szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szóvivője azt mondta: a miniszterelnöki intézmény hitele múlik azon, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök tisztázza magát a Tokaj Kereskedőház Rt.-vel kapcsolatos ügyben.

"Ez, hangsúlyozom, nem Fidesz-ügy, hanem Orbán-ügy. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem ez a mindenkori miniszterelnöki intézmény hitelének kérdése, ami úgy látszik, hogy ha igazak a lap információi, beszennyeződött az Orbán család által" - jelentette ki Nyakó István.

Mint mondta, a volt miniszterelnököt a Polgári törvénykönyv is védhetné, amely helyreigazítási kérelemre ad lehetőséget. A szóvivő szerint Orbán Viktor érezhetné, hogy a közvélemény zavarodott, és válaszokat vár.

Hozzátette: az MSZP továbbra is kiáll a vizsgálóbizottság mielőbbi felállítása mellett, és ebben számít a Fidesz támogatására. Arra várnak választ, hogy Orbán Viktor segített-e a felesége által is tulajdonolt cégnek állami támogatáshoz jutni? Latba vetette-e Orbán Viktor politikai hatalmát annak érdekében, hogy a családi vállalkozás gazdagodjon? Tervezte-e a közös cég, hogy a választások után a Tokaj Kereskedőház egy részét privatizálják? - sorolta kérdéseit a szocialista országgyűlési képviselő.

Azt is tudni szeretnék - folytatta -, hogy szándékában állt-e a volt miniszterelnöknek egy 2002-es választási győzelem után a Tokaj Kereskedőház Rt.-t szétdarabolva, abból privatizálni a borkutatót. Nyakó István feltette a kérdést, mondta-e mindazt Orbán Viktor, amit tőle idéztek az Élet és Irodalomban.

"Sajnos ezekre a kérdésekre mind a mai napig válasz nem érkezett. Orbán úr lapít, mint nyuszi a fűben, és folytatja inkább azt a politikai vesszőfutást, azt a politikai szőlővesszőfutást, amit elkezdett" - jelentette ki az MSZP szóvivője.

Szerinte összegyűlt a szükséges számú aláírás a vizsgálóbizottság felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslat benyújtásához, amit kedden vagy szerdán be is nyújtanak, és sürgősséggel szeretnék tárgyalni.


Fidesz: politikai boszorkányüldözés folyik (Oldaltörés)

"Politikai boszorkányüldözés zajlik Orbán Viktor ellen, és mára már egyértelműen látszik, hogy ez egy provokáció Gyurcsány Ferenc és az MSZP részéről" - mondta Révész Máriusz, reagálva a Nyakó István által elmondottakra.

Álláspontja szerint a szocialista politikusok nem mernek kiállni és bátran állításokat megfogalmazni, hanem "gyáván, sunyi módon kérdeznek", mert pontosan tudják, hogy a Fidesz jogi elégtételt fog venni azokon, akik hamis állításokat fogalmaznak meg. A Nyakó István által feltett kérdések sem állják meg a helyüket állítások formájában - tette hozzá a Fidesz szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor már több mint egy hete tételes cáfolta az ellene felhozott vádakat, amikor kijelentette, hogy sem miniszterelnökként, sem azután nem vett részt semmilyen taggyűlésen, így az Élet és Irodalomban (ÉS) közölt jegyzőkönyvek sem készülhettek el.

A pártelnök elmondta azt is, hogy a Tokaj Kereskedőházat kormánya állami tulajdonban tartotta, és a cég a tartós állami tulajdonú vállalatok listáján szerepelt, ahonnan a Medgyessy-Gyurcsány-kormány vette le - hangsúlyozta a szóvivő.

Kiemelte: a kormány már négyszer vizsgálta a Tokaj Kereskedőház Rt-t, és ennek során semmi kivetnivalót nem talált a Szárhegydűlő Kft.-vel kapcsolatosan, valamint az ÉS cikkéből az is kiderül, hogy amikor a kereskedőház szőlővásárlásra állami támogatást kapott, akkor ettől a kft.-től nem vásárolt földterületet.

Révész szerint hamarosan mindenkivel szemben, aki hamis, félrevezető állításokat fogalmaz meg, jogi lépéseket kezdeményeznek. Lesz, aki ellen büntetőjogit, lesz, aki ellen polgárjogit, de lesz olyan is, aki ellen mindkettőt. Elmondta: az ÉS-t bocsánatkérésre szólították fel, a lap azonban további cikkeket jelentetett meg, így nem elégednek meg a sajtóhelyreigazítással.


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Itthon

Lobbigyanú Orbánnal szemben

Hamisítványnak mondja az okiratokat állítólagosan ellenjegyző ügyvéd azon jegyzőkönyveket, amelyek szerint Orbán Viktor exminiszterelnök még hivatali idejében gazdálkodási tanácsokkal látta el felesége és barátai szőlészetét. A Fidesz-MPSZ és az MSZP is parlamenti vizsgálóbizottságot állíttatna fel az ügyben.

Itthon

Orbán privatizált volna Tokajban

A Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját Orbán Viktor – bízva a Fidesz győzelmében – a 2002-es választások utánra tervezte – állítja az Élet és Irodalom riportja.

MTI Itthon

Tokaj: egymásnak üzenget a Fidesz és az MSZP

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Tokaj Kereskedőház Rt. ügyében; szerintük az Orbán Viktor pártelnök ellen indított szocialista támadás hátterében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az MSZP népszerűségvesztése, illetve az kereskedőház bújtatott privatizációjának leplezése húzódik meg, a szocialisták szerint a Fidesz "kármentő akciója" átlátszó.

MTI/hvg.hu Itthon

Perelhet a Fidesz a Tokaj-ügy miatt

"Az elmúlt napok rágalmai után a Fidesz jogászai vizsgálják a jogi elégtétel lehetőségét" - mondta Révész Máriusz szóvivő, aki megerősítette, mindenképpen jogi elégtételt vesznek, de az még nem dőlt el, hogy milyen formában.

MTI Itthon

Orbán-hasonlata miatt menesztenék Székhelyit

A Fidesz szegedi szervezete azt követeli, hogy Székhelyi József mondjon le a Szegedi Nemzeti Színház élén betöltött főigazgatói posztjáról az SZDSZ szombati küldöttgyűlésén elhangzott beszéde miatt.

Itthon

Új házat épít Orbán Felcsúton

Orbán Viktor és felesége újabb házat épít, ezúttal Felcsúton, azok után, hogy 2002-ben átépítették a Svábhegyen a választások után vásárolt villát.

MTI Itthon

Fidesz: Székhelyi kijelentése az SZDSZ szégyene

Székhelyi József kijelentése az egész SZDSZ szégyene, hiszen a párt küldöttei között egyetlen egy nem akadt, aki tiltakozott volna emiatt, és felemelte volna a szavát legalább a Himnusz meggyalázása ellen - mondta Révész Máriusz.

Az ítélkezés még független, de a bíróságokon már a "fortélyos félelem" igazgat az Amnesty szerint

Az ítélkezés még független, de a bíróságokon már a "fortélyos félelem" igazgat az Amnesty szerint

Harry hercegék médiacéget alapítottak

Harry hercegék médiacéget alapítottak

Nem jut el külföldre, sőt a lakáson kívülre se nagyon? Most jönnek jól az élő webkamerák

Nem jut el külföldre, sőt a lakáson kívülre se nagyon? Most jönnek jól az élő webkamerák