szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint bár volt és van értelme annak, hogy polgármesterek parlamenti képviselők legyenek, mégis az összeférhetetlenség mellett érvel, ugyanis a 2014-től létrejövő 200 fős parlament esetében "nem ülhet bent 50-100 polgármester, mert akkor beszűkülne a politikai osztály, ami egészségtelen lenne".

A miniszterelnök erről az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának szerdai adásában beszélt. Leszögezte: a polgármestereket az emberek választották meg, ezért "azzal vádolni őket, hogy két helyről is fizetést kapnak, szerintem egy oktondi álláspont". Hozzátette: mivel a polgármestereknek el kell járniuk településeik ügyeiben és erre a leghatékonyabb helyszín a parlament, ezért "egyik munkájukból következik a másik".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: keresik annak a megoldását, hogyan lehetne a polgármestereket másképp bevonni a döntéshozatalba, és ki is fogják választani "a magyarok alkatához leginkább illő méretű, számozású megoldást".

A miniszterelnök "szégyenlős alkotmánynak" nevezte a jelenleg hatályos alaptörvényt, mert az rögzítette, hogy csak ideiglenes és csak addig lesz érvényben, amíg a végleges el nem készül. Orbán Viktor szerint az elmúlt 20 évben kiderült, hogy az 1989-es "munka tökéletlen volt, bár előrébb vitte az országot", azóta pedig "nem volt olyan kétharmad, amely képes lett volna alkotmányozni. Mert amikor az MSZP és az SZDSZ kormányon volt, olyan volt közöttük a bizalmi viszony, amely nem tette lehetővé, hogy megalkossák az új alkotmányt."

A kormányfő hozzátette: az elmúlt évtizedekben az Alkotmánybíróság ítéleteivel orvosolta az alaptörvény "tökéletlenségeit" és ebből létrejött egy "láthatatlan alkotmány, ami azonban nem egészséges, ezért is kell most elkészíteni az új alkotmányt".

Orbán Viktor leszögezte: az alkotmány tervezetéhez benyújtott kormánypárti módosító indítványok közé befogadtak javaslatokat az Alkotmánybíróság elnökétől, a Magyar Tudományos Akadémiától, valamint zöld szervezetektől és civilek részéről is. "Ahhoz ugyanis, hogy ez mindenki alkotmánya legyen, nyitottnak kell lenni és az utolsó pillanatig nyitva kell hagyni a lehetőséget a beleszólásba" - fogalmazott a miniszterelnök. Megerősítette: "nem baj", ha a gyermekek után járó extra szavazat kérdése napirenden marad, és "majd meglátjuk," hogy néhány év múlva másképp gondolkodnak-e az emberek erről.

A miniszterelnök hozzátette: minden kérdésben - a határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban, az életfogytig tartó börtönbüntetés visszaállításával kapcsolatban, vagy a családok adókedvezményeivel kapcsolatban - az érintettek megpróbálják a lehető legtöbb részletszabályozást az alkotmány szintjére emelni, de "ez lehetetlen, mert ez tönkretenné az alaptörvényt."

Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: "azt, hogy az ország kifelé kapaszkodik a gödörből, azt józan ésszel aligha lehet vitatni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez