szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy éven belül nem várható, hogy a pénteken hivatalába lépő államfő, Sólyom László beköltözhet abba az épületbe, amely a számára megmutatott házak közül megfelelne a köztársasági elnöki rezidencia alapvető funkciójának - áll az elnöki hivatal közleményében.

Az államfői rezidencia kérdése a Magyar Köztársaság méltó képviseletét érintő közügy - olvasható a megválasztott köztársasági elnök sajtófőnökének, Wéber Ferencnek a közleményében.
   
A Béla király úti ingatlanegyüttes pótolhatatlan biztonsági és természeti értéket képvisel, ennek ellenére eladták, és lakópark céljára való kiárusítását tervezik. A vevő azért fizetett több mint kétmilliárd forint előleget, hogy a kieső rezidenciákat abból megépíthessék. Ez nem történt meg - szögezi le a sajtófőnök.
   
A közlemény szerint a megválasztott köztársasági elnöknek csupán négy ingatlant mutattak meg, s ezek közül egyetlen felelt meg a rezidencia alapvető funkciójának: annak, hogy a privát lakórész el legyen választva a vendégek fogadására szolgáló tértől.
   
Ennek a háznak a minősége meg sem közelíti az eladott rezidenciák színvonalát - állapította meg a továbbiakban Sólyom László sajtófőnöke. Az épületnek olyan bérlője van - tette hozzá -, akinek a bérlet felmondása esetén a magyar állam hasonló minőségű rezidenciát köteles biztosítani. Ilyet pedig eddig az államfőnek sem tudtak mutatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Zöldül még ligetünk?

Sólyom László hivatalba lépésével a környezetvédő eszmék a legmagasabb szinten reprezentálva lesznek Magyarországon. Az 56-os Göncz Árpádot és a szaktudós Mádl Ferencet követő 89-es alkotmányozó atya elnöki működése bizonyos mértékig arra is választ adhat, kifulladt-e a rendszerváltó elit, miként azt a kormányfő állítja.