szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nem voltam ügynök, nem köteleztem el magam senkinek, mindig a lelkészi esküm szerint végeztem a munkámat" – jelentette be Kocsis Elemér nyugalmazott református püspök, akinek neve szerepel a vasárnap közzétett legújabb ügynöklistán.

"Szellemtelen a lista, amely egyszerűen lemásolja a korábbi püspökök névsorát" – tette hozzá a Magyarországi Református Egyház zsinatának egykori lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke.

Az egyház elleni támadásra és az egyházi személyek lejáratására szolgál az ügynöktörvény tervezete körül keltett hangulat - hangsúlyozta kedden kibocsátott nyilatkozatában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Az MSZP-frakció arra kérte a püspöki kart, hogy az ügynökmúlttal kapcsolatban teljes tekintélyével álljon a nyilvánosság pártjára.

Az MKPK kérte a sértettek és Isten bocsánatát a beszervezettek között bizonyára létező olyan papok, szerzetesek és világiak tetteiért, akik ártó szándékkal, súlyosan vétettek embertársaik ellen.

"A törvénytervezet körül keltett hangulat politikai indíttatású, nem szolgál másra, mint az egyház elleni támadásra és az egyházi személyek lejáratására. A bizonytalan eredetű és hamis listák kampányszerű közlése is része az egyház elleni támadásnak"- olvasható a dokumentumban.

A püspöki konferencia megítélése szerint az ügynökkérdés a politikai rendszerváltás után 15 évvel már nem tisztázható, az "ügynökmúlt ma már nem ismerhető meg a maga teljes valóságában", a közlemény szerint ezt jól példázza a múlt hét végén névtelenül közzétett lista is.

Közismert tényként utal arra, hogy 1989-ben nagy mennyiségben semmisítettek meg olyan iratokat, amelyek a politikai rendőrség tevékenységével és vezetőivel voltak kapcsolatban.

A szocializmus évtizedeiben a társadalom minden területén végeztek megfigyeléseket. Még az alacsonyabb szinten vezető beosztású embereknek is kötelességük volt hangulatjelentést készíteni "a népköztársaság biztonságának megőrzése érdekében" mutat rá a katolikus püspöki konferencia, hozzátéve: ezt a megfigyelő rendszert hozta létre a kommunista párt a papok és szerzetesek körében is, mivel bennük a legnagyobb ideológiai ellenfelet látta.

A testület kiemelte, hogy ennek felállításához a lelki és a fizikai terror minden eszközét bevetették. "Voltak sokan, akik rendkívül hősiesen viselték a próbatételeket, néha életük feláldozása árán is ellenálltak; az egyház nagy tisztelettel adózik nekik helytállásukért" - áll a nyilatkozatban.

Mások vagy elhagyták az országot, vagy vidéki plébánián meghúzódva végezték tovább lelkipásztori munkájukat. Ismét mások összeroppantak a zaklatások súlya alatt, vagy éppen valamilyen emberi gyengeségük folytán zsarolhatóvá váltak, ezért vállalkoztak az együttműködésre - közölték a püspökök, rámutatva arra: ők tehát mindenképpen áldozatai lettek egy olyan embertelen rendszernek, amelynek létrehozói és fenntartói lehet, hogy ma is politikai közhatalmat gyakorolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Közeledtek az álláspontok az "ügynöktörvény" ügyében

A szocialista Burány Sándor kártékonynak, a fideszes Demeter Ervin figyelemelterelő célzatúnak tartja a hét végén nyilvánosságra hozott "ügynöklistát". Közben közeledett a kormánypártok álláspontja a titkosszolgálati tevékenységek feltárásáról szóló törvény módosítása kapcsán.

hvg.hu Itthon

Ezer nevet tartalmazó ügynöklistát adnak át Péterfalvinak

A Political Capital szerdán 11 órakor több, mint ezer nevet tartalmazó listával és egy beadvánnyal fordul dr. Péterfalvi Attilához annak érdekében, hogy az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kérje az adatok nyilvánossá tételének lehetőségéről – közölte a hvg.hu-val a Political Capital.

MTI Itthon

Cserhalmi ügynök nem az a Cserhalmi

Cserhalmi György színművész nem azonos a hét végén napvilágot látott "ügynöklistán"szereplő azonos nevű személlyel - ezt a színművész hétfőn közleményben tudatta.

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására