szerző:
MTI

Családja 122 millió forintos vagyonnal rendelkezik, ebből 25 millió forint hitelfelvételből származik - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A Fidesz elnöke a sajtó előtt számolt be vagyoni helyzetéről, illetve arról, hogy a történeti levéltárból kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat, amelyek az interneten is elérhetőek lesznek. Orbán szerint azért tartott sajtótájékoztatót a szerdai vizsgálóbizottsági meghallgatás előtt, hogy világossá tegye, mi a valóság, "mindenfajta sárdobálástól, politikai befolyásolástól" függetlenül.

Mint mondta, meghallgatása már az előrehozott kampány része, és mint kampányesemény nem a valósággal foglalkozik, így nem biztos, hogy segíteni fog az ügyek tisztázásában. A pártelnök közölte: a személye elleni támadások várhatóan vagyoni helyzetét, politikai múltját és családját érintik majd.

Orbán a családja birtokában található ingatlanokról is beszámolt a sajtónak, fotók bemutatásával. Mint mondta, XII. kerületi, Cinege utcai lakása mintegy 91 millió forintot ér, és Felcsúton épít egy parasztházat, amelynek bekerülési költsége 17 és 20 millió forint között lesz.

Hozzátette: rendelkeznek mintegy 52 hektárnyi területtel Felcsút határában, amelyet mintegy 10 millió forintért vett, Sárazsadányban felesége nevén mintegy nyolc hektárnyi terület van, amelyet mintegy kétmillió forintért vettek, és rendelkeznek egy gépkocsival, amelyet használtan vásároltak kétmillió forintért.

Orbán megjegyezte, hogy a felesége nevén lévő terület az 5400 hektáros tokajhegyaljai szőlőterületek 0,148 ezreléke. Elmondta, hogy 20 millió forint hitelt vettek fel a Cinege utcai ingatlan megvásárlására, és ötmilliót a felcsúti parasztház építésére.

Mennyit takarítottak meg Orbánék 19 év alatt? (Oldaltörés)

Vagyonukból 63 millió forint egy Haris közi lakás eladásából származik, tehát összesen 36 millió forintot takarítottak meg házasságuk 19 éve alatt, évente átlagosan 1,9 millió forintot, amelyből vagyontárgyaikat vásárolták. Orbán hangsúlyozta: mind ő, mind felesége munkából és fizetésből élnek, vagyonukat ebből szerezték.

A pártelnök szólt arról is, hogy katonai szolgálatának ideje alatt a III/III-as ügyosztály megpróbálta beszervezni, a felkérést azonban visszautasította. Ettől kezdve, 1982-1983-tól a rendszerváltásig megfigyelték, lakását lehallgatták.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a rá vonatkozó adatok a www.orbanviktor.hu/valosag honlapon lesznek olvashatóak. Újságírói kérdésre leszögezte: nem mond igazat, aki azt állítja, hogy saját anyagi előnyszerzés érdekében bármikor fölhasználta volna miniszterelnöki vagy egyéb megbízatását.

"S ha valaki ezt mondja - alig várom, hogy ezt valaki így meg merje fogalmazni - akkor be is perelem. De ez idáig ezt a mondatot, hogy én visszaéltem volna a hatalmammal és előnyszerzés érdekében befolyásoltam volna a döntéseket, ezt még soha senki nem merte mondani" - mondta Orbán.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Orbán-bizottság kontra Gyurcsány-bizottság

Az Orbán illetve a Gyurcsány család vagyongyarapodását vizsgálni hivatott parlamenti bizottságok megalakulásának körülményei, a meghallgatások várható kimenetele nagyszabású politikai színjátékra, mondhatnánk cirkuszi előadásra utalnak. Híven tükrözik a magyar pártpolitika jelenlegi színvonalát.

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek