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek tájékoztatása szerint az ilyen új építésű társasházi projekteknél gyakorlatilag elestek a csokosok a lakásvásárlási lehetőségtől. Hiszen mire elkészül a társasház, azaz igényelhetnék a támogatást a csokosok, addigra minden lakás elkel. Utóbbi oka az, hogy mára rendkívül jelentőssé duzzadt az igény az új építésű lakásokra, és az árak is versenyképesek az újszerű lakóparki lakásokkal.

Nem úgy működik, mint a bankhitel

Arra is felhívta a figyelmet Balla Ákos, hogy a könnyítés révén csak a támogatás odaítélése történik meg hamarabb, a kifizetésekre továbbra is csak akkor kerül sor, ha elkészül a lakás. Tehát a csok nem úgy működik az új építésű ingatlanok vásárlásánál, mint egy bankhitel, amit igénybe lehet venni már az építés során. Valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Annyival gyorsult a folyamat a változtatás révén, hogy nem akkor indul az ügyintézés, amikor megvan a használatbavételi engedély, hanem még ezt megelőzően. Kitörési pontot itt az jelenthet, ha egyes pénzintézetek átmeneti finanszírozást biztosítanak az ügyfeleknek addig, amíg ki nem fizetik a csokot.

Balla Ákos szerint persze nem is állnak sorba az új építésű lakásoknál a csokosok. De a nagyobb, családok számára megfelelő méretű és szobaszámú új építésű lakásoknak nem is igazán a támogatásból vásárlók lennének a célpontjai azok árai miatt.

Egyelőre tehát csak mérsékelten érezni a csok jelenlétét az ingatlanpiacon.

A szakember véleménye szerint leginkább az agglomerációban, a családi házas építkezéseknél lehet majd találkozni a csok hatásával, hiszen itt a családi házak és ikerházak piacán rövidebb a kivitelezési periódus, mint a társasházaknál.

Most azonban még az a helyzet az új építésű családi házaknál, hogy a legtöbben csak várnak a csokra, holott a szerződéseket már hónapokkal ezelőtt aláírták – jelezték a Balla Ingatlanirodák közvetítői. Ők már többször is találkoztak azzal a helyzettel, hogy háromgyermekes családok igénybe veszik a 10+10 milliós csokot új építésű ingatlan vásárlásához, de annak ellenére nem jutnak hozzá a támogatáshoz, hogy áprilisban, májusban már aláírták a szerződést.

Hártó Regina, a Balla Ingatlanirodák érdi irodájának vezetője szerint emiatt egyelőre nem nagyon érezni hatást a csokkal kapcsolatban, nincsenek igazán tapasztalataik. Ő eddig mindössze egyetlen esetről tud, ahol az igénylő megkapta a támogatást. Mint mondta, az a legjellemzőbb, hogy hónapokon keresztül csak húzódik az ügy, az igénylők és a beruházók pedig csak várnak.

©

Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlanirodák XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának vezetője szerint a szerződéseket rendszeresen visszadobják a bankok különböző kifogásokkal, hiánypótlásra hivatkozva, módosításokat kérve. Az okok különfélék, nyilván minden helyzet más és más, adódnak problémák az ügyfelekkel, az ingatlanosok mégis különösnek tartják a folyamat akadozását. Kovács Péter, a Balla Ingatlanirodák dunakeszi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a kezdeti lelkesedés után a kifulladás jelei láthatók a csok körül. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy

a fejlesztők most már vonakodnak odaadni a nagy értékű, új építésű ingatlanokat csokos vásárlóknak, mert nem látják biztosítva azt, hogy belátható időn belül meg is kapják a vételárat.

Nem csak az a probléma, hogy hónapokra megakasztja az építkezést a késlekedő támogatás, hanem hogy ezáltal lehetetlen helyzetbe kerül a kivitelező. Akadnak már olyan fejlesztők, akiknek több projektjük is áll a csok miatt, mert odáig sem jutott el a bank az ügyfelekkel, hogy aláírják a hitelszerződést.

Egyelőre tehát azt sem tudják, hogy pontosan mennyit kell várni a támogatás odaítélésére, mi lenne a dolgok normális menete. Hártó Regina szerint az egyetlen általa ismert esetben, ahol már történt folyósítás, hosszú hónapokat kellett várni, melynek során több módosításra is sor került, rendszeresen merültek fel problémák, mert mindig közbejött valami változtatás. Ráadásul többször úgy tűnt a folyamat során, hogy meghiúsul az ügylet. Az ilyen helyzeteket látva pedig érthető a kivitelezők vonakodása a csokos vevőkkel szemben.

Nem indult be a csok. Talán majd jövőre

Amikor januárban megjelent az egykor szocpolnak nevezett állami támogatási rendszer utódja, a csok (családok otthonteremtési kedvezménye), óriási érdeklődés mutatkozott iránta. Az érintetteket leginkább az hozta lázba, hogy az új szocpolban a három gyermeket vállaló, vagy három gyermekkel már megáldott családok az új építésű otthonuk vásárlásához akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és hozzá még 10 millió forintos kedvezményes hitelt is kaphatnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Videón, ahogy egy londoni biciklis menet közben felrúg egy másikat

Videón, ahogy egy londoni biciklis menet közben felrúg egy másikat