szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kerületi önkormányzat visszavonta az építési engedélyt, így elképzelhető, hogy nem a korábban tervezett óbudai helyszínen épül fel a Magyar Televízió (MTV) új székháza - közölte Czeglédi László, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Mivel a III. kerületi önkormányzat nem jogerősen visszavonta az építési engedélyt, "megvizsgáljuk, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak" - mondta Czeglédi László, megjegyezve, ismereteik alapján "nem valós" a döntés indoklása, a projektet bonyolító társaság pedig még tavaly, határidőig megkérte az építési engedély meghosszabbítását. Czeglédi a történtek után azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a főváros egy másik kerületében kezdjék meg az új tévészékház felépítését, miután más kerületek vezetése már jelezte, szívesen adna otthont a városrész az új tévészékháznak.

Tarlós István, a III. kerület polgármestere csütörtöki közleményében leszögezte: "Óbuda önkormányzatának (...) egyáltalán nincs ellenére, hogy az MTV székháza ebbe a városrészbe kerüljön". A polgármester felidézte, hogy a TV-székház építési engedélyét az óbudai hatóság kétszer is meghosszabbította. "Nyilván nem tette volna, ha rosszindulatú lett volna a TV építkezésével szemben" - jegyezte meg Tarlós István. "Már az egyébként elég szokatlan második hosszabbítás is lejárt volna 2004. november 30-án (vagyis négy évvel az eredeti engedély kiadása után), amikor november 17-én bejelentették a munka megkezdését" - írta a polgármester. Erről a bejelentésről azonban a Közigazgatási Hivatal még 2005. február 21-én is azt állapította meg, hogy nem fedi a valóságot, mivel az ott tapasztalt előkészületek még abban az időpontban sem voltak az építési tevékenység részének tekinthetők - olvasható a közleményben.

Tarlós István szerint Óbuda önkormányzata méltatlanul került támadások kereszttüzébe. "Továbbra sem tudunk mit kezdeni a TV kuratóriumi elnökének
fenyegetőzésével, még akkor sem, ha közben a Közigazgatási Hivatal megváltoztatná álláspontját, amire az óbudai határozat épült" - írta a polgármester. 

A kormány tavaly június 30-án döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, az építkezés és a technológiai fejlesztés költsége pedig mintegy húszmilliárd forint lesz; Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő azt valószínűsítette a hír bejelentésekor, hogy szeptemberben
közzétehetik a pályázatot. (Ez mindmáig nem történt meg.) Czeglédi László akkor azt mondta, "az új székház megépítése az egyetlen járható út a modern magyar köztelevíziózás megteremtéséhez"; arról, hogy mikor lehet "kulcsrakész" az MTV új gyártóbázisa, úgy nyilatkozott, "mi úgy gondoljuk, a jövő év végére meg lehet csinálni".
 
Másfél hónappal később Kavas István, a projekt kormánybiztosa még arról beszélt: egy-két héten belül elkészül a Magyar Televízió új székháza építési és üzemeltetési pályázatának kiírása; a dokumentum az MTI mostani értesülései szerint "tárcaközi körözésen" van. Néhány héttel ezelőtt már úgy nyilatkoztak névtelenséget kérő kuratóriumi elnökségi tagok: teljesen biztosan nem adható át a tervezett időpontra a létesítmény, a céldátum 2006-ra csúszott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Luxusáruház nyílik az MTV székházában?

Két komoly érdeklődővel tárgyal az ÁPV Rt. az MTV Rt. Szabadság téri épületének eladásáról - értesült a Magyar Hírlap. Az újság úgy tudja az egykori Tőzsdepalotáért egy kanadai ingatlan-befektetési vállalkozás és egy Várszegi Gáborhoz köthető konzorcium versenyez.

MTI Itthon

MTV: nyolcmilliárdos hiány

Noha év közben milliárdokat sikerült megtakarítania a Magyar Televíziónak, 2004-et mintegy nyolcmilliárdos hiánnyal zárja a társaság – közölte az MTI-vel a közszolgálati médium menedzsmentjének egyik, neve elhallgatását kérő tagja.

Nagy Iván Zsolt: Egyéves a hvg360. Köszönjük!

Nagy Iván Zsolt: Egyéves a hvg360. Köszönjük!

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!