szerző:
Csikász Brigitta

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

Felbolygatta az alvilágot az éjszaka császáraként emlegetett V. László, majd Portik Tamás elfogása. Az éjszakai élet átrendeződéséről szóló híresztelések mellett a kilencvenes évek alvilági ügyeit jól ismerő nyomozók azt találgatják, kinek a vallomása miatt vették elő a rendőrök négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantás, valamint Prisztás József 1996-os kivégzésének ügyét, amelyekben már nem nagyon reméltek megoldást. Forrásaink szerint nem zárható ki, hogy Portik egykori üzlettársa, Radnai László szolgálhatott új információkkal, míg más forrásaink a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával vádolt Jozef Rohácra tippelnek.

Portikot és négy társát - köztük az ügyben infomációink szerint fontos szerepet játszó K. Tibort - szombaton fogta el a Terrorelhárítási Központ, majd vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket.

Presztízstől Prisztásig

Radnai László a kecskeméti maffiaperben rá kiszabott 12 éves fegyházbüntetését tölti. A bíróság szerint Radnaiék meg akarták öletni a Balaton északi partjának éjszakai életében meghatározó vállalkozót, Túri Tibort, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket. Ehhez Szerbiából hozatták be a fegyvereket. Az akció ezen a ponton bukott meg; a fegyverszállítókon 2004 augusztusában egy kecskeméti benzinkúton ütöttek rajta, majd a többieket is elfogták. Radnai László és társai csoportját nyilvánította először a bíróság Magyarországon bűnszervezetnek.

Portik Tamás rendőrkézen
©

A bűnszervezetet Radnai irányította; a legfontosabb döntéseket ő, valamint Mészáros Péter, Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila és Molnár Miklós Richárd hozták meg. A vádirat szerint legális és illegális tevékenységet folytattak, amibe beletartozott a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció ellenőrzése, védelmi pénzek szedése vendéglátósoktól, taxisoktól, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetőitől, mint a HVG akkor beszámolt róla, a többek között a Vertical-Invest Szövetkezetnél elkövetett csalással vádoltaktól.

Radnai László a rendszerváltás előtt, még a hetvenes években, ahhoz a betörésből élő körhöz tartozott, akiket a Presztízs-ügyként elhíresült nyomozás során buktattak meg. A magyar szervezett bűnözés kialakulásában kulcsszerepet játszó bűncselekmény-sorozat felderítésén Pintér Sándor belügyminiszter vizsgálóként dolgozott.

Az olajozás machinátorai

Radnai innen nőtte ki magát cégei, a luxusautókkal kereskedő Conti-car és az olajozással foglalkozó Energol Rt. révén - az utóbbinak Portik egyik vezetője volt. A két cég folyamatos üzleti kapcsolatban állt, ugyanahhoz az alvilági körhöz tartoztak, és az olajszőkítésből gyorsan milliárdokra tettek szert a kilencvenes évek elején. Ebből a pénzből karolták fel és segítették az éjszaka császáraként emlegetett, számos budapesti diszkót, bárt tulajdonló V. Lászlónak az indulását, akit június elején fogtak el és gyanúsítottak meg korrupciós ügyekkel - több rendőrségi vezetővel együtt. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a rendőrök biztosították azt, hogy a szórakozóhelyeken ne legyenek razziák, a konkurenseket viszont folyamatos ellenőrzésekkel lehetetlenítették el, illetve ők garantálták azt is, hogy V. Lászlóék az érdekeltségekhez kapcsolódó eljárásokról képben legyenek, információkkal rendelkezzenek.

A "Radnai-csapat" dolgai egy másik ügyben is napvilágra kerültek. A bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más, többek között zsarolás, csalás, lányok futtatása, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt elítélt „fekete sereg” vezetőjével, a ma is szökésben lévő Magyar Róberttel és társaival kapcsolatban az ügyészség a büntetőeljárás során külön kitért arra, hogy a csapat összeütközésbe került Radnai László alvezéreivel, amire a válasz Magyar Róberték központjának, a Colosseum diszkónak a megtámadása volt.

Az anyagiak miatt azonban a Radnai fémjelezte csoporton belül is kiéleződtek az ellentétek. A hvg.hu-nak a conti-caros, energolos csoport ügyeit közelről ismerő források a rossz viszony kialakulását a korábbi üzlettársak között annak tulajdonították, hogy a maffiaperben letartóztatottak pénzét Portik Tamás kezelte, s szerintük eközben a férfi lenyúlta a részüket. Ez vezetett odáig, hogy Drobilich Gábor és Portik Tamás 2007-ben a hatmilliárd forint forint értékű olajszőkítés (rossz minőségű termék forgalomba hozatala) miatt indult Energol-ügy tárgyalásán, a bírósági folyosón egymásnak esett. Az eset után az üzleti vita egy budapesti étterem szétverésével folytatódott, egy évvel később pedig megzsarolták az A1-es fitnesztermek volt tulajdonosát, mert nem kapták vissza befektetett pénzüket.

A szervezettel kapcsolatban felmerült a rendőrökkel való összefonódás gyanúja is, mégpedig részben amiatt, hogy a Conti-Car által a kilencvenes években felajánlott Ladákat a rendőrség elfogadta. 2006-ban pedig a HVG azt közölte, hogy az első Orbán-kormány idején a többek között Radnai László érdekeltségébe tartozó H-Build 2000 Rt. megnyert egy kilencvenmillió forintos állami támogatást. Miután kiderült, hogy az összeg törvénytelenül lett kifizetve, a gazdasági minisztérium felmondta a szerződést a részvénytársasággal, és megpróbálták a pénzt visszaszerezni, ám a céggel szemben időközben felszámolási eljárás indult.

A kecskeméti maffiaper egyik tárgyalása 2007-ben
©

A H-Build-nek egy időben kisebbségi tulajdonosa volt Kenedi Tibor, akit információink szerint, Portik Tamással együtt fogtak el július 14-én a gyaníthatóan a szlovákiai alvilág által elkövetett Aranykéz utcai robbantással, valamint Prisztás József meggyilkolásával összefüggésben. Kenedi egyébként Portik Tamás egyik érdekeltségét, a Művészinas Szolgáltató Kft-t vezette 2002-ig.

Hogyan kerülhetett újra képbe Radnai?

Portik Tamás feldobójának egyes rendőrségi forrásaink a Fenyő-gyilkosság miatt előzetes letartóztatásban lévő Jozef Rohácot tartják, ám a férfinak valószínűleg nem tudnak a magyar hatóságok olyan alkut ajánlani, ami megoldaná a nyelvét. Egyébként is, mint azt ügyvédje, Fülöp Tamás a Blikknek elmondta, ahhoz, hogy az Aranykéz utcával kapcsolatban meghallgassák védencét, a hivatalos eljárás szerint újra meg kell kérni a kiadatást Szlovákiától, mivel az jelenleg csak a Fenyő-ügyre vonatkozik.

A Magyar Nemzet keddi számában már arról számolt be, hogy újabb elfogatóparancsot adtak ki nemrég a Fenyő-gyilkosság miatt jelenleg Magyarországon előzetes letartóztatásban levő Rohác ellen, ami előfeltétele annak, hogy a rendőrség meggyanúsíthassa a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is. A napilap szerint a vasárnap letartóztatott Portik Tamás és négy társa, valamint Jozsef Rohác ellen azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok. Ügyvédje áprilisban még azt mondta a hvg.hu-nak, Rohác csupán egyetlenegy mondatot hajlandó mondani a nyomozóknak: semmi köze a Fenyő-gyilkossághoz, egyébként nem hajlandó együttműködni a nyomozókkal.

Jozef Rohác rendőrségi körözési fotói
©

Rendőrségi forrásaink szerint sokkal valószínűbb, hogy Radnai László beszélt az Aranykéz utcai merényletről és Prisztás József megöléséről a Nemzeti Nyomozó Irodának. Úgy tudjuk, a férfit két-három héttel ezelőtt a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből vitték át az NNI-be. Jogi képviselőjének, Jován Lászlónak ugyanakkor nincs tudomása arról, hogy ügyfelét, akinek egészségi állapota megromlott az utóbbi időben, az NNI-ben meghallgatták volna Portik Tamás ügyeivel kapcsolatban. Viszont, ha az ügyfél nem igényli, akkor az ügyvédnek nem kell feltétlenül jelen lennie egy ilyen meghallgatáson. 

Kérdésünkre, hogy ez az eset fennáll-e, Jován a hvg.hu-nak ismételten csak annyit mondott, nem tud arról, hogy az NNI-sek kikérdezték volna Radnai Lászlót. Az ügyvéd ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „vádalkut az ügyészség jogerős ítélettel lezárt ügyre nem köthet”. Ha a két fél között mégis létrejött valamilyen hivatalos alku és az nem a kecskeméti maffiaperben Radnai ellen felhozott, és jogerősen bizonyítottnak tekinthető vádakra, hanem egy esetleges új eljárás során előbukkanó gyanúsításra vonatkozik, azt a nyilvánosság nem ismerheti meg, mert a jelenlegi törvényi szabályozás szerint államtitoknak minősül.

Ugyanakkor a hvg.hu-nak Radnai László jogi képviselője megerősítette, hogy újra kérték a per-újrafelvételt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészségen. A beadványt arra alapozzák, hogy a „fekete sereg” ügyében olyan, Radnait is érintő tényállási elemek vannak, amelyek ellentétesek a maffiaper ítéletében szereplő állításokkal. Nem tudni, hogy milyen reményeket fűz Radnai László a perújítási kérelem sikeréhez, de korábbi hasonló beadványát egyszer már elutasították.

Információink szerint Radnai akkor, amikor későbbi kecskeméti maffiaper nyomozati szakaszában fegyverkereskedelemmel és emberölés előkészületével meggyanúsították, megpróbált vádalkut kötni. Ekkor a már említett Colosseum diszkónál történt lövöldözéssel kapcsolatos információkat ajánlott fel a hatóságoknak. Ebben az ügyben több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt folyt eljárás. Radnai László azonban akkor - úgy tudjuk - nem jutott egyezségre a hatóságokkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán