szerző:
MTI

A magyarországi csemegeboltokban, szupermarketekben kezdenek feltűnni a szürkemarha-, bivaly- és mangalica-szalámik, a mangalicazsír és gyengébb gyomrúaknak a pulykakolbász, ám a jelenleginél sokkal nagyobb lenne az igény eme egészségesebbnek mondott húsfélékre.

A hipermarketek óriási tömegű árutengerében elvész az efféle termék. Újabban a hipermarketek húspultjai este felé egyébként sem túl bizalomgerjesztők, ráadásul kevés a pult mögött az információkkal szolgálni tudó, szakképzett hentes. Az is gond, hogy a magyar kistermelők gyakran képtelenek "bejutni" a hipermarketek választékába, mert ez sincs bizony ingyen.

A piaci eladók viszont főleg a friss húsra koncentrálnak. Ezért marad lelőhelynek néhány kulturált húsáru-szaküzlet vagy a reform, bio és hasonló elnevezésű boltok. Itt azonban lassú az árukészlet forgása, kicsi a forgalom, így eme egészségesnek ítélt áruk egyrészt nagyon drágák, és a tetejében bizony nem árt figyelni a lejárati időre.

Az egyik bio-szárazárut készítő cég, amely több éve foglalkozik szürkemarha-, bivaly- és mangalica-szalámik, kolbászok gyártásával, a hagyományos ízvilág felelevenítése mellett nagy hangsúlyt fektet a mai egészséges táplálkozás alapvető normáira.

A fajtánként kiválasztott fűszerezést, amely lehet csípős és csemege paprikás, fokhagymás, borsos, úgy határozzák meg, hogy a hús jellegzetes íze, aromája megmaradjon. A szürkemarha húsa sötét színű, nagy vastartalmú, telítetlen zsírsavakban gazdag, ami a ridegtartási körülményeknek is köszönhető. A bivaly húsának íze a vadhúséra hasonlít. A bivalyt ma leginkább a szürkemarhával együtt, egy gulyában legeltetik, azonos tartási körülmények között.

A mangalicahús bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet. Ritkaság mégis az ebből a húsból készített kolbász. Ennek ellenére mangalicazsír - amely semmivel sem számít a szakemberek szerint egészségtelenebbnek, mint mondjuk a növényi olajok - kevés helyen ugyan, de kapható.

Bár nem tartozik ebbe a kategóriába, mégis sokkal többen vennének pulykakolbászt a jelenleginél, hiszen sokan gyenge gyomrúak, vagy éppen nem akarnak disznóhúst enni. Ugyanakkor a pulyka húsa olcsó, alacsony zsírtartalmú, jól fűszerezhető, kedvelik is az emberek, ám nem nagyon használják ki e húsfajtát szárazáruként, pedig nagy sikere lenne. Különösen akkor, ha nem nyomnák tele a pulykakolbászokat fölös hozzáadott zsírral és más adalékanyagokkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

Boris Johnson: Október 31-ig összejöhet a Brexit

Boris Johnson: Október 31-ig összejöhet a Brexit

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Kerpel-Fronius Gábor: Nem hagyhatjuk azokra a politikát, akik eddig csinálták

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Lasszóval sem lehet óvó nénit fogni

Lasszóval sem lehet óvó nénit fogni

Képek jöttek a tatai özönvízről

Képek jöttek a tatai özönvízről