szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

16,6 millió forintnak megfelelő dollárért kelt el egy árverésen a Nixon bukását okozó feltört ajtózár.

Egy árverésen 62 ezer 500 dollárért (16,6 millió forintért) talált gazdára az az ajtózár, amelynek felfeszítésével 1972-ben kezdetét vette az Egyesült Államok történetének legnagyobb, Nixon elnök lemondásához vezető politikai botránya.

A kétkilós sárgaréz zárszerkezetet a benne lévő kulccsal együtt, egy vastag falemezbe applikálva, fa talapzaton kínálták megvételre, két közjegyző által hitelesített, az eredetiséget igazoló levéllel együtt.

Az iratokban James Rednowers lakatos és James Herrald gondnok tanúsítja, hogy ezt a zárat feszítették fel a Nixon emberei által felbérelt betörők, hogy bejussanak a Demokrata Pártnak a Watergate-épületkomplexumban, a Virginia sugárút 2600. szám alatt lévő irodájába.

Az öt behatoló a 2-es lépcsőházból a 600-as lakosztályba vezető ajtón át jutott be 1972. június 17-re virradó éjszaka az ellenzéki pártirodába, hogy ott lehallgató berendezéseket helyezzen el. Hajnalban egy biztonsági őr vette észre, hogy valaki szigetelőszalaggal leragasztotta a zárat. A szerkezetet még aznap kicseréltették, a rendőrség pedig nyomozást indított betörés gyanújával.

Bár akkor még nem lehetett tudni, milyen történelmi jelentőségű végkifejlete lesz a rejtélyes ajtófeltörésnek, a régi zárat a kihívott lakatos, James Rednowes megőrizte, és tőle kérte vissza évekkel később a Watergate-komplexum gondnoka, James Herrald.

"Az amerikaiak képzeletét öt évtizede ragadja meg a Watergate-ügy. A Nixon-kormányzat bukását szimbolizáló zár egyaránt számot tarthat történészek és gyűjtők érdeklődésére" – írta ajánlásában az árverést lebonyolító aukciósház tulajdonosa, Nate D. Sanders.

Mindmáig Richard Nixon az egyetlen amerikai elnök, aki lemondásra kényszerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Nizza a 2021-es karneválját is lemondta a koronavírus miatt

Nizza a 2021-es karneválját is lemondta a koronavírus miatt

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!