szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közlekedési szakember szerint órákra bedugulna a város, ha mindenki autóval próbálna elindulni meccs után a stadiontól.

Vitézy Dávid, a VEKE alapítója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megbízott igazgatója a Facebookon reagált arra a hírre, hogy csak 500 parkolóhely épült a most elkészült Puskás Ferenc Stadionhoz. Azt írja, helyes és példaértékű, hogy ilyen kevés parkoló készült, mert így a szurkolók nem tudnak autóval menni a stadionba.

Vitézy szerint egy 68 ezer férőhelyes intézményt lehetetlen közúton kiszolgálni, egész Budapest bedugulna, ha tízezrek indulnának útnak autóval a Kerepesi és a Thököly úton egyszerre a stadionhoz. A BKK volt vezetője szerint a Puskás Ferenc Stadion mellett ott az M2-es metró, amit – ahogy a korábbi Népstadion nagy rendezvényei idején is csinálták – nyilván sűríteni kell több tízezres látogatószámú események idején.

Azt is hozzátette, még ha telt ház is van, az M2-es metró és az 1-es villamos, illetve a több kaputól gyalogtávon belül elérhető M4-es metró és a Thököly úti buszok legfeljebb háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert.

"Több ezer autónak kijutni egy parkolóból sokkal tovább tartana, és nem is lenne hol kijutniuk, hisz a stadion körüli utakat a tömegek mozgása miatt lezárják."

Szerinte a külföldi példa is abba az irányba mutat, hogy a tömegközlekedésre alapozzák a stadion megközelítését, és nem is próbálják azt a látszatot kelteni, hogy talál majd parkolót, aki autóval indul útnak.

Pénteken mindenesetre kiderül, hogy mennyire könnyű megközelítenie, majd elhagynia a stadiont 68 ezer embernek, mert a magyar válogatott telt ház előtt fogadja Uruguayt barátságos mérkőzésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!