szerző:
hvg.hu

Baán László hosszú interjút adott a Klubrádiónak a Liget Projektről, a Ligetvédők szerint most sem sikerült megindokolni, miért kell és lehet intézményi sűrűségben beépíteni a világ első közparkját.

Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa tegnap reggel a Klubrádiónak adott interjút, melyben kijelentette, hogy az állításai most is, később is számonkérhetőek. Bardóczy Sándor tájépítész, a Ligetvédők csoport tagja tételesen cáfolja honlapjukon Baán kijelentéseit.

Baán például azt állította, hogy „épületek csak oda épülnek, ahol már korábban is voltak”, jóllehet a Néprajzi Múzeumot például olyan területre húzzák fel, ahol soha nem állt épület, így a Rondó, a park történeti bejárata – melyet a Rákosiék által lebetonozott Felvonulási tér szüntetett meg – már sosem nyerheti vissza eredeti állapotát.

A miniszteri biztos szerint a fejlesztések szükségességét az igazolja, hogy a látogatók többsége eddig is az intézmények miatt érkezett a Városligetbe, Bardóczi szerint azonban az épp Baán megbízásából készült kutatásban az áll, hogy a látogatók több mint 60 százaléka a zöldfelület miatt jön ki a ligetbe.

Baán állítja, hogy „itt nem arról van szó, hogy egy létező zöldfelületet elkezdünk szétszabdalni, hanem egy tradicionálisan intézményi beépítettségű közparkot megújítunk”, mégpedig a saját, 120 éves hagyományai szerint. A Ligetvédők szerint azonban pontosan erről van szó; a Városligeti törvénnyel kivonták a területet az építésügyi törvény és a budapesti építésszabályozás hatálya alól, azaz itt nem a közpark megújítása történik, hanem masszív beépítés, mely nem veszi figyelembe a Liget nem is 120, hanem 180 éves hagyományait.

A kormány a Millenniumi Kiállítástól indul ki, pedig az akkori építményeket ideiglenesnek szánták a világ első közparkjában, és Baán szavaival ellentétben a Néprajzi Múzeum anyaga sem a Ligetben került először bemutatásra, hanem a Nemzeti Múzeumban – a Ligetbe csak ideiglenesen, a Millennium miatt került.

„Mára odáig jutottunk, hogy egy 120 éves ideiglenes kiállítás a hivatkozási alap arra, hogy miért kell és lehet intézményi sűrűségben beépíteni a világ első közparkját” – írja Bardóczy, aki a faültetés kapcsán is cáfolta Baán szavait: nem volt eredményes az állatkerti átültetés, kb. a harmaduk már elszáradt vagy kidőlt.

Nincs egyetértés abban sem, mekkorák is lehetnének az új épületek. Baán szerint a párkánymagasságuk nem több a 25 méteres Dózsa György úti irodaházaknál, Bardóczy viszont a közparkokra érvényes építési törvényt említi fel, mely 7,5 méterben maximalizálja a magasságot. A Ligetvédők az elkészült projekt fenntartási költségeit a többek között egyre szaporodó tömegrendezvények miatt is keveslik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

Rossz Brexittel veszélybe kerül az európai autógyártás

"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

Török lap: Megkínozták és lefejezték a szaúdi újságírót

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal