szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első fokon tárgyaltatná újra a moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületének eladási ügyét a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – írja a Magyar Idők. Arra hivatkoznak, hogy a Budapest Környéki Törvényszék tavaly szerintük rosszul értékelte a bizonyítékokat, és nem is tárta fel teljesen az adásvétel körülményeit, amikor felmentette a hűtlen kezeléssel vádolt Székely Árpád nagykövetet és bűnpártolással vádolt társait.

Az ügyészség szerint Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet 2008-ban felettesei tudta nélkül írta alá a moszkvai ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott, köztük Tátrai Miklós volt MNV-vezérigazgató és Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkár bűnpártoló módon próbálta őt fedezni a vád szerint.

Az ingatlant a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, de a vevő nem sokkal később több mint 100 millió dollárért adta tovább. Az ügyészség szerint az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett.

A Budapest Környéki Törvényszék tavaly novemberben első fokon felmentette a volt moszkvai nagykövetet és hat társát a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatban hűtlen kezelés, bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt emelt vádak alól. Az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania, hogy a vádlottak összejátszva, tudatosan manipulálták az ingatlanértékesítést, mely pár évvel később majdnem négyszeres áron kelt el.

A szerdai Magyar Idők szerint a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség első fokon újra tárgyaltatná a moszkvai ingatlanügyet, arra hivatkozva, hogy a Budapest Környéki Törvényszék tavaly rosszul értékelte a bizonyítékokat, és nem is tárta fel teljesen az adásvétel körülményeit.

Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a társaság egykori értékesítési igazgatóját, továbbá két volt vezető munkatársát és egy beosztottjukat pedig – szintén az eredeti vádnak megfelelően – bűnpártolás és magánokirat-hamisítás miatt számoltatnák el.

A lap úgy tudja: a Fővárosi Ítélőtábla nyilvános ülésen foglalkozhat az ügyészség hatályon kívül helyezésre és új elsőfokú bírósági eljárás lefolytatásának elrendelésére tett indítványával, legkorábban 2017 januárjában. Néhány hét csúszást okozhat a menetrendben az, ha az ügy Budapest helyett Szegedre vagy Debrecenbe kerül.

Átlátszó: leigazolta Gyurcsányék egyik államtitkárát egy Portik-közeli cég

Vezető pozícióba került a Gyurcsány-kormány egyik külügyi államtitkára az Origo Film Groupban, amely Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne és családja érdekeltségébe tartozik - írja az Átlátszó. Horváthné Fekszi Márta neve a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése miatti büntetőperben lett igazán ismert. Tavaly novemberben első fokon felmentették a hűtlen kezelés vádja alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!