szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

„A felvilágosult abszolutista uralkodók cigányügyi rendelkezéseit felidéző” kijelentéseket tett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy konferencián a Lungo Drom szerint. A szervezet tiltakozik.

Gyurcsány Ferenc „felszólalásában kifejtette, hogy a mintegy 700000 magyarországi mélyszegénységgel a piacgazdaság szempontjából nem lehet mit kezdeni, le kell mondani arról, hogy őket a munkaerőpiacra visszahozzák” - áll a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián Fideszes országgyűlési képviselő által nyilvánosságra hozott közleményben. Az elnök szerint a kormányfő számukra az állami eltartott státuszt, legfeljebb közhasznú munkából történő vegetálást szánja.

Farkas Flórián felháborítónak tartja a kormányfő azon javaslatát, hogy a legszegényebbek esetében „meg kell szakítani a generációs láncot”, azaz a gyermekek nevelését a családok helyett állami intézményekre kell bízni.”Ez II. József és Mária Terézia cigányellenes intézkedéseit juttatja eszünkbe, akik hasonlóképpen, a gyermekek szülőktől való elszakításával kívánták jobbágy sorba felemelni a cigányokat.

„A képviselő szerint a „miniszterelnök kerüli a cigány szót, de a leírásából kitűnik, hogy főképpen rájuk utal”.

A Lungo Drom azt követeli, hogy a mindenkori kormány a generációs lánc megszakítása nélkül nyújtson a jelenleginél sokkal több intézményes segítséget a szegény és főként a legszegényebb családoknak.

Teleki László, az esélyegyenlőségi minisztérium államtitkára a Lungo Drom tiltakozására reagálva azt mondta, hogy a rendszerváltás óta a Gyurcsány-kormány tett elsőként olyan lépéseket, amelyek a jóléti rendszerváltás irányába tudták elvinni azt a réteget - köztük a magyarországi cigányokat is -, amelyről Farkas Flórián beszél. Az államtitkár az oktatás és a foglalkoztatás terén tett lépésekre, a minimálbér adómentessé tételére emlékeztetett. A kormány uniós és hazai forrásból egyaránt kiemelten segíti a cigányságot, és a roma-ösztöndíjak összegét is emelkedett - mondta. 

Jelentősnek nevezte az államtitkár a romafoglalkoztatás érdekében tett erőfeszítéseket, amelyeken belül kiemeltnek nevezte a 2005 végén elindult - hétmilliárd forintos - közmunka-programot. Ennek során 25 ezer főnek adnak munkát, akiknek a fele roma - mondta

Teleki László. A generációs lánc megszakításával kapcsolatos kijelentésre reagálva azt mondta, hogy vannak olyan roma családok, amelyek nem tudják úgy iskolába járatni a gyerekeiket, ahogy szeretnék. „Ezért fontosnak tartom, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyekben (...) a család és az intézmény kapcsolatát erősítve” próbálják biztosítani a feltételeket. Elmondta, hogy mintegy tíz éve Farkas Flórián hozta létre a Roma Esély szakiskolát Szolnokon, ahol szintén kollégiumi ellátás keretében tanulhatnak a roma gyerekek. „Farkas Flórián a saját alapítványi iskolájával megy szembe, amikor így nyilatkozik."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Orbán szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak

Szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak Orbán Viktor azon a fórumon, amelyet a Fidesz Gazdasági Konzultáció elnevezésű programsorozata keretében rendeztek roma vállalkozók részére szerdán Szécsényben.

MTI Itthon

Roma pártot alapít a Lungo Drom alelnöke

Önálló politikai erőként kíván a jövő évi választások nyomán a törvényhozásba jutni a várhatóan november elején, Cigány Demokrata Unió (CDU) elnevezéssel megalakuló párt - jelentette be az alapító, ifj. Bogdán János, a Lungo Drom alelnöke.

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága