szerző:
hvg.hu

Bár 2020-tól kivezetik a kedvezményes áfát, új lakásvásárlási kedvezménnyel és a kétgyerekesek csokos hitelfelvételével ösztönözné a kormány a lakásvásárlást – jelentette be az államtitkár.

Három éve, 2015 júliusában indult a csok, ezalatt 81 ezer család igényelte – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki – írta az MTI.

Az államtitkár kiemelte: az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik hozzá kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, 5 százalékos kedvezményes áfakulcs és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés is. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek.

Novák Katalin hangsúlyozta: folytatni fogják a programot, a 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg is van a kormány előtt egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget.

Megjegyezte: bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén. Jelenleg a kétgyerekesek új ingatlanok esetében 2,6, használt ingatlan vásárlásakor pedig 880 ezer és 1,43 millió forint közötti összeget igényelhetnek.

A kormány tervét, hogy az 5 ezer főnél kisebb tepelüéséeken emelt csokot vezessenek be, a vidék nem fogadta kitörő örömmel; ehhez a súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatoknak közművesíteni kellene, valamint bővíteni az óvodát, iskolát is. Ráaádsul becslések szerint országszerte 560 ezer ingatlan áll üresen, kihasználatlanul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

A Fendi ezerdolláros sálját nehéz nem egy vaginának látni

A Fendi ezerdolláros sálját nehéz nem egy vaginának látni

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak