szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Renzo Piano 43 napelemes lámpát tervezett a hídra a katasztrófa 43 áldozatának emléket állítva.

Hajóra emlékeztető hidat tervez az augusztusban leomlott genovai viadukt helyére Renzo Piano olasz sztárépítész, aki pénteken mutatta be elképzeléseit Liguria tartomány tisztségviselőinek jelenlétében.

A genovai születésű Piano ingyen készíti a terveket a tragikus körülmények között leomlott Morandi-viadukt helyére kerülő hídhoz. A híd alja egy hajó dongáját formázza majd, ezzel Piano a város tengeri múltja előtt akar tisztelegni. A tervek szerint a híd acélból épül, és napelemek segítségével fog éjszakánként világítani az a 43 lámpa, amely a Morandi-híd összeomlásakor meghalt 43 áldozatnak állít emléket. 

"A híd a fény helyszíne lesz, de különleges effektek nélkül. Az itt élőkkel összhangban mértéktartó lesz. Az új hídnak olyan szerkezet kell, amely könnyen karbantartható és amely 1000 évet is kibír" - fogalmazott az építész. Mint mondta, amióta augusztus 14-én összeomlott a viadukt és 43 ember halálát okozta, azóta csak a hídra gondol. Giovanni Toti, Liguria tartomány elnöke kérte fel az építészt a munkára. 

"Képtelen lettem volna nemet mondani. Három hete a legnagyobb intenzitással dolgozom a projekten. Más feladataim is vannak, de a gondolataim újra meg újra visszatérnek ehhez a hídhoz" - mondta Piano, akit olyan tisztelet övez Itáliában, hogy örökös szenátorrá is kinevezték.

Toti elmondta, reményeik szerint a hidat legkésőbb 2019 novemberében átadhatják. Kifejtette: Genovának olyan hídra van szüksége, amely emléket állít a katasztrófa okozta fájdalomnak, egyesíti a jelenleg kettészakított várost és "egy remek jövő felé tekint". 

Az építész világszerte gyűjtött tapasztalatokat a hídépítés területén. Munkái közé tartozik például a Japán déli részén három szigetet összekötő, 900 méteres Usibuka-híd. Renzo Piano tervei alapján alakították át az 1992-es expó alkalmából a genovai kikötőt is.

Piano felajánlotta, hogy ingyen készíti el az új híd terveit, egyes szakmai szövetségek szerint azonban ez a felajánlás azt jelenti, hogy "ellopja" más építészek elől a lehetőséget, hogy pályázzanak a projektre. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet nagyszerűnek nevezte Renzo Piano felajánlását, de felszólította a kormányt, hogy a szokásos módon hirdessen pályázatot az új híd megépítésére.

Jelenleg húsz személy és az üzemeltető Autostrade per l'Italia társaság ellen folyik vizsgálat a Morandi-híd összeomlásának ügyében. Többek között gondatlanságból elkövetett többszörös emberölés vádjával nyomoznak. Azt is vizsgálják, hogy figyelmen kívül hagytak-e a híd állapotára utaló jeleket.

Az Autostrade per I'Italia 500 millió eurós (162,7 milliárd forintos) alapot hozott létre az áldozatok megsegítésére és az új híd finanszírozására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!