szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vezető pozícióba került a Gyurcsány-kormány egyik külügyi államtitkára az Origo Film Groupban, amely Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne és családja érdekeltségébe tartozik – írja az Átlátszó. Horváthné Fekszi Márta neve a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése miatti büntetőperben lett igazán ismert. Tavaly novemberben első fokon felmentették a hűtlen kezelés vádja alól.

Horváthné Fekszi Márta a hetvenes évektől dolgozott a Külügyminisztérium kötelékében, 2005-től államtitkárként. Másodrendű vádlottként áll bíróság előtt a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése miatti büntetőperben. A törvényszék tavaly első fokon felmentette őt és a többi vádlottat, köztük az akkori moszkvai magyar nagykövetet, illetve az állami vagyonkezelő vezetőit.

A per az ügyészség fellebbezése miatt a táblabíróságon folytatódik.

A filmstúdió-üzemeltetéssel, filmgyártással foglalkozó Origo Film Group Zrt. milliárd feletti árbevétel mellett is több százmilliós veszteséget termelt 2015-ben. A társaság többségi tulajdonosa a Komondor Holding Zrt., utóbbi érdekeltségébe tartozott az a kft. is, amely kedvezményezett volt a belvárosi ingatlanbizniszben.

A Komondort Pápa Marianne üzletasszony néhai férjétől, a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető Szetlik Ferenctől örökölte meg.

Utóbbi ügyben hallgatták meg a közelmúltban a bíróságon tanúként a más ügyek miatt szabadságvesztését töltő Portik Tamást, aki azt állította: tízmillió forint értékű kenőpénzt vitt euróban Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek, jelenlegi miniszterelnökségi kabinetminiszternek. Rogán ezt tagadta, és feljelentést tett Portik ellen hamis vád miatt, de ezt elutasították. Az elhangzott állítások miatt ugyanakkor több másik feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, köztük Tényi Istváné, de a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította ezeket.

Portik Tamás Pápa Marianne „bizalmas férfipartnere volt” egészen letartóztatásáig. Pápa másik kötődése sem érdektelen: néhai férje, Szetlik Habony Árpád jelenlegi miniszterelnökségi megmondóember nagybátyja volt – írja az Átlátszó.

Az Origo Film Group idén tavasszal igazolta az új cégvezetőt, Horváthné Fekszi Mártát. Kapcsolata azonban korábbi a cégcsoporttal, több leányvállalatnál volt már vezető pozícióba 2014-2015-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!