szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy német kutatás tovább bővítette a chipsekben, édességekben és egyéb készételekben található transzszírsavak "bűnlajstromát", ugyanis kiderült, hogy a memóriát is látványosan rontják.

A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának. Nem véletlen tehát, hogy pár hónapja már Magyarországon sem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A PLOS ONE tudományos oldalon publikáltak egy kutatást, amely a lépés jogosságát tovább erősíti. A német vizsgálat során 1108 embert vizsgáltak különböző korosztályokban. Kitöltöttek egy részletes kérdőívet étkezési szokásaikról, amelyből ki tudták számolni, hogy átlagosan mennyi transzzsírsav jut a résztvevők szervezetébe. Ezután teszteknek vetették alá őket, mert úgy sejtették, hogy a memóriát is rontják a többek között édességekben, chipsekben, pizzákban, készételekben található transzzsírsavak.

A memóriateszt során szavakat kellett felidézniük, ebből pedig kiderült, hogy a transzzsírsavak a 45 éves és annál fiatalabb férfiakra voltak a legrosszabb hatással. A legtöbb ilyen ételt fogyasztók átlagban 12 szóval tudtak kevesbbet felidézni, ami látványos memóriaromlás, hiszen az átlag teljesítmény 86 szó volt. Minden egyes gramm transzzsírsav 0,76 szóval rontotta a teljesítményt.

Férfiak és az aranyér: így sportoljon biztonságosan

Férfiak és az aranyér: így sportoljon biztonságosan

A Fradi nem, de a Győr bejutott a női kézilabda-BL budapesti négyes döntőjébe

A Fradi nem, de a Győr bejutott a női kézilabda-BL budapesti négyes döntőjébe

Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort, sokan megsérültek

Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort, sokan megsérültek

Sokkal hamarabb keletkezhetett víz az univerzumban, mint eddig hittük

Sokkal hamarabb keletkezhetett víz az univerzumban, mint eddig hittük