Budapesttől alig egyórányira található Csemő, Magyarország egyik legvirágosabb települése. A Lajosmizse és Cegléd között félúton meghúzódó község az utóbbi években valóságos mintafaluvá nőtte ki magát: virágos utcák, terek, rendezett kertek mindenfelé. Egyre többen költöznek ide a környező városokból, sőt messzebbről is - már több mint 300 holland betelepülő választotta Csemőt végleges lakóhelyéül, gyermekeik már ide járnak iskolába. A falu története a vidékfejlesztés egyik sikersztorija.

Csemő
A község 1952-ben Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult. Ekkor dőlt el az úgynevezett csemői per, melyben a két szomszédos város e terület birtoklásáért folytatott harca zárult le. A fővárostól, Budapesttől 70 km-re, az ország közepén terül el, mintegy 8 ezer hektár területen.
Csemő ma mintegy 4300 lelket számlál és – szemben más, egyre inkább elnéptelenedő településekkel – lakossága folyamatosan növekszik. Felkapottsága ellenére még mindig emberi áron lehet telket vásárolni és házat építeni. Csemő polgármestere, Barta Alajosné nem akarja "agglomerációs településsé" fejleszteni a falut – jóllehet ő is tudja, hogy ezt hosszú távon nem kerülhetik el. Arra viszont ügyelnek, hogy se lakóparkok, se a városiasodás felé vezető más "civilizációs vívmányok" ne jöjjenek Csemő közelébe. Szerinte a jövő az olyan településeké, ahol a béke, a nyugalom, a kényelem és a tiszta levegő együtt van.

Barta Alajosnét 1994 óta háromszor választották meg a falu polgármesterének. Szerinte főként azért kapott ennyiszer bizalmat, mert már a rendszerváltás előtt is a polgármesteri hivatal elődjénél dolgozott, ahol végigjárta a ranglétrát, így ismeri az önkormányzati munka csínját-bínját. A számtalan tanfolyam, amelyeket közben elvégzett, majd végül az Államigazgatási Főiskola – már csak elméleti rendszerezettséget adott a negyven éven át összegyűjtött önkormányzati tapasztalatoknak.

Szirmokból épített népszerűség

© csemo.hu
A ma virágzó település a kilencvenes évek elején még a környék híres szülöttének, Ladányi Mihály költőnek a házát is hagyta romokban heverni. A helybelieket leginkább a nincstelenség, az elkeseredés, a kilátástalanság jellemezte. És akkor jött a polgármester asszony a szokatlan ötleteivel: a községháza ablakait és környékét teleültette virággal! Csak úgy, mert szépek voltak és jó volt rájuk nézni.

„Természetesen azzal, ami a többségnek tetszett, ellenségeket is gyűjtöttem magamnak. Volt idő, amikor az utcára sem mertem kimenni, mert folyton összesúgtak a hátam mögött, hogy virágra költöm a közpénzt – ahelyett, hogy segélyeket osztanék” – emlékszik vissza a polgármester-asszony. Ennek ellenére a következő évben a falu központi részeit is beültették virággal.

Ezzel párhuzamosan a település belterületi infrastruktúrája is rendkívül gyors és látványos fejlődésen ment át. Az igazi nagy dobás akkor következett, amikor a polgármester asszony benevezte a falut a virágos települések országos versenyébe. Barátaival kirándulást szervezett az előző évi - 1996-os – győzteshez, Pusztamérgesre. Az ott szerzett tapasztalatokat otthon is hasznosították, még a talajt is kicserélték: egy környékbeli állattenyésztő telepről hozattak olyan földet, amit a virágok jobban kedvelnek.

© csemo.hu
Az eredmény nem maradt el: 1997-ben Csemő elnyerte a „Magyarország Legvirágosabb Települése” díjat, 1998-ban pedig már ők képviselhették hazánkat az európai versenyben, ahol a harmadik helyet szerezték meg. A szép magyar falu híre elérte a kertészetet és a virágokat kedvelő hollandokat is. Olyannyira, hogy néhányan el is látogattak ide, majd közülük páran le is telepedtek. Aztán jöttek a rokonok, barátok, ismerősök, s egyszer csak azt vették észre, hogy egy kis holland kolónia alakult Csemőben. Nem csak nyugdíjasok, akiknek jobban megéri itt elkölteni a havi járandóságukat, mint otthon, hanem fiatalok is, akik már itt járatják iskolába gyermekeiket – méghozzá magyar nyelvű osztályokba. Sőt, többen már vállalkozást alapítottak itt, vagy innen járnak be dolgozni a környező városokba, Budapestre, illetve akár az anyaországba, Hollandiába. (a „fapados” repülőjegyekkel ez ma már szinte nem is meglepő).

Miután a lakosság 10 százaléka holland, a polgármesteri hivatal arra is berendezkedett, hogy a betelepülőket akár anyanyelvükön is ki tudják szolgálni. A könyvtárban a helyiek angolul, németül, hollandul, a betelepülők meg magyarul tanulnak.

Honnan van erre pénz?

Csemő pedig tovább fejlődik, a faluban egymást érik a különböző, főleg szabadtéri rendezvények - az 1997-es sikerre például a falunapon virágünneppel emlékeznek. A községben 13 (!) civil szervezet működik, többek között a Virágos Csemő Sportegyesület, a Csemői Iskoláért Alapítvány, a Faluvédő és Szépítő Egyesület, a Vadásztársaság és a Baba-Mama Klub.

A polgármesteri hivatal több munkatársa állandó megbízatás keretében azzal foglalkozik, hogy a legkülönbözőbb pályázati forrásokból pénzt szerezzen. A polgármester ugyanis azt vallja: mindenre pályázni kell, amire csak lehet. Legutóbb 213 millió forintot nyertek egy EU-pályázaton a helyi óvoda felújítására, a következő projekt tárgya pedig az iskola lesz.

VMI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

Jól érzi, hogy hőség van, majdnem rekordmeleget mértek

„A pornó kinyitott egy ajtót” - megmagyarázta Budapest elvesztését a kormányoldal

„A pornó kinyitott egy ajtót” - megmagyarázta Budapest elvesztését a kormányoldal

Megint drónok miatt kellett lezárni Ferihegyet

Megint drónok miatt kellett lezárni Ferihegyet

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett

Felszálltam egy villamosra, aztán szembejött egy sztori, ami évekre rabul ejtett