szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Uniós milliárdokkal stafírozták ki a zánkai és a fonyódligeti táborok gazdáját, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt: az eddigi, felújításra szánt 26 milliárd forint közpénz mellé most 13,5 milliárd forintot nyert „esélyteremtés” címszóval – olvasható a HVG friss számában.

Nem lepődtek meg a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásával foglalkozó szervezetek, amikor nyerteseket hirdettek az Esélyteremtő programok megvalósítása című uniós pályázaton: a 17,4 milliárd forintos keretösszeg döntő része a zánkai és a fonyódligeti gyerektáborok tulajdonosához jutott. Legfeljebb szépségtapaszként kerülhettek a támogatottak köré a fejenként 500-500 millió forintot elnyerő kisebb alapítványok és egyházak – utóbbiak közül éppen a kormánykedvencként aposztrofált Magyarországi Református Egyház.  A pénz jelentős részét digitális fejlesztésre költik a nyertesek, magyarul például laptopokat vásárolnak a gyerekeknek. A kisebb nyertesek szívfájdalma, hogy további szálláshelyek létrehozására nem fordíthatják a pénzt – a zánkaiaknak viszont erre ott van a 26 milliárd forintos keret.

Az egykori zánkai gyerekváros 17 milliárd forintra becsült értékű területét ajándékba kapta meg tavaly a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez tartozó alapítvány, amely a felújításra szánt 26 milliárd forint mellé évi 4-5 milliárd forint működési forrást is kap az államtól. Turisztikai körökben már kész tényként kezelik, hogy a felcsúti polgármester vetett szemet az ingatlanra, ám az alapítvány ezt a hírt vehemensen cáfolja. Mindeközben Mészáros Lőrinc már a tábor közelségében van: az egykor Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Canter Borház Kft. újdonsült gazdájaként bórkóstolós vendéglátóhelyet fejlesztene Zánkán – értesült a HVG. A helyi képviselőtestület máris a településrendezési terv módosításáról konzultál Mészárosékkal.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!