szerző:
MTI

A madárinfluenza állatbetegség, az állategészségügyi szolgálat feladata, hogy megküzdjön vele, s a lakosságnak nem kell nyugtalankodnia - hangsúlyozta pénteken Süth Miklós országos főállatorvos, miután részt vett az Európai Unió állategészségügyi vezetőinek tanácskozásán Brüsszelben.

A szakember közölte: Magyarországon eddig több mint 900 vizsgálatot végeztek baromfikon, illetve vonuló madarakon, az összes vizsgálat negatív eredményt hozott, a madárinfluenza vírusát egyetlen szárnyason sem mutatták ki. A vizsgálatokat folytatni fogják (az év végéig 11 ezret terveznek), s a következő hetekben két nagyobb gyakorlaton, Hajdú-Bihar, illetve Baranya megyében is tesztelni fogják az állategészségügyi szolgálat reagáló képességét.

Mindenesetre - mint elmondta - ő most Brüsszelben biztosította a többi ország főállatorvosait, hogy Magyarország felkészülten várja a madárinfluenza esetleges megjelenését, s ha ez bekövetkezne, hatékonyan tud majd beavatkozni.

Süth Miklós több érvvel indokolta, miért nem kell az embereknek pánikba esniük a madárinfluenza miatt. Ez már korábban is pusztított Európában anélkül, hogy emberi járvánnyá fejlődött volna. (Igaz, most egy másik vírus, a H5N1 okozza a járványt a szárnyasok között, nem az, amely legutóbb, 2003-ban Hollandiában pusztított - de a hollandiai is nagyon fertőzőképes volt.) Ráadásul a H5N1 miatt Ázsiában 140 millió madár pusztult el, s eközben a vírus mindössze hatvan ember halálát okozta - azaz a madárról való megfertőződés esélye még most is nagyon csekély.

A baromfihús feldolgozott állapotban nem terjeszti a vírust, s például sütve, főzve nyugodtan fogyasztható, ezért alaptalan az a félelem, amely miatt Magyarországon az elmúlt hetekben 20-30 százalékkal csökkent a baromfifogyasztás. Még ha megjelenne is a magyarországi szárnyasok között a madárinfluenza (ennek esélyét nem lehet kizárni, hiszen a vírust a vonuló madarak terjesztik), azt a magyar szervek szinte kizártnak tartják, hogy éppen Magyarországon jönne létre olyan mutációja a vírusnak, amely már a lakosságra is jelentős veszélyt jelentene, azaz emberről emberre terjedne. "Így hát Magyarországon ma nincs mitől félni" - szögezte le a főállatorvos.

Ami az állategészségügyi rendszabályokat illeti, a sajtóértekezleten elhangzott, hogy az EU rendelkezése értelmében minden tagországnak kockázatelemzést kell készítenie, meg kell vizsgálnia, melyek azok a földrajzi régiók, ahol a legnagyobb a veszélye a vonuló madarak és a házi szárnyasok keveredésének, s így a betegség átadásának. A "legkockázatosabb területeken" az EU szerint meg kell tiltani a háziszárnyasok szabadban való tartását, de legalábbis szabadban történő etetését és itatását. Magyarországon az állategészségügyi szervek ez utóbbit tartják bevezethetőnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

MTI Világ

EU-asztalon a madárinfluenza elleni védekezés

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.

MTI Gazdaság

Svájci licenccel gyártana madárinfluenza-vakcinát a Richter

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.

eurohirek.hu Világ

Madárinfluenza: Románia EU-segítséget kér

Románia biztosította az Európai Uniót arról, hogy ellenőrzése alatt tartja a madárinfluenzát, ám segítséget kért a válság gazdasági és egészségügyi hatásainak kezeléséhez. A madárinfluenza okozta eddigi költségeket több mint 20 millió euróra becsülik.

73 jogvédő szervezet küldött nyílt levelet Zuckerbergnek, hogy ne cenzúrázzanak annyit a Facebookon

73 jogvédő szervezet küldött nyílt levelet Zuckerbergnek, hogy ne cenzúrázzanak annyit a Facebookon

Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

Sok egyéni vállalkozót érhet kínos meglepetés az év végén, ha nem figyelmes

A L'Oréal újdonsága nagyon kicsi, de nagyon jó, hogy szól, mielőtt baj lenne

A L'Oréal újdonsága nagyon kicsi, de nagyon jó, hogy szól, mielőtt baj lenne

Mit válthat ki egy újabb gazdasági krízis? Kövesse élőben a HVG Szalon vitaestjét

Mit válthat ki egy újabb gazdasági krízis? Kövesse élőben a HVG Szalon vitaestjét

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Még hárman kidőltek a fociválogatottból