szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek keresletének zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák a Európai Unió tagországaiban. A magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg.

Az EU parlamentje sürgősségi eljárásban tárgyalta a kérdést. Az Európai Bizottság mostani javaslata értelmében viszont a jövőben nem csak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian – átlagosan legalább mintegy 30 százalékban – visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.

A parlament több módosító indítványt is elfogadott, így hozzáfűzték a szöveghez, hogy "az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a piaci zavarok elhárítására". A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is. Egy másik módosítás szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését.

Tabajdi Csaba (MSZP) felszólaló képciselő azt mondta, míg az EU-ban átlagosan harminc százalékkal csökkent a baromfifogyasztás, addig Magyarországon csak tizenöttel. Fontosnak tartotta "a marketinget, a fogyasztók bizalmának visszaszerzését" is. A képviselő támogatásáról biztosította, és méltányosnak nevezte, hogy társfinanszírozást vezetnének be a gazdák megsegítésére. Közép- és hosszútávon nem lehet cél a termelés csökkentése, így a termelők kompenzálása mellett a kínálat visszafogásánál sokkal fontosabb a baromfihús iránti bizalom helyreállítása - emelte ki Tabajdi.

Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolásának, a kínálat és a termelés csökkentésére, a vízi szárnyasok korai vágására, és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak.

Az EP-döntéssel kapcsolatban örömét fejezte ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A döntést követően 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg a magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára, mondta Dékány András, a tárca szóvivője. Így enyhíthetők lesznek azok a károk, amelyek az átmeneti tárolás többletköltsége, továbbá a tenyésztojások egy részének megsemmisítése miatt érték a vállalkozókat. Emellett lehetőség lesz a munkaerő megtartásának támogatására is.

Az agrártárca a támogatások igénybe vételéhez szükséges rendeleteket már előkészítette annak érdekében, hogy ha véglegesen dönt az ügyben az Európai Bizottság, akkor az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a támogatásokhoz. Ez e hónap végén, vagy a jövő hónap elején várható. Az ügyben előreláthatólag április közepén az EU mezőgazdasági miniszteri tanácsa dönt majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Biztonságosan fogyasztható a magyar baromfi

A magyar baromfi fogyasztása biztonságos, ugyanis az állatokat zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között tartják - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

A Baromfi Terméktanács szerint nincs veszély

A Baromfi Terméktanács szerint a madárinfluenzával kapcsolatban az igazi veszély az, ha a valóságosnál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak néhány szórványosan elhullott vadmadár esetének, és ezt összekeverik azzal, hogy zárt telepen, biztonságos körülmények között tömegesen tenyésztenek baromfikat.

MTI Világ

Nem veszik a baromfit Szlovákiában

Hatvan százalékkal kevesebb baromfihúst adnak el Szlovákiában az utóbbi napokban, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az óvatos fogyasztói magatartás okait a madárinfluenza-járvány terjedéséről szóló híreknek tulajdonítják.

hvg.hu Gazdaság

Csökken a magyar baromfieladás

A madárinfluenza miatt 15-20 százalékkal esett a baromfieladás Magyarországon. A kormány 200 millió forintot költ a baromfihús népszerűsítésére, és 3,5 milliárdot a tenyésztők támogatására.

MTI Világ

Ál-állatorvosok koboztak el egészséges baromfikat

Hamis állatorvosok a madárinfluenza elleni küzdelemre hivatkozva több falu lakóitól elkobozták az összes szárnyast a Kaukázusban lévő Karacsaj- és Cserkeszföld orosz autonóm köztársaságban - jelentette a moszkvai Izvesztyija.

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire