szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magánkönyvtárában fogadta pénteken Mádl Ferenc köztársasági elnököt XVI. Benedek katolikus egyházfő.

A magyar államfő csütörtök este érkezett Rómába hivatalos vatikáni látogatásra - utazására elkísérte felesége, Mádl Dalma is - s még pénteken este visszautazik Budapestre.

A köztársasági elnök és kísérete röviddel délelőtt 11 óra előtt érkezett az apostoli palota San Damaso udvarára, ahol a vatikáni svájci gárda díszőrsége és tisztelgése fogadta.

A magánkihallgatást a pápai könyvtárban tartották, s Mádl Ferenc ajándékként egy XVII. századi ősnyomtatványt - német nyelvű bibliát - és tokaji eszenciát hozott a római katolikus egyház fejének.

Mádl Ferenc a pápai magánkihallgatás után a korábbi tervek szerint Angelo Sodano bíborossal találkozott volna, de a vatikáni államtitkár (kormányfő) sürgős pápai megbízatások miatt lemondani kényszerült a megbeszélést.

A pápai audiencia után Mádl Ferenc a Szent Péter-bazilikát keresi fel, ahol megtekinti a magyar kápolnát is, illetve tiszteleg az április elején elhunyt előző pápa, II. János Pál sírjánál a vatikáni grottákban, az altemplomban. A hivatalából augusztus elején távozó Mádl Ferenc az utóbbi időszakban több búcsújellegű látogatást tett külföldön, s a vatikáni vizit egy fajta lezárása ezeknek az utazásoknak.

A köztársasági elnök a magyar-vatikáni kétoldalú kapcsolatok fejlesztése keretében többször is látogatást tett a mostani pápa elődjénél, II. János Pálnál, de most először találkozott magánkihallgatáson a Vatikán állam új, áprilisban trónra lépett uralkodójával.

A magyar államfő áprilisban már kétszer is járt a Vatikánban, amikor más magyar közjogi méltóságokkal és politikusokkal részt vett II. János Pál pápa temetési szertartásán, illetve Joseph Ratzinger pápai beiktatási miséjén, amelyet követően az új katolikus egyházfő fogadta a külföldi államfőket és kormányfőket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Mádl megerősítette tisztségében az MTA elnökét

Mádl Ferenc köztársasági elnök megerősítette tisztségében Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia újólag megválasztott elnökét; a budavári Sándor-palotában rendezett csütörtöki ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is köszöntötte az akadémikust.

hvg.hu Itthon

Mádl kifogásolja az ügynöktörvényt

Mádl Ferenc köztársasági elnök a mai napon megküldte véleményezésre az ügynöktörvény módosításáról szóló törvényt az Alkotmánybíróságnak, mivel szerinte a törvény több szabálya ellentétes az alkotmánnyal.

Hét nap

SZIGORÚ MÁDL

Egy héten belül másodszor fordult az Alkotmánybírósághoz (AB) Mádl Ferenc köztársasági elnök egy új törvény miatt.

Hét nap

MÁDL ÉS AZ ŐRZŐ-VÉDŐK

Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írta alá a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló...

MTI Itthon

Mádl szerint alkotmányellenes az új felsőoktatási törvény

Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden véleményezésre az Alkotmánybírósághoz küldte az új felsőoktatási törvényt, mivel szerinte a törvény több pontja is ellentétes az alkotmánnyal - közölte Schillinger Erzsébet, az elnöki hivatal sajtófőnöke.

MTI Itthon

Mádl az osztrák munkaerőpiac megnyitását sürgeti

"Mi ma úgy látjuk, hogy megalapozatlannak bizonyultak a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos osztrák félelmek. Magyarország ezért üdvözölné, ha Ausztria - amilyen gyorsan csak lehet - megvizsgálná a magyar munkavállalókra vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások feloldásának a lehetőségét" - idézi a Die Presse című osztrák napilap Mádl Ferencet.

MTI Itthon

Mádl: alkotmány nélkül is működik az EU

Mádl Ferenc szerint az alkotmányos szerződés ratifikációs folyamatának a lezárása nélkül is működik az Európai Unió, ráadásul 10 új taggal, ami azt mutatja, hogy vannak még tartalékai.

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

Rekordmeleg volt az Antarktiszon, már látszik is az eredménye

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

5 éven belül a feje tetejére állhat az egészségügy

5 éven belül a feje tetejére állhat az egészségügy