szerző:
hvg.hu

Két napja söpört végig a neten egy titokzatos szibériai lyukról készült felvétel. Volt, akinek most volt mersze belenézni.

Harminc méter átmérőjű, ismeretlen eredetű lyukat filmeztek le Szibériában, a Jamal-félszigeten. A nyílás szélén látszólag egy robbanás nyomai is felfedezhetők, ezt a felhalmozódott földet is beleszámítva a kráter legalább hatvan méter átmérőjű. Egy orosz tudós szerint víz, só és gáz elegye robbanhatott be a föld alatt. Ezért szakemberek utaztak a helyszínre, hogy mintát vegyenek a talajból, a levegőből és a vízből. Egyikük, Andrej Plekanov azt mondta, hogy a lyuk még egészen friss, egy-két éves lehet.

Két napja a levegőből videózták le a különös lyukat, most pedig a Siberian Times bemutatott egy újabb filmet, amelyen szibériai kutatók kamerával belenéznek a becslések szerint 50-70 méter mély kráterbe. Aminek az alján víz látható.

A kutató azt mondta a lapnak, hogy semmi rejtélyes nincs ebben az egészben, egyszerűen a hőmérséklet változásra és a belső nyomásra érvényes természeti törvények működnek. A kráter falaiból folyamatosan csorog le az olvadó víz, ami aztán vélhetően megfagy majd az alján. Aztán elképzelhető, hogy ebből egyszer egy új tó keletkezik.