Az apját megölő, két év két hónapos szabadságvesztésre ítélt tótújfalui kislány ügyvédje nem nyilatkozott arról, milyen indokkal kérne kegyelmet; az édesanya szerint jelenleg terhes lánya nem szeretné, ha a gyermekét börtönben szülné meg.

Kegyelmi kérvényt nyújt be az államfőhöz a nevelőapja megöléséért jogerősen elítélt tótújfalui, öthónapos terhes Simek Kitti ügyvédje. Noha élhetnének felülvizsgálati kérelemmel is a Legfelsőbb Bíróságnál, Néder Zoltán szerint ez valószínűleg nem vezetne eredményre. Néder ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy milyen indokkal kérnének kegyelmet védence számára. Simek Kitti anyja, Simek Zoltánné elmondta: öthónapos terhes lánya szeretné, ha lányát nem a börtönben, hanem szabadlábon hozhatná világra.Az elmúlt tíz esztendőben 453 kegyelmi kérvényt fogadtak el, a büntetés elengedésének legfőbb oka egészségi probléma volt. A kegyelmi eljárás rendszerint három hónapot vesz igénybe.Yazbekné Szabó Katalin, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: gyermeket váró elítélt esetén az anya és csecsemője közös elhelyezésére az anya kérelmére kerülhet sor, amennyiben a gyermek gondozására alkalmasnak bizonyul. A csecsemő hathónapos koráig, vagy indokolt esetben egyéves koráig maradhat anyjával, ezt követően családjához vagy gyermekotthonba kerül.A 15 éves tótújfalui lányt nevelőapja megöléséért a Pécsi Ítélőtábla kedden bűnösnek mondta ki, és jogerősen két év két hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A táblabíróság ezzel súlyosbította a Somogy Megyei Bíróságnak a tótújfalui lányra korábban kirótt egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetését. Az ítélőtábla helybenhagyva az elsőfokú ítéletet, édesanyját hét hónap, két évre felfüggesztett börtönnel sújtotta.Simek Kitti 2002. augusztus 30-án éjjel - az őt és édesanyját ért sorozatos bántalmazások miatt - megölte nevelőapját. A másodfokon eljáró bíróság indoklásában rámutatott: egyetlen embernek sem vele született joga, hogy más ember életét elvegye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly