Tetszett a cikk?

Az államfőállítás kudarcát a maga javára fordító miniszterelnök személye mára egyet jelent a szocialista párttal. Ennek persze korántsem örül mindenki, a csöndben hazavonuló vidéki bázis egyelőre lenyelte a keserű pirulát, de a hétvégén tanácskozni fog a párt másként gondolkodóinak egy része.

A pártszerű sajtótudósításokkal ellentétben igenis mozgott Hiller István pártelnök széke; a kongresszust megelőző belső fórumokon többször követelték a fejét, mert benne kívántak megtalálni a bűnbakot. Péntek este még a parlamenti frakcióból is többen úgy vélték: másnap minden előfordulhat.

Úgy tetszik viszont, hogy a vereség miatt vért látni akaró párttagok nem számoltak Gyurcsány Ferenc kvalitásaival, kiderült ugyanis, hogy gyerekjáték számára rendet tennie a megbolydult méhkashoz hasonlító szocik közt. Biztosan működő politikai érzékre vall, hogy még a Szili-bukta estéjén összehívatta a rendkívüli kongresszust Hillerrel (csak az első számú pártvezető tehette meg, ő nem), s a talán még azon melegében össze is ütötte hatalmi alkuját az indiszponált elnökkel, és gyakorlatilag politikai gyámság alá vonta őt: a kevés rutinnal rendelkező történész-politikus így elkerülte leváltását.

Gyurcsány formálisan is átvehette volna az MSZP vezetését, ezzel azonban időt veszíthetett volna, s nem is illett bele a számításaiba. A mostani felállás nyilvánvalóan inkább a kormányfő ínyére való, ő viszi a stratégiai ügyeket és a párttal való kapcsolattartás nyűge Hillerre marad. Gyurcsánnyak egyelőre elég volt megszereznie az országos választási előkészítő bizottság vezetését, hogy minden politikai adu a kezében legyen az elkövetkező egy esztendőben. Mindenesetre mindenkit marginalizált a fölső körökben, aki keresztezhetné útját, így egy időre biztosan zárójelbe tette az alkalmatlan pártelnökséget, a frakcióvezetést. Szilit kiszorította a párt döntéshozói közül, s Hiller meggyengülésével bátrabban támaszkodhat Szekeres Imrére, míg Lendvai Ildikó súlytalanná válásával Katona Bélára. Ők nem jelentenek számára kockázatot, ahogy momentán Kiss Péter sem.

Más olvasatok szerint Gyurcsány a kelleténél több ellenséget szerzett magának a pártban, és csak akkor maradhat a felszínen 2006 után, ha nem követ el szarvashibát a közeljövőben. Mert azért, érzékeltetik a pártban, észben tartják, hogy az ő keze is benne volt a szocialisták eddigi leglátványosabb politikai kudarcában: a balhét most nem ő vitte el, de a vidéki bázis nem felejt, s ha alkalma lesz rá – márpedig egy választási vereség magától értetődően megtermi a hangulatot hozzá –, még fejére olvassa ezt a fiaskót.

A politikusi karrierjének legrosszabb hetét produkáló Szili támogatói azt mondják: az államfő-állítás kudarca megmutatta, hogy megkettőződött a párt, van a szocialista és van a szociálliberális irányzat, ez utóbbiak pedig a szabaddemokraták föltétel nélküli csatlósai (az utóbbiak közé sorolják a kormányfőt is). Pedig – így Szili vereséget szenvedő hívei – a liberálisok még vékony jégre vihetik az MSZP-t.

Ismerve a szocialistákat a hétvégi kongresszust még sokáig fogják emészteni, és még az sem biztos, hogy a most lenyelteket sikerül nekik megemészteni. Tanácskozást tanácskozás fog követni a pártplatform-szabadság jegyében, s ha visszahúzódnak is saját berkeikbe az eddigi szoci éceszgéberek, intrikákban ezután sem lesz hiány.

Most azonban egy biztos: a párt vert helyzetéből – ezt tudják maguk a háborgó szocik is – lélektanilag csak Gyurcsány hiperaktívitásával látszik kiút. S bármit is jósolnak majd annakidején a közvélemény-kutatók, Gyurcsány tudja, hogy a következő parlamenti választás eredménye a miniszterelnök-jelöltek szereplésén, leginkább a már hagyományosnak mondható, első fordulót megelőző televíziós vitán dőlhet el. Az győz jövőre, akinek inkább elhiszik a választók azt, amit mond. Mert nem a pártprogramok fognak egymással viaskodni (azokat már senki sem veszi készpénznek), hanem a politikai táborok vezetői, Orbán és Gyurcsány. Ebből a szempontból az, hogy a kormányfőnek ennyire sikerült úrrá lenni az államfő-választási krízisen, akár még jól is jöhet a választási győzelmet dédelgető MSZP-nek.

Mohai V. Lajos

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Média

A diplomásokat érdekelte leginkább Gyurcsány

Az RTL Klub megbízásából telefonos közvélemény-kutatást végzett múlt hét szerdán este közvetített „Szóváltás a Miniszterelnökkel” című műsor nézői körében a TÁRKI. A kutatás célja a műsor fogadtatásának feltérképezése volt. Íme a kutatás főbb eredményei.

MTI Itthon

Gyurcsány: fiaskó az államfőválasztás eredménye

A miniszterelnök fiaskónak nevezte a keddi államfőválasztás eredményét a közszolgálati rádióban a csütörtökön reggel sugárzott interjúban. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy most már a jövő évi választásokra kell megtenni az előkészületeket.

hvg.hu Itthon

Szombat: Gyurcsány- Toller erőpróba?

Az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán összemérheti erejét a Szili Katalin körül tömörült bázis és a Gyurcsány kormányfő köré csoportosult baloldali „értelmiségi elit”.

MTI Itthon

Gyurcsány szerint a szocialisták önmagukat verték meg

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati rendkívüli kongresszusán, elismerve, hogy a párt vereséget szenvedett az államfőválasztáskor, arra kérte a zárt ülés résztvevőit, hogy tegyék félre a párton belüli ellentéteket a 2006-os választási siker érdekében.

MTI Itthon

Áder szerint Gyurcsány lelépésére van szükség

Magyarországon egyre többen gondolják úgy, hogy nem száz kis lépésre, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lelépésére van szükség - jelentette ki Áder János frakcióvezető szombaton a Fidesz kongresszusán.