szerző:
MTI/hvg.hu

A Népszabadság szerdai számában azt írta, hogy az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként letartóztatott Portik Tamás vállalkozóról több egymástól független forrás is állította: kiváló rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezett.

A lapnak névtelenül nyilatkozó volt és jelenlegi rendőrségi tisztviselők arról számoltak be, hogy az olajügyekben nyomozó Nemzeti Nyomozóiroda 2004-ben nemcsak az Energol-ügyben ismert Radnai Lászlót és társait akarta rács mögé juttatni, de Portik Tamást és társait is, a nyomozást azonban ellenük valamiért "le kellett állítani".

A hvg.hu kedden számolt be arról, hogy kiengedték a börtönből Radnai Lászlót "egészségi állapotára való tekintettel", a hvg.hu által megkérdezett jogászok és volt rendőrök pedig ezt egyértelműen annak tulajdonítják, hogy Radnai vallott rá a július 14-én elfogott Portik Tamásra, aki korábban üzlettársa volt az olajszőkítéssel milliárdokat zsebre tevő Energol Rt.-ben. (Az olajos vállalkozó elfogásának hátterét boncolgató, A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra? című cikkünket itt olvashatja.)

Bár rendőrségi forrásaink valószínűbbnek tartják, hogy Radnai vallomása állhat Portik elfogása mögött, némelyikük a Fenyő-gyilkosság miatt előzetes letartóztatásban lévő Jozef Rohácot tartotta a háttérfigurának, ám egyúttal úgy vélték, hogy a férfinak valószínűleg nem tudnak a magyar hatóságok olyan alkut ajánlani, ami megoldaná a nyelvét.

Múlt heti lapinformációk szerint azonban fordulat történt az ügyben. Korábban ugyanis Rohác ügyvédje, Fülöp Tamás azt mondta, hogy ahhoz, hogy az Aranykéz utcával kapcsolatban meghallgassák védencét, a hivatalos eljárás szerint újra meg kell kérni a kiadatást Szlovákiától, mivel az jelenleg csak a Fenyő-ügyre vonatkozik. A Magyar Nemzet múlt keddi számában azonban már arról számolt be, hogy újabb elfogatóparancsot adtak ki nemrég a Fenyő-gyilkosság miatt jelenleg Magyarországon előzetes letartóztatásban levő Rohác ellen, így teljesülhet a feltétele annak, hogy a rendőrség meggyanúsíthassa az Aranykéz utcai robbantással is. A napilap szerint a vasárnap letartóztatott Portik Tamás és négy társa, valamint Jozsef Rohác ellen azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!