szerző:
hvg.hu

Az emberek ötöde attól tart, ha egyszer elkezdi a felújítást, sosem fejezi be azt – derül ki az IKEA felméréséből.

Jóllehet a magyarok rekordmagas arányban tulajdonosai annak a lakásnak, amelyben élnek, mindössze 7 százalékuk gondolja úgy, hogy álmai otthonában él – derül ki az IKEA friss felméréséből. A bútoráruház reprezentatív kutatásában a válaszadók közel kétharmada (65 százalék) néhány dolgot változtatna, 23 százalék inkább elégedetlen, minden huszadik pedig úgy válaszolt: kifejezetten nem kedveli lakókörnyezetét.

Minden harmadik válaszadó a nappaliját és konyháját építené át. Ez magyarázható azzal, hogy napjaink nagy részét ezekben a helyiségekben töltjük, ám a felmérés másra is rávilágít: az egyre kisebb lakásokban a rendetlenség és zsúfoltság állandó probléma, ám a magyarországi lakásokban található bútorok jobbára ezt nem oldják meg. A nappalit még mindig a többszemélyes, sok helyet foglaló ülőgarnitúrák és a mai tárolási igényeknek már kevésbé megfelelő beépített szekrények uralják. A rendetlenség további problémákat szül: az embereknek csaknem a fele (49%) mondta, hogy otthoni viták tárgya többnyire a lakásban kialakuló káosz.

A magyarok jobbára akkor költenek lakberendezésre, ha új lakásba költöznek. Sokan tartanak attól, hogy nagy kiadást jelent. Ez egybevág az IKEA negyedik Élet otthon kutatásának tavalyi eredményeivel – jegyzi meg az áruház közleménye. Ebből azt derült ki, hogy az emberek 26%-a minden változtatást egyszerre szeretne megcsinálni otthonában, ennek ellenére sokszor csak kisebb alakításokat végeznek. Az emberek ötöde pedig attól tart, hogyha egyszer nekikezd lakása megújításának, akkor sosem fejezi be azt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!