szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem jött létre a megállapodás a demonstráló gazdák és az agrárkormányzat képviselői között csütörtökön estig, annak ellenére, hogy mind két fél az utolsó pillanatokig bízott abban. A felek nyilatkozatai szerint pénteken még lehet esély a megállapodásra.

Jakab István a Magosz elnöke a tárgyalásokat követően kijelentette: "Pénteken tíz óráig még meggondolhatja magát a kormány delegációja és új javaslatot tehet a megállapodás érdekében". 

Németh Imre földművelésügyi miniszter pedig úgy fogalmazott: "Sajnálom és értetlenül állok az előtt, hogy az egyezség nem jött létre. Pénteken 10 óráig kölcsönösen választ adnak a felek egymásnak arra, hogy meggondolták-e magukat. A tárgyalásokat lezártnak tekintem."

Csütörtökön délutánra a legvitatottabb három kérdéskör közül egyet sikerült rendezni. Ez a gabonaintervencióra vonatkozik, a minisztérium vállalta, hogy június végéig valamennyi május végéig intervencióra felajánlott gabonát átvesznek - közölte a tárgyalás szünetében Magosz főtitkára. Tovább keresik viszont a kölcsönösen elfogadható formát az adósságkonszolidációra, illetve a költségvetésre vonatkozó tételekre. A költségvetési tételeknél a 328 milliárd forintos agrárforrás elosztásának módosítása jelenthetne megoldást.

Közben az országszerte az utak mentén tartott demonstrációkon túl, több megyéből Budapestre indultak traktorokkal a gazdák.

Így például a Heves megyeiek valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Tolna megyéből néhányan a déli órákban a Somogy megyeiekhez csatlakozva 25-ös konvojban Budapestre indultak. Nyolc traktor indult el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A nyírségi gazdálkodók nem tartják elégségesnek a budapesti tiltakozást, hatékonyabb fellépést sürgetnek. A fővárosban demonstráló traktoroknak szerintük ki kellene jönni a Felvonulás téri karanténból, s a városba vezető utakon, illetve a belvárosban lassítani a forgalmat.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége vezetője bejelentette: ha nem lesz megállapodás akkor két másik egyesülettel közösen, mintegy 600 traktorral tartanak demonstrációt péntektől jövő hét szerdáig, négy fővárosi bekötő útnál.

A Magosz tiltakozik a rendőrség határozata ellen (Oldaltörés)

A Magosz tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség elutasította területfoglalási engedély kérelmüket, amelyet a Kossuth tér központi parkolójába kértek csütörtök estétől március 20-ig - mondta Bagi Béla, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke, a demonstrációs bizottság vezetője csütörtökön.

Hozzátette: a rendőrség azzal indokolta döntését, hogy vasárnap óta, amikor még ott lehettek az erőgépek, megváltozott a közterület jellege.

Szerinte a terület átsorolására csak a fővárosi önkormányzatnak lenne joga, amit a földhivatalnál is át kell vezetni a terület tulajdoni lapjára. Utalt arra, hogy rendelkeznek egy olyan tulajdoni lappal, amin a Kossuth tér említett része közterületként van bejegyezve.

Bagi Béla felháborítónak tartja, hogy szerinte "a kormány nyomást gyakorolt a rendőrségre", és azt a szervezetet használja fel szerinte nyilvánvaló törvénysértésre, amelyiknek pedig éppen a törvényes rend felett kellene őrködnie.

A Magosz alelnöke szerint, a rendőrség a gazdákat ezzel megakadályozta alkotmányos jogaik gyakorlásában. "Sántít az a kifogás is, hogy a március 15-i nemzeti ünnepre való hivatkozással tiltották meg a traktorok Kossuth térre vonulását, mivel március 16-tól 20-ig sem adtak arra engedélyt" - hangsúlyozta az alelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

A nyírségi gazdák is Budapestre indulnak

Hét helyszínen hatszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval demonstráltak hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei agrártermelők, akik járműveikkel szerdán indulnak Budapestre és csütörtöktől a fővárosban tartják tiltakozó akciójukat.

MTI Itthon

A hét közepére születhet megállapodás a gazdákkal

Szakértői szinten hétfőn is tárgyaltak a gazdák és a szakminisztérium képviselői, miközben országosan 65 helyszínen, 5600 gazda, 3600 munkagéppel továbbra is demonstrált az utakon. A tervek szerint kedden ismét plenáris egyeztetés lesz a tárcánál. Hétfőn többek között a gabonaintervenció témakörét vitatták meg.

MTI Itthon

Lendvai Ildikó hazaküldetné a Fidesszel a gazdákat

Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökét, hogy szólítsa fel a tüntető gazdák közötti híveit a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletben tartására, hogy a traktorok otthon ünnepeljenek - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Turi-Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elutasította azt, hogy a gazdáknak a nemzeti ünnepre való hivatkozás miatt kellene hazamenniük.

MTI Itthon

A gazdák még ma meg akarnak egyezni

Jakab István, Magosz-elnök szerint a legkritikusabb pontokon - ezek a gabonaintervenció és a költségvetést érintő kérdéskörök - megmerevedtek az álláspontok, ám csütörtök 13 óráig a gazdák megegyezést szeretnének. Németh Imre agrárminiszter szerint a tárgyalások befejezése nem az agrártárcán múlik.

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Íme a republikánusok, akik Trump bukásáért és Biden győzelméért kampányolnak

Íme a republikánusok, akik Trump bukásáért és Biden győzelméért kampányolnak

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht